ontwikkelingsland

Crypto uitkomst voor ontwikkelingslanden?

Ontwikkelingslanden kunnen crypto gebruiken als oplossing voor de problemen waar ze tegenaan lopen. Er zijn namelijk verschillende problemen die opgelost zouden kunnen worden met crypto. We vertellen je graag hoe crypto een uitkomst kan bieden voor de ontwikkelingslanden en wat deze landen hier aan hebben.

We gaan eerst kijken naar de problemen die ontwikkelingslanden ondervinden, om vervolgens uit te leggen hoe crypto deze problemen kan oplossen. Ook vertellen we of Bitcoin een oplossing zou kunnen zijn, en wanneer dat het niet is, welke cryptocurrency het wel zou kunnen zijn.

Bekijk snel

Problemen van ontwikkelingslanden

Misschien is het grootste probleem van ontwikkelingslanden wel dat de nationale valuta bijna geen tot weinig waarde heeft. Hierdoor betaal je voor een fles Coca Cola in Indonesië al gauw 60.000 Rupiah (omgerekend zo’n 3,50 euro). Dat deze getallen zo hoog liggen komt door de inflatie. Er is zo veel geld in omloop dat er bijna geen waarde meer aan een briefje hangt. En dat merken zowel consumenten als bedrijven in het land.

Een bijkomend probleem is dat de waarde van de valuta ontzettend sterk kan fluctueren door de kleinste economische verandering op nationaal niveau. Dit is ook precies de reden dat veel bedrijven in deze landen liever een valuta uit een eerste-wereldland ontvangen. In Mexico kun je bijvoorbeeld ook vaak met Amerikaanse dollars betalen. De Amerikaanse dollar heeft namelijk een veel stabielere waarde dan de locale valuta (Peso).

Hierdoor worden werkzaamheden in deze landen ook vaak vooral gedaan voor eerste-wereldlanden. De rijke landen kunnen namelijk in een waardevaste valuta betalen, waardoor deze bedrijven uit derde-wereldladnden kunnen groeien. Het probleem dat hieraan hangt is dat deze bedrijven continu valuta’s met elkaar aan het wisselen zijn. Dat kost veel tijd en ook geld in de vorm van commissies.

Een ander probleem waar veel ontwikkelingslanden tegenaan lopen is dat de overheid corrupt is. Veel geld dat voor de bevolking is bedoeld wordt in eigen zak gestoken en komt niet op de juiste plek terecht. Of politieagenten steken het geldbedrag, afkomstig van boetes, in hun eigen zak en dragen niks over aan de overheid.

Crypto is een kans voor ontwikkelingslanden

Cryptocurrencies kunnen een uitkomst bieden voor de problemen waar ontwikkelingslanden tegenaan lopen. Wanneer een ontwikkelingsland ervoor kiest om crypto als nationale valuta te gebruiken, wordt de nationale valuta niet meer sterk beïnvloed door nationale gebeurtenissen. Crypto wordt namelijk wereldwijd gebruikt, en verandert daarom minder snel qua koers door gebeurtenissen die op nationaal niveau plaatsvinden.

Bedrijven kunnen vervolgens makkelijker handelen met andere bedrijven en consumenten in binnen- en buitenland. Buitenlandse bedrijven kunnen betalen met dezelfde cryptomunt, waardoor transacties veel sneller en goedkoper zullen plaatsvinden. Dit kan ervoor zorgen dat bedrijven eerder hun producten uit een ontwikkelingsland halen dan dat ze het uit een eerste-wereldland halen.

Ook vergroot het 't consumentenvertrouwen in een land. Consumenten hebben meer vertrouwen in de eigen economie en valuta, waardoor ze ook eerder geneigd zijn hun geld uit te geven of te investeren. Zo brengt het starten van een eigen bedrijf ineens een stuk minder risico’s met zich mee, waardoor er ook meer geïnnoveerd wordt. Natuurlijk geeft dit alles weer een boost aan de huidige economie. En dat komt iedereen in een land ten goede

Crypto tegen corrupte overheden

Naast dat het ontwikkelingslanden op een economisch gebied kan helpen sneller en beter te ontwikkelen, helpt het ook tegen corrupte overheden. Het komt nog wel eens voor dat de overheid van een ontwikkelingsland corrupt is. Crypto kan een uitkomst bieden en de bevolking helpen om geen slachtoffer meer te zijn van een corrupte overheid.

Dit komt doordat crypto volledig transparant is. Iedere transactie kan gevolgd en nagetrokken worden. Het gebeurt nog wel eens dat er geld naar een ontwikkelingsland wordt overgemaakt dat het land moet helpen verder te ontwikkelen. De Europese Unie doet dat bijvoorbeeld bij verschillende Afrikaanse landen. Maar vaak kan vervolgens niet achterhaald worden of het geld ook daadwerkelijk op de juiste plek is terechtgekomen. Een corrupte overheid kan het bijvoorbeeld ook gewoon in eigen zak steken.

Met crypto is dat niet meer mogelijk. Wanneer er geld wordt overgemaakt, kan de hele wereld zien wat de overheid vervolgens met het geld doet. Zo kunnen andere landen ook veel makkelijker en sneller sancties opleggen, omdat de bewijslast veel groter is. Op dit moment is er helaas bijna nooit bewijs of het geld wel al dan niet op de juiste plek is terechtgekomen.

Ook corrupte politie is verleden tijd wanneer een land overstapt op crypto. In landen als Indonesië stikt het van de corrupte politie. Wanneer de overheid besluit om alleen nog boetes in de vorm van crypto te ontvangen, kunnen agenten bij de politie het geld niet meer in eigen zak steken nadat iemand een boete betaald. Ook zijn de hoogte van de boetes dan altijd hetzelfde.

Ontvangers van een boete moeten het bedrag dan overmaken naar een crypto rekening. Er is dan immers geen contant geld meer, en daarom is het ook niet mogelijk voor agenten om nog geld in eigen zak te steken.

Zou Bitcoin een oplossing kunnen zijn voor ontwikkelingslanden?

Je zult je misschien wel afvragen welke cryptocurrency het meest zou kunnen betekenen voor een ontwikkelingsland. Bitcoin is op dit moment de populairste cryptomunt. Maar zou Bitcoin een oplossing kunnen bieden voor ontwikkelingslanden? Wanneer we kijken naar wat een ontwikkelingsland nodig heeft en wat Bitcoin kan bieden, zien we dat er misschien veel betere cryptocurrencies zijn voor ontwikkelingslanden.

Een transactie duurt lang en is duur

Over het algemeen duurt het vrij lang voordat een transactie op de Bitcoin blockchain heeft plaatsgevonden. Ook de transactiekosten zijn bij Bitcoin redelijk hoog. Helemaal wanneer we het vergelijken met de transactietijd en transactiekosten van bijvoorbeeld Ripple XRP. Hier is een transactie spotgoedkoop en wordt deze binnen enkele seconden uitgevoerd. Bitcoin biedt dus niet bepaald een oplossing als het aankomt op transactiekosten en verwerkingstijd van de transactie.

Bitcoin is niet schaalbaar

Een ander probleem dat redelijk in lijn loopt met bovenstaande is dat Bitcoin niet schaalbaar genoeg is. Mede door het consensus algorithm Proof-of-Work wordt Bitcoin niet bepaald als schaalbaar gezien. Hierdoor is het maar de vraag of een ontwikkelingsland iets aan Bitcoin heeft wanneer we naar de toekomst kijken. In dat geval zou een ontwikkelingsland veel beter kunnen kiezen voor een cryptocurrency die duurzamer is als het op schaalbaarheid aankomt.

Wanneer een land overstapt op een cryptocurrency, moet deze valuta immers voor lange tijd kunnen meegaan. Het heeft anders vrij weinig zijn om over te stappen naar een cryptocurrency, gezien hier veel tijd, geld en moeite mee gepaard zijn zijn.

Een voorbeeld van een cryptomunt die wel goed schaalbaar is, is Radix DLT.

Welke cryptocurrency zou een ontwikkelingsland wel kunnen gebruiken?

Natuurlijk kunnen we niet zeggen welke cryptocurrency wel of niet geschikt is. Dat verschilt per land, per currency en per situatie. Maar we kunnen wel een voorbeeld geven van een cryptocurrency die het goed zou kunnen doen. En dat is een cryptocurrency die in veel ontwikkelingslanden al erg populair is: Ripple XRP.

Ripple is om dit moment erg populair onder Aziatische ontwikkelingslanden. Ripple focust zich namelijk voornamelijk op het verbeteren van het huidige betaalsysteem. Het wil dus niet het huidige monetaire betaalsysteem vervangen, wat Bitcoin wel wil. Ripple wil dat men makkelijker transacties kan uitvoeren tussen verschillende landen. Nu kost het nog veel tijd en geld voordat bedrijven een transactie tussen verschillende valuta’s kunnen uitvoeren.

Het is dan ook erg goedkoop om een transactie met Ripple uit te voeren. Vervolgens is de transactie binnen enkele seconden verwerkt. Dat is precies dat ontwikkelingslanden nodig zouden hebben.

Om bovenstaande eigenschappen zou Ripple een prima cryptocurrency voor ontwikkelingslanden kunnen zijn. Natuurlijk zijn er nog vele andere cryptovaluta’s die ook geschikt zouden kunnen zijn, maar vaak moeten deze currencies zichzelf nog bewijzen. Ripple is daarentegen een bekende cryptomunt met al redelijk wat aanzien.

Conclusie

Ontwikkelingslanden ondervinden verschillende problemen met hun huidige en nationale valuta. Deze valuta heeft vaak geen tot weinig waarde en fluctueert ontzettend. Hierdoor hebben zowel consumenten als bedrijven in eigen land weinig vertrouwen in de valuta die men gebruikt. Dit zorgt ervoor dat consumenten liever sparen dan investeren. Maar ook bedrijven ontvangen hierdoor liever een valuta dat uit een eerste-wereldland komt. Deze valuta is namelijk vaak een stuk waardevaster.

Een ander probleem dat sommige ontwikkelingslanden ondervinden is dat de overheid corrupt is. Uitgaven kunnen niet getraceerd worden waardoor het niet duidelijk is of hulp uit andere landen en belastinggeld wel op de juiste manier gebruikt worden.

Crypto zou een oplossing kunnen zijn voor deze landen omdat het transparantie biedt en een stuk waardevaster is. Negatieve ontwikkelingen die op nationaal niveau plaatsvinden hebben vaak weinig tot geen invloed op de waarde van de cryptocurrency.

Ook kunnen bedrijven in ontwikkelingslanden zo tegen veel lagere kosten en op een makkelijkere manier transacties met bedrijven en consumenten uit buitenland voltooien.

Een cryptocurrency als Ripple zou een goede cryptocurrency voor ontwikkelingslanden kunnen zijn, omdat het supersnel transacties tegen lage kosten kan uitvoeren. En dat is precies dat ontwikkelingslanden nodig hebben. Dit alles in tegenstelling tot Bitcoin, waar het uitvoeren van een transactie relatief gezien erg lang duurt en duur is.


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.