6 redenen waarom Bitcoin kan falen

6 redenen waarom Bitcoin kan falen

Snel €10 verdienen?

  1. Maak een account aan
  2. Stort 10 euro
  3. Je ontvangt direct €10 extra!
Start direct bij
Bitvavo

Bitcoin heeft laten zien waar het toe in staat is. Daarom zijn er ook steeds meer mensen die geloven in de kracht van Bitcoin. Maar toch zijn er nog genoeg manieren waarop Bitcoin kan falen. De populairste cryptovaluta is namelijk nog helemaal niet waar het moet zijn.

Daarom gaan we in dit artikel verder in op de 6 redenen waarom Bitcoin nog zou kunnen falen. Al deze redenen zouden in theorie kunnen plaatsvinden. We proberen daarom iedere reden zo goed mogelijk te onderbouwen.

Bekijk snel

Redenen waarom Bitcoin zou kunnen falen

Er zijn verschillende redenen waarom Bitcoin zou kunnen falen, ondanks dat Bitcoin de populairste en waardevolste cryptomunt van dit moment is.

1. Bitcoin is niet schaalbaar genoeg

Waarschijnlijk heb je het al vaker gehoord: Bitcoin is niet schaalbaar genoeg om het in de toekomst te kunnen maken. Bitcoin draait op de Bitcoin-blockchain. De blockchain is natuurlijk een decentraal netwerk dat uit verschillende nodes bestaat. Deze nodes controleren elkaar en valideren transacties, waarna ze blokken toevoegen aan de blockchain. Dit alles gebeurt door middel van het consensus algorithm genaamd Proof-of-Work.

Echter zit het probleem van de schaalbaarheid in dit consensus algoritme. Omdat er steeds meer computerkracht nodig is om een blok te kunnen toevoegen aan de blockchain, komen miners samen in een zogeheten mining pool. Dit zijn groepen miners die hun krachten bundelen om zo samen blokken te kunnen toevoegen aan het netwerk. Hoe meer kracht ze hebben, hoe groter de kans is dat ze het blok mogen toevoegen en de beloning krijgen.

Dit zorgt ervoor dat nieuwe miners eigenlijk geen schijn van kans meer hebben. De blockchain wordt steeds minder decentraal omdat continu dezelfde groepen blokken aan het toevoegen zijn.

Ook is de blockchain van Bitcoin ontzettend lang, gezien er iedere 10 minuten een nieuw  blok aan de blockchain wordt toegevoegd. En dat voor al meer dan 10 jaar lang. Om deel te nemen aan de blockchain zul je een kopie moeten hebben van de blockchain. Je kunt je voorstellen zo het erg lang duurt voordat je als nieuwe miner de gehele blockchain hebt gedownload.

Beide oorzaken zorgen ervoor dat Bitcoin niet bepaald schaalbaar is. En dat kan een reden zijn dat Bitcoin in de toekomst zal gaan falen.

2. De transactietijd is te lang

Wanneer je een transactie uitvoert op de Bitcoin blockchain duurt het ongeveer 10 minuten voordat de transactie is gevalideerd en is toegevoegd aan de blockchain. Dat betekent dus dat je 10 minuten lang moet wachten voordat je zeker weet of je transactie ook is geaccepteerd door het netwerk. Misschien denk je dat dat niet zo erg is, maar dit is niet bepaald handig wanneer je met Bitcoin wil betalen in bijvoorbeeld een restaurant of kroeg.

Als we Bitcoin als betaalmiddel willen gebruiken, zal de transactietijd een stuk sneller moeten zijn. Anders is de cryptomunt die door Satoshi Nakamoto is bedacht niet bepaald praktisch in gebruik.

Steeds meer mensen willen een digitale valuta waar ze ook mee kunnen betalen. Er zijn andere munten die een veel snellere transactietijd hebben. Ook hebben deze munten vaak veel lagere transactiekosten. Het zou dus best zo kunnen zijn dat deze cryptomunten Bitcoin gaan inhalen en Bitcoin vervolgens uitloopt in een compleet fiasco.

3. Bitcoin is niet duurzaam genoeg

Het is niet bepaald goed voor ons klimaat wanneer we besluiten om allemaal over te stappen op Bitcoin. Het kost namelijk ontzettend veel energie om Bitcoin te kunnen gebruiken. En die energie wordt in het meeste geval op een vuile manier opgewekt.

We zeiden al dat Bitcoin gebruik maakt van het Proof-of-Work consensus algoritme. Dat houdt in dat alle miners een wiskundige puzzel moeten oplossen, en de winnaar vervolgens het Bitcoin blok mag toevoegen aan de blockchain. De winnaar krijgt hier een beloning voor, in de vorm van Bitcoin.

Maar niet alleen de winnaar heeft inzet getoond. Ook alle andere miners hebben hun best gedaan om de oplossing te vinden. En dat kost ontzettend veel energie. Stel je voor dat er 10.000 miners zijn die bezig zijn met het minen van transacties. Uiteindelijk zal er maar één winnaar uit de bus komen. Dat betekent dat er 9.999 verliezers zijn. Echter hebben die verliezers niet per se minder energie gebruikt de winnaar.

Wat ze wel hebben, is hun energie weggegooid. De kracht die zij hebben gebruikt, wordt uiteindelijk nergens voor gebruikt. Dat is natuurlijk ontzettend zonde.

Daarbij zitten de meeste Bitcoin miners in China. Het grootste gedeelte van de energie wordt in China opgewekt door middel van kolencentrales. En die centrales stootten ontzettend veel Co2 uit. Dat betekent dat er dus ontzettend veel vuile energie wordt gebruikt voor niks.

Het zou veel beter zijn als iedere miner zijn energie ook daadwerkelijk nuttig zou besteden. De energie zou dan niet voor niks zijn gebruikt. In een wereld die steeds groener en duurzamer wordt, past geen techniek die vervuilend en verspillend is.

4. Gebruikers van Bitcoin blijven anoniem

De een ziet het als een voordeel, maar voor de toekomst  van Bitcoin kan het een groot nadeel zijn. Bitcoin wil het monetaire geldsysteem vervangen. En daar zal de politiek eerst wel achter moeten staan. Zolang de gebruikers van Bitcoin anoniem blijven, zal dat echter niet snel gebeuren. Door de techniek van Bitcoin kunnen gebruikers, zonder hun ware identiteit bekend te hoeven maken, met Bitcoin betalen en betaald worden.

Politici zijn hier niet blij mee, omdat dit juist criminelen en belastingontduikers aantrekt. De politiek kan niet controleren wie een transactie uitvoert, en dus ook niet optreden als er iets gebeurt dat niet zou mogen gebeuren. Wanneer iemand via de bank een criminele transactie uitvoert, zal de bank hier door middel van speciale technieken  achter komen en delen met de overheid.

Zolang Bitcoin niet in staat is om de identiteit van zijn gebruikers bekend te maken, zal de politiek niet staan te wachten om Bitcoin te gebruiken als betaalmiddel. Om een cryptovaluta als monetaire munt te gebruiken, zou het beter zijn als gebruikers gekoppeld worden aan een identiteit.

5. De waarde fluctueert te veel en te vaak

Het is absoluut geen verrassing dat de waarde van Bitcoin ontzettend vaak en veel op en neer gaat. En dat kan voor veel nadelen zorgen. Wie wil er nu betalen met een munt die continu van waarde verandert? Dat is negatief zowel wanneer de waarde daalt of stijgt.

Stel dat je op dinsdag middag 0.1 Bitcoin in je bezit hebt en deze een waarde van 1000 euro vertegenwoordigt (voorbeeld). Vervolgens betaal je hier een nieuwe laptop van. Echter, wanneer de Bitcoin arriveert, is de waarde alweer gedaald, en krijgt de ontvanger een Bitcoin die nog maar 998 euro waard is. Het verschil is 2 euro, maar bedrijven kunnen hier natuurlijk absoluut niet mee werken. Het hele verdienmodel kan zo in elkaar storten.

Maar andersom zou het ook voor jou negatief uitpakken. Stel dat diezelfde 0.1 Bitcoin een week later alweer 1500 euro waard is. Dan heb je dus met je aankoop ook nog eens verlies gemaakt. Als je de Bitcoin nog een week had bewaard, was je 500 euro rijker geweest.

Dit kan natuurlijk voordelen hebben wanneer je Bitcoin puur in je bezit hebt om het te verhandelen. Echter is het niet handig wanneer het als betaalmiddel wordt gebruikt. En dat is in feite precies het doel van Bitcoin; de vervanger zijn van de fysieke munt.

6. Met Bitcoin kan de markt niet beïnvloed worden

Wanneer er een crisis is, zul je zien dat overheden er alles aan doen om de economie te redden. Dat is nodig, omdat er anders veel maatschappelijke problemen kunnen ontstaan. Veel mensen kunnen hun baan verliezen en zijn werkloos, bedrijven vallen om en er kan paniek onder de bevolking uitbreken. Het is dus belangrijk dat de overheid enige vorm van controle over de markt heeft.

Zo kunnen ze ervoor kiezen om geld bij te drukken, om zo de economie draaiende te houden. Dit geld kan geïnvesteerd worden in bedrijven (subsidies) zodat zij hun werknemers kunnen blijven uitbetalen. Nu zijn er veel mensen die liever zien dat de overheid zich nergens mee bemoeid, maar toch zijn dit soort dingen nodig om de maatschappij draaiende te houden.

Echter hebben overheden totaal geen controle over Bitcoin. Ze kunnen geen Bitcoin bijmaken om de economie te redden in geval van crisis. Sommige zien het als een voordeel, maar maatschappelijk gezien is het een groot nadeel. Wat als de halve bevolking door een crisis zonder werk komt te zitten en de overheid helemaal niks kan doen? De kans is groot dat er veel paniek uitbreekt. Mensen zijn tot veel in staat wanneer er geen geld voor eten is.

Natuurlijk is dit het uiterste, maar het zijn wel scenario's waar rekening mee gehouden moet worden. Als Bitcoin wordt gebruikt als monetaire valuta, zal over iedere situatie moeten worden nagedacht. En het ziet er naar uit dat Bitcoin helemaal niet zo praktisch is in bepaalde situaties.

https://www.youtube.com/watch?v=NBZ-KxjTS1I&ab_channel=ChrisTitusTech

 

Ontdek Alles Over Crypto

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste inzichten in de cryptowereld.

Je bent succesvol ingeschreven!
Oeps! Er is iets fout gegaan!