Weet jij wat de grootste nadelen van cryptocurrencies en blockchain zijn? Iedereen heeft het namelijk alleen maar over de voordelen van cryptocurrencies en blockchain. Je gaat jezelf afvragen of er dan helemaal geen nadelen kleven aan zowel cryptocurrencies als blockchain. Niets is minder waar, want alles heeft zo zijn nadelen. Ook cryptocurrencies en blockchain.
Bekijk snel
Betalen met crypto is nog bijna nergens mogelijk
Helaas kunnen we nog bijna nergens betalen met cryptocurrencies. Er zijn wel steeds meer webshops, winkels en restaurants die Bitcoin accepteren, maar dat aantal is niks in vergelijking met de aantal plekken waar het nog niet kan.
Dit heeft meerdere redenen. Een van die redenen is dat de prijs van crypto erg snel en sterk veranderd. Omdat een transactie enige verwerkingstijd nodig heeft, kan het zo zijn dat de koers al weer is veranderd op het moment dat de betaling is ontvangen. Een andere reden is dat bijvoorbeeld Bitcoin nog redelijk hoge transactiekosten rekent. Hierdoor is het voor zowel de betaler als de ontvanger niet voordelig om te betalen in Bitcoin.
Het is dus nog even wachten totdat cryptocurrencies stabieler zijn en maatschappelijk geaccepteerd worden. Dan zullen er ook steeds meer plekken bij komen die cryptomunten accepteren.
Moeilijk uit te leggen aan anderen
Het is lastig om een leek uit te leggen hoe cryptocurrencies en blockchain werken. Er komen namelijk veel begrippen en technologieën bij kijken die ervoor zorgen dat het lastig is om het simpel uit te leggen. Denk vooral aan ouderen, maar ook aan jongeren. Veel jongeren begrijpen namelijk echt niet hoe een blockchain werkt. Of wat het verschil is tussen een cryptocurrency en een token.
Dat zorgt voor een nieuw probleem. En dat is dat mensen een beetje bang zijn om het te accepteren. Wanneer men niet begrijpt hoe iets werkt, is het lastig om er een mening over te hebben. Dat zorgt ervoor dat mensen standaard al een beetje schuw zijn voor cryptocurrencies en blockchain.
Natuurlijk werkt dat niet helemaal mee met de normalisatie en acceptatie van cryptocurrencies en blockchain. Pas wanneer mensen weten wat het is, hoe het werkt en wat men er mee kan doen, kunnen ze een duidelijke mening vormen over dit onderwerp.
Negatieve berichtgeving
Helaas is er ook nog redelijk vaak negatieve berichtgeving rondom cryptocurrencies in de media. Je hoort dat politici en bepaalde economen zich uitspreken tegen cryptocurrencies omdat ze gevaarlijk zouden zijn. Het risico dat de bevolking loopt wanneer ze in crypto zouden investeren zou te groot zijn. De prijs van cryptocurrencies fluctueert namelijk te erg.
Natuurlijk is dat ook zo. De prijs van Bitcoin stijgt en daalt veel sneller dan welk aandeel dan ook. Maar het gevaar zit hem vooral in dat mensen niet genoeg van cryptocurrencies weten voordat ze er in investeren. Ze willen meegaan op de hype waardoor ze zonder enig verstand crypto als Bitcoin en Ethereum beginnen te kopen. Dan gaat het natuurlijk fout. En dat lezen we vervolgens weer in de media.
Geen marktmeester in tijden van crisis
Cryptocurrencies zijn digitale en decentrale munten. Dit houdt in dat er geen centrale autoriteit is die de hele monetaire economie controleert. Er zijn geen tussenpersonen meer nodig. Dat kun je als een groot voordeel zien, maar er kan ook een nadeel aan kleven.
Stel dat het crisis is. Normaal gesproken zou de overheid dan steun bieden aan de getroffen partijen. Dit kunnen ze doen door geld bij te drukken, of door juist geld te investeren in bedrijven in de vorm van subsidies.
Wanneer er geen monetair betaalsysteem is, kan de overheid niet ingrijpen in tijden van crisis. Ze kunnen er niet voor kiezen om meer cryptomunten bij te laten maken. En dus ook lastiger investeren in bedrijven om zo de economie te helpen.
Arme landen lopen achter de feiten aan
Cryptocurrencies zijn vooral populair in delen op de wereld waar men welvarend is en toegang tot internet heeft. Arme gebieden die afgelegen liggen en waar nauwelijks een internetverbinding aanwezig is, kunnen natuurlijk nooit makkelijk overstappen op het gebruik van cryptocurrencies.
Mochten we het monetaire betaalsysteem wereldwijd willen vervangen met een en dezelfde cryptomunt, dan moet er nog een hele hoop gebeuren. Het is namelijk in de arme landen op dit moment nog helemaal niet mogelijk. Daar moet overal een internetverbinding aanwezig zijn, en winkels zullen ook betalingen met Bitcoin moeten kunnen ontvangen.
Hoog energieverbruik
Vooral cryptocurrencies en blockchains die gebruik maken van het consensus algorithm Proof of Work verbruiken erg veel stroom. Bitcoin is een van de gebruikers van dit consensus algorithm.
Bij Proof of Work zijn er ontzettend veel miners die continu bezig zijn met het minen van blocks. Echter kan maar één iemand de winnaar zijn. Dat houdt in dat alle andere miners eigenlijk voor niets aan het minen zijn. En dat kost nog steeds ontzettend veel stroom. Het zou dus qua energieverbruik veel beter zijn om een consensus algorithm als Proof of Reputation te gebruiken.
Dit is vooral een probleem in een wereld die op een groene manier aan het veranderen is. Wanneer de energie die voor het minen wordt gebruikt uit groene energiebronnen komt, is het probleem net wat minder groot dan het daadwerkelijk is. De meeste miners zitten namelijk in China. En in China wordt bijna alle energie opgewekt door kolencentrales. Dat stoot natuurlijk ontzettend veel Co2 uit. Bitcoin is daarom dus niet per se erg goed voor het milieu.
Internationale regelgeving is lastig
Het is lastig om internationale regelgeving voor blockchain en cryptocurrencies op te stellen. En om een maatschappij te kunnen laten draaien is het wel belangrijk om duidelijke wet- en regelgeving te hebben. Natuurlijk zijn zowel blockchain als crypto decentraal en is het doel juist dat er geen controle meer is. Toch is het bijna onmogelijk om een monetaire economie ineens om te zetten in een economie die alleen nog gebruik maakt van crypto zonder wet- en regelgeving.
Juist omdat het een redelijk ingewikkelde en decentrale technologie is, is het lastig voor landen om hier regels over op te stellen. Daarom zou het lastig kunnen zijn om een maatschappij te laten overschakelen naar een economie waarin crypto en blockchain de nieuwe norm zijn.