Verslaafd aan crypto?

Cryptoverslaving - wat is het en hoe kom je er vanaf?

Crypto, het kan erg mooi zijn. Veel cryptoprojecten zijn erg interessant, er is veel geld mee te verdienen en bovenal is het de toekomst. Er zijn zoveel problemen in de wereld die door middel van de blockchain verbeterd of opgelost kunnen worden.

Echter, er is ook een negatieve kant aan crypto. Je kunt er bijvoorbeeld verslaafd aan raken. Vooral het streven naar het grote geld kan leiden tot ernstige verslavingsgevoelens. Sommige mensen worden erg beïnvloed door de wil om net zo te zijn als de guru’s beweren te zijn.

Ze willen binnen no-time in een Lamborghini of een Ferrari rijden, maar dit komt simpelweg maar erg weinig voor. Toch is dit een erg groot probleem, want zo’n verslaving kan veel negatieve zijeffecten met zich mee brengen.

Wat is een cryptoverslaving? Hoe herken je een cryptoverslaving? En hoe los je een cryptoverslaving op? Dat lees je in dit artikel!

Foto header: Moose Photos/Pexels.com

Lees snel

In onderstaande video snijdt YouTuber Keith So een aantal problemen rondom cryptoverslavingen aan.

Wat is een cryptoverslaving?

Een cryptoverslaving is een verslaving aan crypto. Dat klinkt logisch, maar wat houdt het precies in? Wanneer heb je daadwerkelijk een probleem en wanneer vind je crypto gewoon erg leuk?

Kortgezegd heb je een cryptoverslaving wanneer het vele handelen in crypto en denken aan crypto negatieve zijeffecten heeft op andere zaken in je leven. Denk hierbij aan je werk- of schoolleven, maar ook je relaties met vrienden en familie.

Een cryptoverslaving is het beste te vergelijken met een gokverslaving. Crypto zelf is ook, wanneer je je onderzoek niet goed doet voordat je investeert, best wel te vergelijken met gokken. Doe daarom ten alle tijden eerst goed je onderzoek, voordat je gaat investeren!

Merk jij dat je last hebt van veel stress, zowel om je crypto als om andere zaken? En ben jij een groot deel van je dag bezig met crypto? Merk je dat je risicovoller gaat handelen na een verlies, om een poging te doen dit verlies goed te maken? Dan heb jij misschien wel een cryptoverslaving.

Wie hebben het meeste kans op een cryptoverslaving?

Een cryptoverslaving is waarschijnlijk het beste te vergelijken met een gokverslaving. Denk hierbij aan het verslaafd zijn aan de casino of het verslaafd zijn aan het meedoen aan loterijen. Hierbij is het een echt probleem voor 9 van de 1000 mensen en hebben 7 van de 10 mensen risico op een verslaving. De beste weergave die we hebben is dus dat een cryptoverslaving bij ongeveer 0,9% van de mensen een écht probleem wordt.

Statistieken vertellen ons dat over het algemeen meer mannen een cryptoverslaving hebben. Dit zou simpelweg verklaard kunnen worden door het feit dat meer mannen beginnen aan crypto.

Over het algemeen hebben jongere mensen ook een grotere kans op een cryptoverslaving. Denk hierbij aan de leeftijdsgroep 18-30. Dit zou misschien kunnen komen door het feit dat zij de gevolgen van financiële risico’s nog niet zo goed beseffen. Hierdoor zullen zij eventueel minder verantwoordelijk handelen en daardoor misschien eerder verslaafd raken.

Daarnaast komt een cryptoverslaving vaker voor bij mensen die familieleden of andere naasten hebben die een gok- of loterijverslaving hebben of hebben gehad. Het ‘verslavingsgedrag’ kan namelijk overgenomen worden van anderen.

Ook komt een cryptoverslaving eerder voor bij mensen die zich de hele dag in een bepaalde omgeving bevinden die in verband staat met de verslaving. In het geval van crypto is misschien het beste voorbeeld het day traden. Wanneer je doet aan day trading probeer je in korte tijd veel geld te verdienen. Dit kan erg verslavend zijn, maar kan ook erg fout gaan.

Image
Bitcoin Addiction
AwesProduction/Shutterstock.com

Hoe ontstaat een cryptoverslaving?

Het is belangrijk te weten hoe een cryptoverslaving ontstaat, zodat je hier rekening mee kunt houden en deze dingen kunt proberen te voorkomen.

Een crypto-verslaving kan bijvoorbeeld ontstaan als een gevolg van het ideale beeld dat wordt geschetst, voornamelijk op sociale media . Vandaag de dag zijn er veel guru’s die het ‘perfecte leven’ promoten. Zij zeggen dit bereikt te hebben met bijvoorbeeld crypto, maar ook met een business als dropshipping of SMMA.

Inderdaad, het lukt sommigen hiermee binnen no-time Lamborghini’s en Ferrari’s te rijden, maar het lukt ook velen niet. Zo’n verhalen zijn werkelijk uitzonderlijk en laat je hier dan ook niet door afleiden. Blijf altijd realistisch en probeer zoveel risico te nemen als jou verstandig lijkt en bovenal leer eerst, en investeer dan pas. Veel cryptoverslavingen zijn namelijk een gevolg van verlies.

Hoe komt het dat een verslaving kan ontstaan als gevolg van verlies in plaats van als gevolg van winst? Het kan beiden.

Als gevolg van winst kan, omdat je verslaafd raakt aan het winstgevoel. Als je eens heel veel winst hebt gepakt op één trade, is het aannemelijk dat je vaker dit soort trades gaat proberen te realiseren. Let hiermee op, want dat het één keer goed gaat geeft geen enkele aanleiding om te denken dat het vaker goed gaat.

Als gevolg van verlies kan, omdat je dit verlies wil goedmaken. Je verlies bijvoorbeeld €1000, en gaat dan €2000 investeren om dit goed te maken. Als ook dit fout gaat ga je misschien nog meer investeren om het vorige verlies weer goed maken. Zo kun je jezelf mogelijk erg diep in de problemen werken. Pas hier dus voor op!

Heb ik een cryptoverslaving?

Vind jij het lastig voor jezelf in te schatten of jij lijdt aan een verslaving aan crypto? Deze vragen zouden je kunnen helpen:

  • Denk je een groot deel van de dag aan cryptocurrency?
  • Besteed je een groot deel van je inkomen aan cryptocurrency?
  • Wanneer je ‘ja’ hebt beantwoord op de eerste 2 vragen: heb je geprobeerd dit te minderen maar had je heir moeite mee?
  • Wanneer je geld verloren hebt, ga je dan risicovoller handelen om je verlies te proberen terug te verdienen?
  • Heeft je activiteit binnen cryptocurrency geleid tot een negatief zijeffect op iets ander in je leven?

Wanneer je ‘maar’ 1 keer ‘ja’ hebt beantwoord hoef je nog niet per se een probleem te hebben. Afhankelijk van op welke vraag het is zou het eventueel niet onverstandig zijn er wel op te letten en het er eventueel met iemand over te hebben.

Wanneer je op 2 of meer vragen ‘ja’ hebt beantwoord is er een goede kans dat je daadwerkelijk verslaafd bent aan cryptocurrency. Overweeg serieus om hulp in te schakelen of er veel over te praten om je afhankelijkheid van cryptocurrency te verminderen.

Wanneer je op alle 5 de vragen ‘ja’ beantwoord hebt lijdt je waarschijnlijk aan een serieus probleem. Kijk uit voor hoe je handelt. Het zou niet onverstandig zijn hulp in te schakelen om dit probleem op te lossen.

Image
Crypto als verslaving
Andrew Angelov/Shutterstock.com

De risico's van een cryptoverslaving

Sommigen zullen misschien zeggen dat een cryptoverslaving niet altijd slecht is. Sommige mensen die de hele dag met crypto bezig zijn verdienen erg veel geld. Dat is waar, sommige mensen verdienen erg veel geld.

Ook zijn er veel mensen die erg veel geld verliezen en zelfs dat gezegd hebbende vergeet je nog de andere negatieve dingen die een verslaving met zich meebrengt.

Zo kan het bijvoorbeeld zo zijn dat je je dagelijkse bezigheden vergeet. Je vergeet dat het huis schoongemaakt moet worden, je vergeet misschien te eten, of je vergeet dat je in de avond naar je sporttraining moet. Dit alles omdat je de hele dag maar met één ding bezig bent, crypto. Zo zijn er nog tal van kleine voorbeelden die een cryptoverslaving met zich mee kan brengen.

Ook kan een cryptoverslaving vele financiële gevaren met zich meebrengen. Zo kan het zijn dat je door je onverantwoordelijke handelen bijvoorbeeld je maandelijkse rekeningen niet kunt betalen. Hiervoor moet je dan bijvoorbeeld geld lenen van je familie en vrienden. Dit leidt er dan misschien weer toe dat je nog risicovoller gaat handelen, omdat je je schaamt voor wat er is gebeurt.

De kans dat op deze manier je schulden alleen maar groter en groter worden is zeker aanwezig. Dit kan dan bijvoorbeeld weer leiden tot nóg risicovoller handelen of zelfs het verrichten van criminele activiteiten om deze schulden terug te betalen. Ook kan het ertoe leiden dat je failliet verklaard wordt en je bijvoorbeeld uit je eigen huis gezet wordt.

Een cryptoverslaving kan ook problemen met je familie en andere naasten veroorzaken. Zo kan het, uiteraard, zorgen voor veel discussies en problemen rondom geld. Daarnaast zou het ervoor kunnen zorgen dat je ze verwaarloost. Dit omdat je alleen nog maar bezig bent, en bezig wil zijn met, crypto. Dit kan dan weer zorgen voor ruzies, etc. wat ervoor zou kunnen zorgen dat je ze op den duur kwijt raakt.

Ook kan de verslaving leiden tot verschillende mentale problemen. Als gevolg van een gok- of loterijverslaving zien we bijvoorbeeld vaak stressproblemen. De stressproblemen kunnen zorgen voor slapeloze nachten en bijvoorbeeld een gebrek aan zelfvertrouwen.

Sommige mensen die last hebben van stressproblemen zoeken hun uitweg in bijvoorbeeld drank of drugs. Indirect kan een cryptoverslaving dus leiden tot gebruik van ongezonde middelen.

Hoe kom ik van mijn verslaving af?

De eerste stap bij het oplossen van een probleem, is het realiseren dat er een probleem is. Denk goed na over de vragen die eerder in dit artikel aan bod zijn gekomen. Vind je van jezelf dat je een probleem hebt? Zoek dan hulp! Zoek bijvoorbeeld iemand die je crypto-uitgaven controleert en dit blijft doen. Het is belangrijk dat hij of zij het blijft doen, in het geval dat je voor deze oplossing kiest. Dit zorgt er namelijk voor dat je niet een goede start hebt maar daarna weer helemaal terugvalt.

Bij het oplossen van je cryptoverslaving is het erg belangrijk dat je de hoeveelheid die je aan crypto spendeert limiteert. Zorg ervoor dat je een niet té groot deel van je inkomen aan crypto besteed en hou hieraan vast. Zorg er bijvoorbeeld ook voor dat je eerst je verplichte betalingen, zoals rekeningen en verzekeringen, betaalt, voordat je overgaat naar verrijkingen zoals cryptocurrency.

Daarnaast kan het belangrijk zijn dat je de tijd die je aan cryptocurrency mag besteden voor jezelf limiteert. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen dat je enkel op de weekenddagen tijd aan cryptocurrency mag besteden en ook dan maar maximaal 1,5 uur. Hou je hier vervolgens streng aan. Op deze manier zorg je er ook voor dat je er minder aan gaat denken, zodat er in je hoofd weer genoeg tijd is om met andere belangrijke zaken bezig te zijn. Ook met zo ‘weinig’ tijd is het zeker nog mogelijk geld te verdienen in crypto.

Ook kan het belangrijk zijn dat je crypto niet als je primaire inkomen gaat zien. Inderdaad, voor sommige mensen is crypto hun primaire inkomen. In veel gevallen gaat het dan om day traders. Er zijn inderdaad genoeg day traders die enorm veel geld verdienen met het verhandelen van cryptocurrency’s. Echter, er zijn ook genoeg mensen die dit proberen en er vervolgens veel geld mee verdienen. Hierdoor is het natuurlijk ook belangrijk dat je eerst leert, en dan investeert.

Er is in Nederland nog niet echt een specifieke behandeling voor cryptoverslaving. Wil je echt professionele hulp? Dan kan het misschien handig je te laten behandelen voor gokverslaving, omdat er veel overeenkomsten zijn tussen de twee verslavingen. Bijvoorbeeld het GGZ en het VNN bieden deze behandeling aan.

Conclusie

Een cryptoverslaving kan dus erg negatief zijn. Het kan veel negatieve zijeffecten met zich meebrengen en je helemaal op het verkeerde pad brengen.

Het is soms lastig toe te geven of je te realiseren dat je last hebt van een verslaving, daarom hopen we je met dit artikel geholpen te hebben. Heb je enigszins het gevoel dat je verslaafd bent aan crypto dan is het enorm belangrijk dat je hier met iemand over praat en zo nodig hulp zoekt.

Probeer het deel wat crypto in je leven speelt te verminderen. Probeer er minder mee bezig te zijn en er bijvoorbeeld minder aan te besteden. In de meeste gevallen is het ook uiterst dom om risicovoller te gaan handelen naarmate je meer geld verliest.

Doe altijd, ook in dit geval, goed onderzoek voordat je handelt. Leer eerst, en investeer dan pas.

Wil jij meer weten over cryptoverslavingen of van anderen horen hoe zij met crypto om gaan? Meld je aan bij onze AllesOverCrypto Facebookgroep! We filosoferen graag over de toekomst van blockchain en zijn er natuurlijk ook voor het delen van praktische informatie. We zien je graag daar!


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.