8 dingen waar je in kan beleggen

8 dingen waar je in kan beleggen

Snel €10 verdienen?

 1. Maak een account aan
 2. Stort 10 euro
 3. Je ontvangt direct €10 extra!
Start direct bij
Bitvavo

'Waar kan ik mijn geld het beste investeren?' Het hangt allemaal van jou af. Voordat je een investering kiest, moet je jezelf altijd afvragen: “Wat wil ik? Zekerheid, een hoog rendement of snelle uitbetaling?". Deze drie punten kunnen je helpen met het maken van de juiste beslissing. Het is echter wel zo, dat je maar twee van de drie doelen kunt bereiken met beleggen. Het is dus niet mogelijk om zowel zekerheid, een hoog rendement en een snelle uitbetaling te hebben wanneer je gaat beleggen. We leggen je in dit artikel 8 dingen uit waar je in kunt beleggen!

Bekijk snel

Bitcoins en andere cryptovaluta

Het is een speculatieve manier van investeren, maar tegenwoordig wel ontzettend populair. De prijs van Bitcoin kan dagelijks erg hard stijgen of dalen. Hierdoor kun je veel geld verdienen door in een vrij korte tijd. Op de lange termijn gezien, blijft de waarde van Bitcoin alsmaar stijgen. Eind 2020 bleef Bitcoin record na record breken. En dat terwijl Bitcoin eerder dat jaar nog minder dan 4000 dollar waard was.

Echter zit er geen daadwerkelijke waarde achter cryptovaluta als Bitcoin of Ethereum. Het is niet zo dat je voor een deel bezitter wordt van de cryptovaluta, wat wel bij aandelen het geval is. Wanneer je ervoor kiest om in cryptovaluta te investeren, is het aan te raden om van te voren genoeg kennis op te doen. Leer eerst wat een blockchain is, en hoe cryptocurrencies werken. Het is namelijk belangrijk dat je weet waar je in belegt.

Beleggen in cryptocurrencies samengevat..

 • Hoge winsten mogelijk in een vrij korte tijd
 • Grote risico door fluctuaties
 • De waarde van cryptocurrencies zijn niet gebaseerd op een fysiek 'iets'

Kapitaalverzekering

Kapitaalvormende levensverzekeringen zijn een combinatie van bescherming en beleggen. Dat is dan ook het voordeel, want een kapitaalverzekering loont in ieder geval wel: zowel bij overlijden als bij het aflopen van het contract. Wanneer je echter winst wilt maken met jouw investeren, is een kapitaalverzekering niet helemaal geschikt.

Contracten van een kapitaalverzekering hebben meestal erg lange looptijden hebben, zoals bijvoorbeeld 20 jaar. Iedereen die vroegtijdig (vóór het einde van de looptijd) uit het contract wil stappen om het bespaarde geld in ontvangst te krijgen, moet rekening houden met een verlies. Bovendien wordt het spaarinkomen weer gedeeltelijk verlaagd, aangezien de verzekering een aandeel behoudt om het risico op overlijden in te dekken.

Beleggen in kapitaalverzekeringen samengevat..

 • Zeer lange looptijden
 • Je maakt verlies wanneer je eerder dan afgesproken uit het contract stapt
 • Wie geld wil investeren om winst en uitkering te pakken, kan beter een andere investeringsmogelijkheid kiezen

Onroerend goed

Je kunt je geld ook investeren in gebouwen, bouwprojecten of in vastgoedfondsen. Het voordeel van dit soort investeringen is een hoge veiligheid, aangezien de materiële waarde van het gebouw nauwelijks verandert. Investeren in onroerend goed gaat echter wel gepaard met een hoge financiële last, aangezien je als belegger enkele honderdduizenden euro's moet kunnen investeren. Onroerend goed is nu eenmaal erg duur.

Crowdinvesting is een relatief nieuwe vorm van beleggen in onroerend goed. Bedrijven zoeken investeerders die willen investeren in een bouwproject. Het is voor mensen met een klein budget erg makkelijk om te investeren in vastgoed door middel van crowdinvesting, omdat de ondergrens voor investeringen soms maar € 500 is. Het maximale limiet is €10.000.

Beleggen in onroerend goed samengevat..

 • Erg veilig met weinig risico
 • Vaak zijn hoge investeringen nodig
 • Crowdinvesting is zeer flexibel, mogelijk op korte termijn en toegankelijk voor ieder budget

Aandelen

De meest traditionele manier van beleggen is investeren in aandelen. Wanneer je aandelen koopt, koop je een belang in het betreffende bedrijf. Naarmate de waarde van het bedrijf toeneemt, neemt ook de waarde van de aandelen toe. Als aandeelhouder ontvang je aan het einde van het jaar ook een bonus, het dividend. Dit geldt echter niet voor ieder bedrijf. Zo keert Shell bijvoorbeeld wel dividend uit aan de aandeelhouders.

Maar toch kan niemand garanderen of de waarde van het bedrijf echt zal stijgen. Het kan net zo goed dalen, wat ervoor zorgt dat de waarde van jouw aandelen ook zullen dalen. Het verhandelen van aandelen vereist een nauwkeurige kennis van de markt en het bedrijf. Ook kan het een hoog risico met zich meebrengen.

Het is daarentegen relatief gezien erg makkelijk om te beginnen met investeren in aandelen. Je kunt bij verschillende banken en brokers een speciale rekening openen, waarna je kunt beginnen met het investeren in aandelen.

In tegendeel tot cryptocurrencies, zijn aandelen wel op iets gebaseerd. Wanneer je een aandeel in je bezit hebt, heb je in feite een deel van het bedrijf in jouw bezit. 

Beleggen in aandelen samengevat..

 • Het kan een riskante investering zijn
 • Er zijn hoge winsten mogelijk
 • Langetermijninvesteringen verminderen de risico's

Fondsen en ETF's

Fondsen worden verhandeld op de beurs en voegen veel individuele aandelen samen in een mandje. Dit verkleint de kans op verlies. Het is namelijk onwaarschijnlijk dat alle bedrijven die in het fonds vertegenwoordigd zijn, tegelijkertijd hun waarde zullen verliezen. De fondsmanager leidt het fonds en organiseert de verschillende beleggingen.

Een speciale vorm zijn ETF's (Exchange Trades Funds), ook wel indexfondsen genoemd. Ze repliceren de ontwikkeling van beursindexen zoals de Dax of de Nikkei. ETF's worden niet gecontroleerd door een beheerder, dus er zijn geen kosten voor het beheer van het fonds. Het is mogelijk om al vanaf 100 euro te investeren in ETF's.

Beleggen in fondsen en ETF's samengevat..

 • Verminderd risico op verlies van geld
 • ETF's zijn ook geschikt voor kleine beleggers
 • Geschikt voor beginners, omdat iemand met ervaring en kennis het fonds beheert

Waardevolle spullen: kunst, auto's, wijn, muziekinstrumenten en antiek

Er zijn veel waardevolle spullen op deze wereld, die alsmaar in waarde blijven stijgen. Het betekent dat er dan veel vraag naar is. Deze spullen worden ook wel alternatieve beleggingen genoemd . Het zorgt voor een breed veld: denk aan kunst, wijn, auto's, antiek, schoenen, geschiedenisstukken en designer meubels.

Een schilderij van een nog onbekende kunstenaar kan over 30 jaar enorm waardevol zijn. Maar er kan ook van jaar tot jaar steeds meer vraag zijn naar een zeldzaam paar sneakers. Veel investeerders kopen wijn of whisky. Niet om te drinken, maar om met winst te verkopen. Zeldzame klassieke auto's, of gelimiteerde speciale modellen van merken als BMW, Porsche, Lamborghini en Ferrari, stijgen al jaren in waarde.

Maar ook geschiedenisstukken kunnen veel opbrengen. Wat denk je bijvoorbeeld van een handtekening van The Beatles? In de jaren '60 was dat nog geen 100 euro waard. Nu worden ze verkocht voor minimaal 5.000 euro. Dit zijn zeldzame spullen, waarvan het aanbod nooit meer zal toenemen. Het enige dat zal toenemen, is de vraag naar deze spullen.

Het is ook mogelijk om met anderen in een verzamelobject te investeren. Wanneer je dit alleen moet doen, kan het veel geld kosten. En wanneer je het veilig wilt doen, is een hoog niveau van expertise vereist. Ook zul je geluk moeten hebben, omdat je niet weet of de waarde van een object in de toekomst zal stijgen.

Beleggen in waardevolle spullen samengevat..

 • Zeer hoge winsten mogelijk
 • Extreem lange termijn investering
 • Goed te doen wanneer je kennis hebt van het verzamelobject

Goud

Edelmetaal is al decennia een constante investeringsmogelijkheid. Goud is vooral populair als afdekking in tijden van crisis. Wanneer je goud als investering koopt, betaal je hier in Nederland geen BTW over. Er geldt namelijk een belastingvrijstelling voor beleggingsgoud.

Een nadeel is natuurlijk de opslag van het goud. Je zult natuurlijk wel een beveiligde kluis nodig hebben, om het goud op een veilige manier te kunnen bewaren. Dat gaat op zijn beurt weer gepaard met kosten die de winst kunnen verlagen. Of de investering in goud de moeite waard is, moet je dus zorgvuldig overwegen. Zelfs als de goudprijs gestaag stijgt, is het rendement niet echt winstgevend. Als je jouw geld echt in goud wilt investeren, maar liever geen fysiek goud thuis hebt liggen, kun je er ook voor kiezen om te investeren in goudaandelen of goud-ETF's.

Beleggen in goud samengevat..

 • Veilige investering, omdat goud waardevast is
 • Opslag kan duur zijn
 • Ook mogelijk om in goudaandelen of goud-ETF's te investeren

Obligaties

Een bekende manier van beleggen is het beleggen in obligaties. Daarom kan deze manier van beleggen niet in dit lijstje ontbreken. Toch is het tegenwoordig eigenlijk helemaal niet meer zo aantrekkelijk om hier in te beleggen. Staatsobligaties van eurolanden betalen namelijk praktisch geen rente meer en zijn alleen interessant vanwege de kredietwaardigheid van de staatsschuldenaar. Wil jij bijvoorbeeld beleggen in Oostenrijkse staatsobligaties, dan krijg je pas een positieve rente als je een looptijd van 25 jaar of langer op de obligatie hebt. Als belegger betaal je zelfs rente over de staatsobligaties.

Zelfs bedrijfsobligaties zijn erg onaantrekkelijk en riskant geworden. Goed gepositioneerde bedrijven kunnen zichzelf zo goedkoop financieren via banken (of op de beurs) dat obligaties onaantrekkelijk zijn geworden. Wie desondanks obligaties uitgeeft of nodig heeft voor financiering, betaalt bijna geen rente. Daarnaast is het risico op wanbetaling ook nog eens erg groot.

Beleggen in geld en obligaties samengevat..

 • Het levert tegenwoordig geen tot weinig geld op
 • Kan een riskante manier van investeren zijn
 • In sommige gevallen kost het juist geld

 

Ontdek Alles Over Crypto

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste inzichten in de cryptowereld.

Je bent succesvol ingeschreven!
Oeps! Er is iets fout gegaan!