Crypto Loans bij Binance - uitleg voor beginners

Crypto Loans bij Binance - uitleg voor beginners

Snel €10 verdienen?

 1. Maak een account aan
 2. Stort 10 euro
 3. Je ontvangt direct €10 extra!
Start direct bij
Bitvavo

Crypto Loans bij Binance, da’s wel weer even wat anders! Staat alles bij Binance volledig in het teken van ervoor te zorgen dat jij zoveel mogelijk geld kunt verdienen, is dit nét weer verschillend. Binance heeft niet de ambitie om als bank te fungeren, maar er worden wel steeds meer financiële dienstverleningen uitgerold. En wat is nou bij uitstek zo’n dienstverlening waarvoor je naar de bank gaat? Precies, een lening! 

Denk hierbij niet aan bedragen als een hypotheek-aanvraag of wanneer je van plan bent om eindelijk dat privévliegtuigje op de kop te tikken, maar toch kunnen de bedragen al leuk oplopen.

Vandaag presenteren we dan ook vol enthousiasme de volgende handleiding in de Binance-reeks (spaar ze allemaal!): Crypto Loans bij Binance! Dus dit moment leent zich (pun intended) er bij uitstek voor om weer eens wat extra crypto-kennis tussen de oren te krijgen! Sit back and enjoy!

Heb je nog geen Binance-account? Maak er dan vrijblijvend en gratis één aan via de onderstaande knop.Starten bij Binance

Let op: hou er rekening mee dat de volgende uitleg over Crypto Loans bij Binance en de toelichting hierop op geen enkele manier als advies opgevat mogen worden. De keuze voor óf en op welke manier je crypto wilt traden en welke keuzes je maakt qua in- en verkoop ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.

Bekijk snel

Even kort wat uitleg over wat leningen precies zijn en hoe ze werken? Bekijk dan eerst even onderstaande video, voordat je verder leest. 

Wat zijn Crypto Loans eigenlijk?

Niet al te lang geleden had Binance een module die ze ‘Binance Lending’ noemden. Inmiddels is deze module qua naam aangepast naar Binance Savings, omdat het gaat over crypto die je kunt uitlenen aan derden, terwijl je daar vervolgens met rente aan kunt verdienen.

Nu de module Crypto Loans is gelanceerd, vond Binance de tenaamstelling teveel lijken op Crypto Lending en is ervoor gekozen dat Crypto Lending tegenwoordig door het leven gaat als Crypto Savings. 

Nu dat aanstormende misverstand uit de lucht is, richten we ons op het onderwerp van vandaag: Crypto Loans! Crypto Loans is dus simpelweg de module waarin Binance zijn (m/v/x) gebruikers in staat stelt om cryptocurrency’s te lenen. Het is dus te vergelijken met een tripje naar je bank waar je aan een vriendelijke dame of meneer (opnieuw m/v/x) vraagt of je misschien een beetje centjes mag krijgen van ze. 

Wat zijn dan Trading, Margin Trading, Saving en Staking?

Mocht je voor je gevoel door de spreekwoordelijke bomen het bos niet meer zien staan, of door de zandkorrel het strand, zetten we de verschillende Binance-opties tot nu toe even kort onder elkaar. Zo houden we alles even kort en bondig en overzichtelijk, zodat je niet in de war raakt. We houden bij AllesOverCrypto namelijk van duidelijkheid voor onze community. En jij ook. Toch?

Wat is Trading?

Trading is eigenlijk de module waarvoor iedereen Binance de allereerste keer heeft bezocht. En de reden waarom Binance ooit met Binance is begonnen. Trading is simpelweg de volledige handel in cryptocurrency’s. Je kunt op Binance cryptocurrency’s aankopen en verkopen en vanuit die handel smerig veel geld verdienen, of verliezen. Afhankelijk van je skills en geluksfactor natuurlijk!

Wat is Margin Trading?

Margin Trading is sterk vergelijkbaar met de gewone trading op Binance. Het grote verschil is dat je hier trade met geleend geld beschikking krijgt over een aantal interessante nevenfuncties (bijvoorbeeld leverage). Margin Trading is bij uitstek geschikt voor de meer ervaren trader.

Wat is Saving?

Saving is vergelijkbaar met banksparen. Je legt je cryptocurrency’s in op één van Binances spaarrekeningen en je ontvangt rente over de ingelegde hoeveelheid. Afhankelijk van de inlegduur, variabel of vast en welke soort crypto je inlegt wordt de rentestand bepaald en kun je dus op je ‘spaarcrypto’ een leuk beetje extra verdienen.

Wat is Staking?

Staking is het vasthouden van crypto in je eigen wallet waardoor deze in een gezamenlijke pool ingezet kunnen worden om een Proof-of-Stake-blockchain te onderhouden. Hiervoor ontvang je een kleine vergoeding, maar blijven de crypto in de tussentijd wel gewoon in je eigen bezit. Hoe meer crypto je vasthoudt, hoe groter de vergoeding.

Hoe werken Crypto Loans bij Binance?

Goed, nu alles helemaal kristalhelder is en je meer verstand hebt van Binance dan Binance zelf, is het tijd om de Crypto Loans ofwel ‘de leningen’ eens onder de loep te nemen.

Het hele concept van lenen blijft natuurlijk eenvoudig. Je wilt een beetje geld (of in dit geval crypto) lenen, dus je vraagt een lening aan. Afhankelijk van de hoeveelheid, de periode en je risicoprofiel moet je een bepaalde rente betalen. Hierbij worden meestal een aantal uitgangspunten gebruikt:

 • Hoe korter de leningsperiode, hoe lager de rente in percentage.
 • Hoe groter het bedrag, hoe lager de rente in percentage. 
 • Hoe onzekerder je risicoprofiel is, hoe hoger de rente in percentage wordt.

Lenen draait immers allemaal om risico. Het is aan een kredietverstrekker om in te schatten hoe groot de kans is dat hij het geleende bedrag (of crypto’s) ooit weer terugziet. Daarom gaan leningen per definitie gepaard met een vorm van onderpand, zoals bij een hypotheek het koophuis als onderpand dient. Gaat er iets mis, kan de bank altijd nog je huis verkopen, al is dat een laatste redmiddel.

Wat kun je lenen?

Aangezien Binance geen Nederlandse bank (of überhaupt een bank) is, bezoek je Binance niet omdat je euro’s wilt lenen. Maar wat kun je er dan wel lenen? 

Crypto loan data binance

Zoals je in de afbeelding ziet staan, kun je momenteel kiezen voor twee verschillende soorten cryptocurrency, beide gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. De eerste optie is Tether (USDT) en de andere optie is Binance USD (BUSD). In het overzicht zie je onder meerdere de opties qua duur, minimum- en maximumhoeveelheid, dagrente en jaarrente van zowel USDT als BUSD terug.

Je kunt via Binance tussen de 100 en 10.000.000 USDT lenen. Kies je voor BUSD? Dan geldt er een minimum van 100 en een maximum van 2.500.000 BUSD. Dat klinkt als heel héél veel geld en dat is het ook. Hierbij geldt wel het principe van onderpand. Binance beschermt zichzelf en de kredietverstrekkers door een vorm van onderpand te vragen alvorens de lening toe te staan. Hoe onderpand werkt? Dat werkt zo..!

Hoe werkt het onderpand?

Omdat een kredietverstrekker altijd een vorm van risico loopt bij het uitlenen van een vermogen, wordt er vaak een onderpand gevraagd. Het onderpand geldt eigenlijk als een soort van garantstelling dat in ieder geval een gedeelte van het geleende weer terugbetaald zal worden. Een hypotheekverstrekker heeft een koophuis als onderpand. Een kredietverstrekker voor autoleningen heeft de auto als onderpand. En Binance als cryptocurrency exchange? Precies, die gebruikt cryptocurrency’s als onderpand.

Crypto loan collateral assets

In de afbeelding zie je de verschillende cryptocurrency’s die momenteel geaccepteerd worden als onderpand. Je kunt hiervoor de volgende cryptocurrency’s gebruiken:

 • Bitcoin (BTC)
 • Bitcoin Cash (BCH)
 • Ripple (XRP)
 • Ether (ETH)
 • Litecoin (LTC)

Afhankelijk van de gekozen crypto, zijn de waarden voor LTV verschillend. Omdat zowel LTV als Margin Call als Liquidation LTV nogal belangrijke begrippen zijn, leggen we ze kort even uit.

LTV

De LTV is de verhouding tussen de initiële inleg van het onderpand en het geleende bedrag. Om dit even simpel te maken: Wanneer je € 100 euro leent en je een LTV van 65% hebt, dan zul je een onderpand ter waarde van €65,- moeten inleggen. Wanneer je €200 euro leent en je LTV is 50%, zul je een onderpand ter waarde van €65,- moeten inleggen.

Hoeveel Bitcoin, Bitcoin Cash, Ripple, Ether of Litecoin dan precies de LTV-waarde bepaalt, is de huidige marktindexprijs van de betreffende crypto. De margin call verschilt dus per crypto en dit verschil zit hem primair in de volatiliteit van de crypto. Hoe sterker de marktwerking, hoe hoger de LTV.

Margin call

Je kunt Margin call als ‘code rood’ beschouwen. Je krijgt een seintje (de zogeheten ‘Margin call’) van Binance, wanneer de waarde van het onderpand 75% van de waarde van de lening vertegenwoordigt. Je krijgt dan een notificatie waarin je wordt verteld dat er meer bijgestort moet worden om een mogelijke liquidatie (verplichte verkoop) van je onderpand te voorkomen.

Liquidation LTV

De Liquidation LTV is het punt waarop Binance je onderpand volledig afpakt en verkoopt om hiermee de lening en rentepositie af te lossen. Je bent daarmee je onderpand kwijt en nog steeds verantwoordelijk voor eventuele restschuld. Zorg er dus koste wat kost voor dat je posities nooit de Liquidation LTV bereiken.

Hoe kun je lenen via Crypto Loans bij Binance?

Wanneer je bij Binance een lening wilt aangaan, zul je eerst een bepaald onderpand moeten inleggen. Het proces wordt door Binance zelf als volgt in een schema uitgelegd:

Crypto loan Binance howto

Binance heeft een vrij eenvoudig formulier aangemaakt waarmee de lening aangevraagd kan worden. In het formulier geef je aan welke crypto (USDT of BUSD) je wilt lenen en welke hoeveelheid.

Vervolgens kies je welke crypto je als onderpand wilt gebruiken. Afhankelijk van je keuze voor 7, 14, 30 of 90 dagen als leentermijn, zie je precies hoeveel onderpand je moet betalen, hoeveel jaar- en dagrente er over je lening zal worden berekend en hoeveel je uiteindelijk (inclusief rente) zult moeten terugbetalen.

Crypto loan form

Het lenen van crypto werkt dus intuïtief en simpel en je ziet vrij eenvoudig wat je kunt verwachten wat rente betreft. 

Hoe krijg je je onderpand terug?

Via de Order pagina heb je altijd inzicht in je lopende (en afgelopen) leningen. Ga hiervoor naar het tabblad ‘Leen Orders’. Je vind hier ook de status van je LTV-positie terug, je kunt hier bijstorten na een margin call (of wanneer je wilt), je kunt tussentijds geheel of gedeeltelijk aflossen of je kunt na afloop van de leenperiode de hele lening beëindigen. 

Feitelijk is dit dé plek waar je dus alles omtrent je lening (en natuurlijk ook alle andere orders) kunt inzien, beheren en regelen. Hou alles dus scherp in de gaten en voorkom dat je lening in gevaar komt van een plotselingen liquidatie.

Na het betalen van zowel het volledige leenbedrag én de verschuldigde rente, ontvang je je onderpand terug. Wanneer je na het verstrijken van de leenperiode de lening nog niet hebt afgelost óf de rente nog niet volledig hebt betaald, zal Binance na drie dagen alsnog je posities liquideren.

Binance Order pagina

Voor- en nadelen van Crypto Loans bij Binance

Ja hoor, daar is hij weer! Het AllesOverCrypto-lijstje met voordelen en nadelen! Zoals altijd zijn er weer een paar te verzinnen, dus we gaan direct van start!

De voordelen

 • Iedereen op Binance komt in aanmerking voor een lening
 • Rentetarieven zijn transparant en helder gecommuniceerd
 • Al je financiële transacties bij elkaar op één platform
 • Handig voor de meeste type leningen
 • Niet meer afhankelijk van een kredietcheck bij een bank 

De nadelen

 • Het rentetarief ligt relatief hoog
 • Bij het niet nakomen van je verplichtingen wordt je onderpand verkocht
 • Bij een sterke koerswijziging kan je onderpand zo sterk verminderen dat je positie geliquideerd kan worden
 • De cryptomarkt is volatiel, dit geldt dus ook voor de waarde van je onderpand

Conclusie

Tijd voor de laatste wijze woorden. Ergens is het misschien voornamelijk een verrassing dat we dit soort financiële diensten niet veel meer tegen komen in de crypto-industrie. Hoe dan ook, Binance heeft het aardig voor elkaar. Of dit nu dé plek is om een lening af te sluiten durven we niet met zekerheid te zeggen. Dat hangt natuurlijk enorm van je persoonlijke situatie af. Liever sluiten we natuurlijk helemaal geen leningen af.

Maar goed, mocht je dat toch willen doen, dan is Binance een behoorlijk interessante optie om in je overwegingen mee te nemen! Binance heeft al vaker laten zien dat het een ster is in het ontwikkelen van financiële producten en hun Crypto Loans is daar geen uitzondering op.

Wil je graag met anderen overleggen of zij al ervaring hebben met Crypto Loans bij Binance? Start dan een discussie in de Crypto Facebookgroep of het Crypto Forum. Laat het ons ook weten als je zelf interessante ideeën hebt over een blog-onderwerp. Wie weet schrijven we de volgende keer wel voor jou!

Ontdek Alles Over Crypto

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste inzichten in de cryptowereld.

Je bent succesvol ingeschreven!
Oeps! Er is iets fout gegaan!