kantoor werk

Deze 6 banen zijn in gevaar dankzij Blockchain

Blockchain wordt steeds belangrijker. Deze techniek heeft namelijk tal van functies. Het zal dan ook niet lang duren voordat er banen zullen verdwijnen door blockchain. Blockchain zal namelijk een impact hebben binnen iedere industrie en branche.

In dit artikel leggen wij je uit welke banen in gevaar zijn door blockchain en hoe blockchain deze functies gaat invullen.

Bekijk snel

1. Verzekeringsbanen

De grootste industrie die geraakt zal worden, is de financiële wereld. Onderdeel van deze industrie zijn onder andere verzekeringsbedrijven.

Blockchain zal een grote impact hebben op de verzekeringen branche zoals we die nu kennen. Dit hangt vooral samen met wat we Decentralized Finance (DeFi) noemen. DeFi is het decentraliseren van financiële diensten. Hier vallen ook verzekeringsbedrijven onder.

Smart contracts als polis

In deze tijd wordt veel werk in deze branche door mensen gedaan. Het opstellen van polissen bijvoorbeeld. Maar ook het controleren en afhandelen van schadeposten gebeurt door medewerkers van verzekeringsbedrijven. Dit kan allemaal veel efficiënter geregeld worden wanneer dit op blockchain gebeurt.

Zo kan er gebruik worden gemaakt van smart contracts. Polissen kunnen in feite gewoon worden omgezet in een smart contract. Dit houdt in dat de voorwaarden in het contract staan, en wanneer er aan bepaalde voorwaarden is voldaan, acties automatisch zullen worden uitgevoerd. Deze smart contracts kunnen communiceren met smart contracts van andere verzekeraars.

Heeft iemand tegen jouw auto aangereden? Dan kun jij de schade doorsturen online invoeren, waarna gekeken wordt of de schade ook daadwerkelijk is uitgevoerd door de andere partij. Als dat zo is, regelen de smart contracts de rest, en zul jij een schadevergoeding uitgekeerd krijgen.

De service en efficiëntie binnen deze sector zullen veel beter worden wanneer alles wordt overgezet naar blockchain. Klanten hoeven dan veel minder lang te wachten voordat ze meer informatie krijgen over verzekeringszaken.

Minder fraude door identificatie

Ook is het bijna onmogelijk om nog fraude te plegen wanneer er gebruik wordt gemaakt van blockchain. Nu moeten verzekeringsmaatschappijen iedereen natrekken voordat ze een verzekering uitgeven. Dit kost ontzettend veel tijd, geld en moeite. Dat kan natuurlijk anders wanneer er gebruik wordt gemaakt van blockchain.

Zou kan de verzekeringsmaatschappij informatie inzien bij andere blockchains, van bijvoorbeeld banken of de overheid. Aangezien alles kan worden opgeslagen op de blockchain, en dit niet aanpasbaar is, is deze informatie altijd en overal in te zien. De blockchain technologie maakt het ook mogelijk om dit globaal te maken.

Het is dus veel makkelijker voor verzekeringsmaatschappijen om iemand na te trekken wanneer informatie op de blockchain wordt opgeslagen. Ze hebben dan niet meer te maken met centrale systemen waar ze niet zomaar inkomen. Dat scheelt veel tijd, geld en moeite voor bedrijven.

2. Notarissen

Ook notarissen zullen verdwijnen wanneer alles overgaat op blockchain. Normaal gesproken worden notarissen ingezet wanneer er officiële aktes en documenten getekend dienen te worden. Denk bijvoorbeeld aan het kopen en verkopen van huizen, bedrijven of andere eigendommen.

Dit zou echter ook allemaal gedaan kunnen worden door middel van smart contracts en escrows. Zo kunnen partijen voorwaarden in een smart contract instellen, en geld overmaken naar een scrow welke op de blockchain staat.

Vervolgens zal het contract het geldbedrag automatisch uitkeren wanneer er aan de juiste voorwaarden is voldaan. En dat volledig automatisch. Het scheelt veel tijd voor betrokkenen, omdat zij niet meer fysiek naar een notariskantoor hoeven te gaan om documenten en contracten te ondertekenen.

Ook scheelt het voor betrokkenen veel geld, gezien notarissen niet bepaald goedkoop zijn. Wanneer dit gebeurt door middel van blockchain, zullen de kosten dus veel en veel lager liggen.

3. Bankmedewerkers

Het is geen geheim dat banken bang zijn voor blockchain. Deze techniek kan namelijk de hele sector omver blazen. Dat komt doordat cryptocurrencies op blockchain draaien. Deze cryptocurrencies zijn digitale valuta's waarmee betaald kan worden. De bekendste valuta is Bitcoin.

Normaal gesproken heb je een bankrekening bij een bank naar keuze. Zij bewaren het geld voor jou, en investeren het ondertussen om zelf geld te kunnen verdienen. Wanneer je geld nodig hebt, kun je dit altijd zelf opvragen door het over te maken of door te pinnen. De bank is dus eigenlijk het tussenpersoon tussen jou en degene waar het geld naartoe moet gaan. Ook wanneer je geld overmaakt, doet de bank dit in feite voor jou.

Bij blockchain werkt dat net wat anders. Wanneer jij 1 Bitcoin naar een vriend verstuurt, wordt dit niet door de bank gedaan. De transactie wordt naar de blockchain gestuurd, waarna miners jouw transactie zullen valideren. Zij kijken of alles wel volgens de regels gaat. Is dat zo het geval? Dan kan de transactie worden doorgezet en krijgt jouw vriend de Bitcoin.

Goedkoper en sneller transacties uitvoeren

Alle handelingen die banken normaliter uitvoeren, kunnen dus ook door de blockchain worden uitgevoerd. De kosten die daar aan verbonden zijn, zijn ook nog eens een stuk lager. Én het gaat allemaal een stuk sneller.

Wanneer je bijvoorbeeld een transactie in of naar het buitenland doet, duurt het altijd enkele dagen voordat dit zichtbaar is. Ook zitten hier vaak hoge transactiekosten aan verbonden. Wanneer iedereen echter gebruik maakt van cryptocurrencies, kun je geld binnen enkele seconden overmaken naar het buitenland. Blockchain is namelijk universeel.

4. Beleggers

Door blockchain is het veel makkelijker om zelf te kunnen beleggen. De drempel die beleggen normaal met zich meebrengt, valt nu weg. We hebben het dan niet per se over het investeren in crypto, maar over het investeren in bijvoorbeeld huizen of andere waardevolle goederen.

Het is namelijk mogelijk om fysieke goederen te tokenizen. Dit houdt in dat security tokens de waarde van fysieke goederen vertegenwoordigen. Zo kan een huizenbezitter ervoor kiezen om zijn huis te tokenizen in 500 tokens. Als het huis een waarde van 250.000 euro vertegenwoordigt, betekent het dat iedere token een waarde van 500 euro vertegenwoordigt. Nu kunnen consumenten makkelijk en voor een veel lagere prijs investeren in vastgoed.

Stel dat jij 3 van die tokens zou kopen. Die 3 tokens vertegenwoordigen een waarde van 1.500 euro. De eigenaar van het huis verhuurt het huis vervolgens voor 1200 euro per maand. Omdat jij 3 tokens in je bezit hebt, heb jij recht op 3/500 van de maandelijkse opbrengst. Je krijgt dan maandelijks 7,20 euro.

Het mooiste is dat je dit allemaal zelf kan regelen. Je hebt helemaal niemand nodig die dit voor jou regelt. Alle regels zijn namelijk vastgelegd in een smart contract, waardoor jij je ook geen zorgen hoeft te maken over iemand die bijvoorbeeld niet aan zijn betalingen voldoet. En dit zorgt ervoor dat er iemand anders is die ook zijn baan verliest. Dat zijn...

5. Incasso's bureaus en deurwaarders

Wanneer alles wordt opgeslagen in een smart contract, bestaan er geen wanbetalers meer. Stel dat iemand een huurcontract afsluit, kan dit contract worden opgeslagen als smart contract. Dat betekent dat er, zolang het huis wordt gehuurd, er iedere maand een bedrag wordt afgeschreven. Is er geen geld meer? Dan wordt het huurcontract automatisch verbroken.

Dat zorgt voor veel meer vertrouwen tussen partijen. Mensen hoeven zich niet meer zorgen te maken over wanbetalers of oplichters. Voordat je met iemand in zee gaat, zou je zelfs informatie over diegene op de blockchain kunnen opzoeken. Informatie op de blockchain is namelijk betrouwbaar en veilig.

6. Controleren van copyright

Op het moment dat jij een afbeelding gebruikt die door iemand anders is gemaakt, ben je strafbaar bezig. Er zijn namelijk grote bedrijven die op zoek gaan naar mensen die de copyright-wet overtreden. Dit komt doordat er veel geld in deze markt te verdienen is. Echter zou dit werk compleet geautomatiseerd kunnen plaatsvinden.

Een fotograaf die een foto heeft gemaakt, zou zijn foto kunnen toevoegen aan de blockchain. Iedere pixel is vervolgens vastgelegd in een blok, samen met de gegevens van de fotograaf en de timestamp. Wanneer het blok is gevalideerd, is de foto voor eeuwig vastgelegd in de blockchain. Het staat dan onomstotelijk vast dat dit de daadwerkelijke fotograaf is.

Stel dat iemand anders dezelfde foto toevoegt aan de blockchain, kan makkelijk gecontroleerd worden of de foto niet eerder is toegevoegd aan de blockchain. De code van de pixels blijven immers altijd hetzelfde.

Wanneer iemand dus een foto wil gebruiken zonder de foto zelf gemaakt te hebben, wordt dat dus onmogelijk gemaakt. De foto wordt dan automatisch geweigerd, waardoor het niet meer mogelijk is om de copyright te schenden.

Conclusie

Je hebt nu gezien hoeveel banen er kunnen verdwijnen door blockchain. Toch is dit nog meer een klein gedeelte van het aantal banen dat daadwerkelijk zal verdwijnen wanneer we gebruik gaan maken van blockchain. Blockchain heeft namelijk zoveel functies, dat iedere industrie/branche geraakt zal worden.

Veel taken kunnen goedkoper en efficiënter uitgevoerd worden door blockchain dan door mensen. Het is daarom eigenlijk raar als we dat niet zouden doen. Natuurlijk moet er wel genoeg werk blijven voor mensen, maar dat is iets dat altijd goed zal komen. Waar banen verdwijnen, ontstaan nieuwe kansen.

Denk maar eens na over de functies die blockchain heeft en vergelijk dit met jouw baan. Denk jij dat blockchain ook jouw baan zou kunnen vervangen?


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.