politiek stemmen

Wat doet NL met crypto en blockchain? Welke partijen zijn pro crypto en welke tegen?

In 2017 was Bitcoin volop in het nieuws, en daardoor kon ook de Nederlandse politiek niet meer om de cryptomunt heen. Er waren destijds zelfs kamerdebatten over de digitale cryptomunt. Een aantal jaar verder hebben veel mensen een heel ander idee over Bitcoin, blockchain en andere cryptocurrency. Wat vinden Nederlandse politieke partijen van crypto en blockchain? Welke partijen zijn voorstander van crypto, en welke zijn juist tegenstander?

In dit artikel vertellen we wat politieke partijen in Nederland over crypto en blockchain zeggen. Dit doen we voor alle politieke partijen die op dit moment (2020) in de Tweede Kamer actief zijn.

Bekijk snel

VVD

'Normaal zie je een bubbel niet aankomen, maar met de Bitcoin durf ik hem wel te voorspellen'. Dat is wat VVD-kamerlid Roald van der Linde in december 2017 zei toen Bitcoin razend populair was. In dat jaar had iedereen het over Bitcoin; van de bakker om de hoek tot aan superbelegger Warren Buffet.

Destijds had de VDD samen met D66 en PvdA een hoorzitting georganiseerd om investeerders van Bitcoin in bescherming te kunnen nemen. Zij waren namelijk bang dat veel mensen de dupe zouden worden van cryptomunten.

Door de prijsfluctuaties zou Bitcoin volgens van der Linde nooit kunnen slagen als betaalmiddel. Maar enkele jaren later is de mening van de VVD bijgesteld.

De VVD wil namelijk absoluut geen strengere regels omtrent cryptocurrencies. Dat zou namelijk de ontwikkeling van blockchain in gevaar kunnen brengen. Ze zijn namelijk veel kansen in de blockchaintechnologie.

Echter gaf de VVD in 2020 aan nog steeds een groot risico in cryptocurrencies te zien. De enige cryptocurrency waar de partij van Mark Rutte voor pleit is een crypto-euro. Een 'veilige aanvulling op de fysieke euro en bestaande cryptomunten' die wordt uitgegeven door de Europese Centrale Bank (ECB). Het is dan echter nog de vraag hoe onafhankelijk zo'n cryptomunt zou zijn.

PVV

Het is geen geheim dat de PVV niet achter de Euro staat. Het liefst willen ze weer dat Nederland een eigen valuta krijgt, om zo weer de baas over ons eigen geld te zijn. In hun partijprogramma is helaas niks terug te lezen over hoe ze over blockchain en crypto denken.

CDA

Het CDA laat in hun verkiezingsprogramma niets weten over hun standpunt in de crypto- en blockchain discussie. Wel lezen we op de website van het CDA in een artikel wel wat ze vinden van cryptomunten:

“Het CDA wijst op de risico’s van cryptomunten en vind er meer bewustwording moet komen bij particulieren Verder benoemd het CDA dat er nog te weinig regulering is en daardoor zijn cryptovaluta ook aantrekkelijk voor mensen die zich bezig houden met criminele activiteiten, terrorismefinanciering en belastingontduiking."

Hetzelfde artikel sluiten ze af door te laten weten wat ze denken van blockchain. Hier zijn ze een stuk positiever over: 

“Tegelijkertijd ziet het CDA ook kansen in de ontwikkeling op dit gebied, en met name in de achterliggende technieken. De techniek Blockchain heeft zeer interessante toepassingsmogelijkheden. Het is veiliger (want goed te traceren) dan bestaande financiële producten, waar fraude nog wel eens om de hoek komt kijken”.

D66

Ook D66 was er in 2017 van overtuigd dat Bitcoin niet zou gaan slagen. Volgens kamerlid Jan Paternotte kon Bitcoin alleen meer waard worden als mensen zouden blijven instappen, en dat zou volgens hem niet altijd kunnen gebeuren: 'Dat is de enige manier waarop die digitale munt meer waard wordt.'

Destijds vergeleek D66 Bitcoin met gokken, omdat de koersstijging van Bitcoin 'niet normaal is'. Zij wilden dan ook dat De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) hun verantwoordelijkheid zouden nemen. De AFM had destijds consumenten ook op het risico van handelen in cryptomunten gewezen.

In het programma van de Europese verkiezingen stond niks over crypto, maar wél over blockchain. De D66 schreef het volgende:

“Blockchaintechnologie kan ons leven, en dat van bedrijven, makkelijker, veiliger en goedkoper maken. De overheid kan via de publieke investeringsbank een belangrijke impuls geven aan deze ontwikkeling door samen met bedrijven en wetenschappelijke instellingen te experimenteren.”

Helaas is er in het verkiezingsprogramma of op de website van GroenLinks ook niks te lezen over wat ze denken van crypto en blockchain.

SP

De SP heeft wel al aangegeven dat ze vinden dat de huidige Euro geen toekomst heeft. Ze laten niet weten wat dan wel een goed alternatief zou zijn.

PvdA

Ook de PvdA maakte zich in 2017 zorgen over Bitcoin, toen PvdA-kamerlid Henk Nijboer zich uitsprak over de risico's: "Ik maak me zorgen over de mogelijkheid die Bitcoins bieden voor criminaliteit, witwassen, belastingontduiking en financiering van terrorisme." Zij hebben destijds ook Kamervragen gesteld.

In 2018 heeft de Partij van de Arbeid zelfs een artikel op hun website gepubliceerd met 'drie redenen waarom de overheid moet ingrijpen bij Bitcoin'. Hier vertellen ze dat het helemaal uit de hand loopt met Bitcoins en andere cryptomunten. Cyrptomunten 'verworden tot de internationale criminele witwas- en drugsvaluta', aldus de partij van Lodewijk Asscher.

In het artikel geeft de PvdA de volgende drie redenen:

1. Cryptomunten worden gebruikt als crimineel betaalmiddel
2. Het zorgt voor meer oplichting en bedrog
3. We moeten consumenten beschermen tegen dit soort gevaren

We kunnen dus stellen dat de Partij van de Arbeid allesbehalve vriendelijk is tegenover cryptovaluta en blockchain. De vraag is of het verstandig is om tegen een internationale ontwikkeling in te gaan. Blockchain en crypto is iets dat gebeurt, en daar is niks tegen te doen. Je hebt dus meer aan een politieke partij die deze verandering met beide handen aangrijpt en hier juist wat mee doet.

ChristenUnie

De ChristenUnie verteld in hun partijprogramma niks over wat hun visie op blockchain en cryptocurrency is.

PvdD

Op de website en in het partijprogramma van de Partij voor de Dieren is ook niks te lezen over cryptocurrencies of blockchain. Een gemiste kans!

SGP

Net als de velen andere partijen, laat ook de SGP (Staatkundig Gereformeerde Partij) op hun website en in het verkiezingsprogramma niks weten over hun gedachtes van blockchain en crypto.

Denk

Denk laat in hun verkiezingsprogramma en op hun website helaas niks weten over de visie die zij op blockchain en cryptocurrencies hebben.

50Plus

Zoals je misschien al had verwacht, heeft ook 50Plus niks over blockchain en cryptocurrencies in hun partijprogramma of op hun website staan. Misschien is het allemaal iets te modern voor hun ;)

FvD

In in 2018 liet partijleider Thierry Baudet weten dat de digitale munt de 'rampzalige Euro en ECB zou kunnen ondermijnen'. De leider van Forum voor Democratie doelde erop dat het met Bitcoin niet mogelijk is om geld bij te printen en dat er intrinsieke waarde in Bitcoin zit doordat miners elektriciteit moeten gebruiken om Bitcoin te valideren.

Het lijkt er dus op dat Baudet op de hoogte is van wat Bitcoin is en hoe het werkt. Iets wat we nog niet zijn tegengekomen bij de andere politieke partijen.

In maart 2020 liet Baudet zelfs weten in het bezit te zijn van Bitcoin. In het FvD-journaal werd namelijk de vraag 'Voorzie je dat het coronavirus kan leiden tot een wereldwijde recessie?' gesteld. Baudet reageerde hier het volgende op:

"De beurzen zijn de afgelopen tijd al niet mals en 10-15% naar beneden gegaan. Bitcoin, ik zit er zelf een beetje in, is 25% gedaald. Ik had dus een slecht humeur de afgelopen dagen."

Helaas kunnen we niks vinden over blockchain of crypto in het partijprogramma van Forum voor Democratie, maar het lijkt er op dat FvD geen negatieve blik werpt op digitale betaalmiddelen.

De grote verliezer van de politieke partijen

De PvdA is de grote verliezer als het aankomt op vriendelijkheid tegenover blockchain en cryptocurrency. Ze willen het liefst dat Bitcoin en alle andere cryptomunten de wereld uit verbannen worden, omdat ze gebruikt worden als crimineel betaalmiddel, zorgen voor oplichting en bedrog en ze consumenten willen beschermen tegen financiële problemen.

Ze stellen zelfs dat cryptomunten 'geen onschuldig speeltje van whizzkids en olijke beleggers' zijn.

De crypto- en blockchain vriendelijkste partij van Nederland

Er is niet één partij die gezien kan worden als meest vriendelijke partij tegenover crypto en blockchain. Dat zijn er namelijk twee: VVD en D66.

De VVD liet weten niks in Bitcoin te zien, maar wil vooral geen regels opleggen om zo de ontwikkeling van blockchain niet te dwarsbomen. Dat betekent dat ze dus een toekomst in blockchain zien, en ze iedereen de kans willen geven hier mee te experimenteren. Volgens de VDD zou een speciale crypto-euro een oplossing kunnen zijn, die wordt uitgegeven door de Europese Centrale Bank. 

Ook D66 staat rooskleurig tegenover blockchain. In hun partijprogramma laten ze weten dat de blockchain technologie het leven van consumenten en bedrijven makkelijker, veiliger en goedkoper kan maken. Volgens hen kan de overheid via de publieke investeringsbank een belangrijke impuls aan de ontwikkeling van deze technologie geven.

Partijen als CDA en FvD laten op hun website wel weten interesse te hebben in de blockchain technologie, of zelf Bitcoin in hun bezit te hebben, maar hier vertellen ze in het partijprogramma niks over. Misschien dat hier verandering in komt als het partijprogramma van de verkiezingen in 2021 wordt gelanceerd!


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.