Blogafbeelding bij het artikel Bollinger Bands

Bollinger Bands - uitleg voor beginners

Welkom bij deze uitleg voor beginners over de crypto trading indicator: Bollinger Bands. In dit artikel leer je alles wat er maar te leren valt over de Bollinger Bands (of BB Bands). Ben je dus zoekende naar informatie over een praktische trading indicator of wil je weten wat een trading indicator is? Dan ben je bij AllesOverCrypto aan het juiste adres!

Ook wanneer je meer gedetailleerde informatie zoekt over de Bollinger Bands specifiek óf wanneer je wilt weten hoe je geld kunt verdienen door het gebruik van de Bollinger Bands, zit je helemaal goed!

Ga er dus even lekker voor zitten, hou pen en papier in de aanslag en zorg ervoor dat je goed uitgerust bent, want de inhoud van dit artikel vergt de nodige concentratie. All set?! Let’s go!

Let op: hou er rekening mee dat de volgende uitleg over Trading Indicatoren, de Bollinger Bands én de toelichting hierop op geen enkele manier als advies opgevat mogen worden. De keuze voor óf en op welke manier je crypto wilt traden en welke keuzes je maakt qua in- en verkoop ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.

Bekijk snel

In onderstaande video wordt in een sneltreinvaart van 2 minuten alles aan je uitgelegd wat je in 2 minuten kunt leren over de Bollinger Bands. Maar geen zorgen, we leggen het zo meteen ook nog even in alle rust aan je uit. Bekijk de video vooral even ter inspiratie!

Wat is een Trading indicator eigenlijk?

Voordat we direct het diepe inspringen met alle technische informatie over de Bollinger Bands, is het goed om eerst even stil te staan bij het fundament: de technische analyse en de trading indicatoren. De twee begrippen zijn eigenlijk onlosmakelijk met elkaar verbonden, want zodra je het over trading indicatoren hebt, heb je het al snel over technische analyse.

Binnen technische analyse bestudeer je de historische koersen van een specifieke crypto. Hierin ga je op zoek naar patronen, trends en aanwijzingen die een voorspelling kunnen geven van toekomstige marktbewegingen. Dat kun je natuurlijk allemaal handmatig doen, maar het is veel makkelijker en verstandiger om hierbij gebruik te maken van trading indicatoren, waar de Bollinger Bands er ook een van is.

Een (crypto) trading indicator gebruik je over het algemeen voor het vaststellen van:

  • Een neerwaartse of opwaartse trend
  • De kracht van een trend
  • Een koersschommeling
  • Een piek of bodem in de prijs
  • Een verkoopsignaal
  • Een koopsignaal
  • Talloze andere dingen...

Dat klinkt natuurlijk waanzinnig! En heel eerlijk? Dat is het ook! Dus laten we meteen samen het diepe in springen. We houden je hand vast, geen paniek! Dus zonder verdere vertraging presenteren wij: De Bollinger Bands!

Wat is de Bollinger Bands (BB Bands)?

Het simpele antwoord: de Bollinger Bands is een trading indicator. Het iets complexere antwoord: Bollinger Bands, ontwikkeld door John Bollinger, is een technische trading indicator. De upper en lower Bollinger Band worden middels een standaarddeviatie berekend. 

Deze twee lijnen (bands) worden op de koers geplaatst en creëren een dynamische trend rondom de koers. In volatiele tijden is de afstand tussen de Bollinger Bands en de koers een stuk groter dan in rustige tijden. Om een goed beeld te krijgen van de Bollinger Bands (BB Bands), kun je onderstaande afbeelding even bekijken:

Image
Bollinger Bands

 
De Bollinger Bands zijn dus feitelijk een soort van banden om de lopende koers heen. Je kunt er verschillende tactieken mee hanteren, maar de praktische inzet ervan komen we later in het artikel even op terug.

De Bollinger Bands wordt regelmatig gebruikt door veel particulieren en ook professionele beleggers. Juist de eenvoud van deze trading indicator (in tegenstelling tot een trading indicator als de Ichimoku Clouds bijvoorbeeld) zorgt ervoor dat hij breed in de beurswereld wordt omarmd. Wanneer het eenvoudig af te lezen is, is het ook eenvoudig toe te passen en kun je hem dus relatief eenvoudig inzetten binnen je persoonlijke handelsstrategie. 

Met behulp van de Bollinger Bands indicator proberen beleggers trends te ontdekken. Ze zijn gebaseerd op het 20-daags voortschrijdend gemiddelde (de SMA20). Dit is de stippellijn die je in bovenstaande afbeelding ziet lopen. Deze loopt figuurlijk als een rode draad door de werking van de Bollinger Bands.

Middels een standaarddeviatie worden vervolgens de upper Bollinger Band en de lower Bollinger Band berekend. Gelukkig hoef je deze berekening zelf niet te maken, dit doet de trading indicator automatisch voor je. Schitterend natuurlijk.. Maar wat kun je er nu precies mee? En hoe werken de Bollinger Bands wanneer je aan het crypto traden bent? Laten we ze eerst eens even instellen, dan kijken we daarna weer naar de praktische toepassing ervan.

Het instellen van Bollinger Bands in TradingView

Het is natuurlijk leuk om een plaatje te hebben waarop je wat lijntjes ziet lopen, maar een praktijkvoorbeeld geeft toch nét even dat beetje extra inzicht waar je waarschijnlijk behoefte aan hebt. Gelukkig zijn er tools beschikbaar, waarmee je zelf relatief eenvoudig de Bollinger Bands indicator kunt toepassen op een koers. Zelf gebruiken wij hier graag TradingView voor.

Wanneer je op je eigen TradingView Chart bent ingelogd, kun je via twee eenvoudige stappen een Bollinger Bands trading indicator toevoegen aan je eigen grafieken. Volg hiervoor deze twee stappen:
1.    Klik bovenin op ‘Indicators’.

Image
Tradingview indicator toevoegen

2.    Typ in de zoekbalk ‘Bollinger Bands’ en selecteer deze. 

Image
BB zoeken

3.    Gelukt! Je ziet nu de Bollinger Bands trading indicator in TradingView verschijnen!

Image
BB ingesteld

Hoe lees je de Bollinger Bands-grafiek?

Je zult moeten toegeven dat het voor je gevoel inmiddels al echt iets begint te worden. Je hebt daadwerkelijk het gevoel dat je lekker op weg bent, want je hebt zojuist op je eigen charts de Bollinger Bands toegevoegd. Maar nu heb je dus een prachtig groen vlak om je koers heen staan en wat lijntjes lopen... En nu...?! Hoe lees je nu de Bollinger Bands-grafiek?

De Bollinger Bands indicator is een goed hulpmiddel om het innemen van een positie te timen, maar je kunt het ook gebruiken bij het sluiten van je positie. Een ongeschreven beurswijsheid is dat 80% van de tijd de markt geen duidelijke trend heeft en zich dus binnen deze Bollinger Bands beweegt. Dat betekent automatisch ook dat wanneer de koers buiten de Bollinger Bands komt, het tijd is om in actie te komen. We noemen dit fenomeen “uitbraak buiten de banden”.

Uitbraak buiten de banden

De allermakkelijkste manier om de Bollinger Bands te gebruiken is wanneer de koers buiten de banden breekt. Dit is namelijk enorm eenvoudig te constateren en het levert onmiddellijk een concreet koop- of verkoopsignaal op.  Laten we de laatste afbeelding er nog eens bij pakken en daarbij accentueren op welke punten de grafiek buiten de banden is uitgebroken.

De groene pijltjes vertegenwoordigen de koopsignalen, de rode pijltjes vertegenwoordigen de verkoopsignalen.

Image
Koop- en verkoopsignalen BB

 
Wanneer je dit vanaf een afstandje bekijkt zullen je waarschijnlijk twee dingen opvallen:

  1. Er zijn veel meer ‘groene pijltjes’ dan ‘rode pijltjes’. 
  2. Het lijkt erop alsof er überhaupt enorm veel pijltjes zijn (lees: heel veel koop- of verkoopmomenten)

Laten we wat dat betreft alles even in perspectief plaatsen. Er staan welgeteld 14 pijltjes in de afbeelding. Tel ze gerust even na, het is echt zo. Dat lijken er misschien veel, maar hou er rekening mee dat de tijdlijn loopt vanaf ergens in 2017 tot en met het heden. Dat is omgerekend zo’n 4 pijltjes per jaar. 

Dat is dan ook precies wat we bedoelen wanneer we het hebben over dat de koers zich 80% van de tijd zich binnen de banden van de Bollinger Bands begeeft. En misschien nog wel vaker dan 80%. Moet je dan alsmaar braaf af gaan zitten wachten tot de koers een keer door die band heen breekt ergens in het kwartaal? 

Nee, gelukkig niet. Je kunt in plaats daarvan namelijk ook gebruik maken van een andere strategie binnen deze crypto trading indicator. Deze strategie noemen we “een contraire positie innemen”.

Klinkt vet hè? Nou en of! Geen idee wat het betekent? Geen probleem, daar heb je AllesOverCrypto voor!

Een contraire positie innemen

Het klinkt enorm ingewikkeld, een contraire positie innemen. Feitelijk is het een stuk minder complex dan dat het klinkt. Het is vooral een moeilijk woord. ‘Contraire’ bedoelen we dan hè... ‘Innemen’ of ‘positie’ lukt de meesten nog wel.

Hoe dan ook, een contraire positie innemen is een andere populaire en veelgebruikte techniek binnen de Bollinger Bands. Maar wat is een contraire positie dan?

Een contraire positie is een positie die de tegengestelde richting van het marktsentiment bewandelt.

Feitelijk bedoelen we hier dus mee dat je met behulp van de Bollinger Bands alvast inspeelt op de waarschijnlijkheid dat de koers niet door de band heen zal breken, maar zal afketsen (en dus in tegengestelde richting zal functioneren) ten opzichte van de op dat moment geldende trend richting.

Nog makkelijker gesteld: Wanneer je ziet dat de koers hard op weg is richting de onderste Bollinger band, is het een praktisch moment om alvast te kopen. Dat heeft er alles mee te maken dat 80% van de tijd de koers zal gaan buigen wanneer hij de onderste band aantikt. Natuurlijk hou je ook nog 20% kans dat hij er toch doorheen knalt en je je centen kwijt bent, maar traden blijft nou eenmaal niet zonder risico’s. 

Overigens is de tweede manier van traden voornamelijk populair in ‘gewone markten’. De cryptomarkt is doorgaans volatiel genoeg om hier en daar wat uitbraken te kunnen spotten.  Maar, ook voor cryptomunten, geldt dat er ook voldoende rustiger periodes zijn. Hier zou je dankbaar van de tweede methode gebruik kunnen maken.

Bollinger Bands als dynamische support & resistancelevels

Overigens worden zowel de onderste als bovenste bands van de Bollinger Bands regelmatig gebruikt als resistance- en support levels. Of als stop-loss limieten op openstaande posities. Onthou wel dat de bands variabel zijn en blijven en, naarmate de koers zich sterk ontwikkelt, dus weer geherevalueerd moeten worden wanneer je ze voor deze doeleinden gebruikt.

Dat in het achterhoofd houdende is er zeker iets voor te zeggen. De onderste band fungeert, zoals je bij de contraire posities hebt gezien, vaak als een support level. In plaats van dat de koers door de banden heen breekt, zal hij het gros van de tijd afzwakken, corrigeren en ombuigen. Ook dit is een maar al te bekend patroon binnen crypto trading.

Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor de bovenste band van de Bollinger Bands. Deze wordt regelmatig gezien als een resistance level. 

Zoals gezegd, is het belangrijk om te beseffen dat de Bollinger Bands banden geen statische (horizontale) support- en resistancelevels zijn en het kan dan ook absoluut geen kwaad om deze levels zo nu en dan even opnieuw vast te stellen en waar nodig te corrigeren op je lopende posities.

Conclusie

Het is alweer tijd voor onze afrondende woorden! Of je nu een beginner of een gevorderde handelaar bent, op het gebied van Technische Analyse, de Bollinger Bands heeft de potentie om je beste vriend(in) te worden! 

De Bollinger Bands zorgen er eenvoudigweg voor dat je trends leert herkennen en dat je op een eenvoudige manier dynamische support- en resistancelevels kunt bepalen. En je kunt ook nog eens bepalen wanneer het waarschijnlijk is dat een koers door een band zal omkeren. Óf zelfs dat hij, wanneer hij door een band heen breekt, wel eens in een vrije val of vrije stijging terecht kan komen!

Op basis hiervan krijg je in elk geval een signaal wat een gunstig koop- of verkoopmoment zou kunnen zijn voor je. Toch geeft het je allicht een rustiger gevoel als je niet uitgaat van slechts één crypto trading indicator, maar dat je naast de Bollinger Bands op zoek gaat naar nóg één of twee trading indicatoren om jouw persoonlijke trading strategie te complementeren!

Wil je graag met anderen overleggen of zij al ervaring hebben met de Bollinger Bands als crypto trading indicator? Start dan een discussie in de Crypto Facebookgroep of het Crypto Forum. Laat het ons ook weten als je zelf interessante ideeën hebt over een blog-onderwerp. Wie weet schrijven we de volgende keer wel voor jou!


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.