De kans is momenteel groot dat je niet zoveel onderweg bent. Als je al onderweg bent is het waarschijnlijk zo kort mogelijk en alleen als het écht noodzakelijk is. Waarom dan nu tips voor veilig internetten onderweg? Omdat je deze tips namelijk ook goed voor je thuiswerksituatie kunt gebruiken.
Momenteel wordt er veel thuisgewerkt, en dat is voor veel mensen best even wennen! Een andere werkplek, misschien een andere routine, geen collega’s om je heen, vergaderen via videobellen et cetera.
Maar nog veel belangrijker, je kunt niet gebruikmaken van het netwerk wat op kantoor wel aanwezig is. Je maakt immers nu thuis gebruik van je eigen (wifi) netwerk. Op zich is er niks mis met je eigen (wifi) netwerk, ware het niet dat veel particuliere netwerken slecht beveiligd zijn. Met het risico dat jouw computer of laptop gehackt kan worden. Want als het particuliere netwerk slecht beveiligd is, dan is het voor een hacker makkelijk te kraken.
Daarom geven wij jou graag tips voor veilig internetten onderweg en thuis. Hoe meer van dit soort tips jij toepast, hoe veiliger jij gebruik kunt maken van openbaar wifi onderweg en je eigen netwerk als je thuiswerkt.
1. Het installeren van updates
Laten we bij het begin beginnen, jouw computer of smartphone. Zorg dat deze is voorzien van de laatste updates. De updates op jouw computer worden vaak vanzelf geïnitieerd en zullen geïnstalleerd worden zodra je de computer uit wilt zetten. Je krijgt dan een melding of je de updates wilt installeren. Doe dit altijd.
Deze updates bevatten vaak belangrijke beveiligingsupdates voor de software op jouw computer.
Maak je gebruik van je smartphone, controleer dan via de instellingen van jouw smartphone of er nieuwe updates beschikbaar zijn.
2. Gebruik een antivirus en firewall
Naast het installeren van de updates op jouw computer of smartphone is het ook belangrijk om gebruik te maken van antivirus en een firewall. Misschien is dit al geïnstalleerd op je werklaptop, controleer dan even of deze volledig zijn bijgewerkt en up to date zijn.
Werk je op je eigen laptop, dan is het ten zeerste aan te bevelen om een (gratis) antivirus en firewall te installeren. Er zijn genoeg gratis antivirus en firewall programma’s beschikbaar.
Heb je een iPhone, dan heb je op nepwebsites en phishing na minder te vrezen met betrekking tot virussen. Apple heeft dit zelf goed onder controle met IOS. Gebruik je een Mac dan is het wel weer aan te raden om een antivirus en firewall te installeren.
Zo goed als Apple IOS heeft beschermd, zo slecht is het met de beveiliging van Android gesteld. Het is dan ook erg belangrijk om een antivirus en firewall te installeren via een betrouwbare app in de Google Play store. Er zijn veel aanbieders en drie voorbeelden hiervan zijn Kaspersky, AVG en McAfee.
3. Controleer op HTTPS
Je kunt in de browser controleren of je met een versleutelde verbinding te maken hebt. De S staat voor secure. De website eigenaar heeft een beveiligingscertificaat op zijn of haar website waarmee wordt aangegeven dat het dataverkeer op de website versleuteld plaatsvindt. Dit kun je eenvoudig controleren of er een slotje staat (Soms met de naam van de website), of er https staat of dat er simpelweg “beveiligd” staat.
Voor de zekerheid kun je er op klikken, zodat je kunt zien of het certificaat geldig is en door wie het is uitgegeven. Zie je geen slotje of https staan? Wees dan extra voorzichtig. Log niet in op de site, vul geen persoonlijke informatie in en als het een website van jouw werkgever betreft neem dan contact op met jouw werkgever.
4. Controleer het inlogscherm en vraag naar het juiste wifi netwerk
Hackers zijn heel slim. Dus om veilig gebruik te maken van een openbaar netwerk moet je ook proberen zo slim mogelijk te handelen. Check daarom altijd de naam van het netwerk bij een medewerker van de locatie waar je op dat moment bent. Hackers creëren soms een valse wifi hotspot die lijkt op een echt, openbaar wifi netwerk. Zo kan de hotspot een naam hebben die sprekend lijkt op het wifi netwerk van de locatie waar je op dat moment bent, of ze maken gebruik van namen als “free guest wifi hotspot”. Een meer algemene naam dus die impliceert dat het een openbaar netwerk is van de locatie waar je op dat moment bent.
Controleer daarnaast ook altijd het inlogscherm, controleer de url en let vooral op kleine wijzigingen die je snel over het hoofd kunt zien. Sommige netwerken heten bijvoorbeeld wifi_restaurant_x, een hacker kan een soortgelijk netwerk opzetten dat wifi_restaurantx heet. Een klein verschil, maar met mogelijk grote gevolgen.
5. Vergeet de netwerken waar je al eens mee bent verbonden
Vergeet de netwerken waar je al eens mee bent verbonden, je telefoon of laptop zal namelijk automatisch verbinding met deze netwerken gaan maken en dat is nou net iets wat je niet wilt als je gebruik maakt van een openbaar netwerk.
6. Gebruik tweefactor-authenticatie (2FA)
Een andere tip in dit overzicht van “Tips voor veilig internetten onderweg” is tweefactor-authenticatie. Dit is een veiligere manier van inloggen waarbij er naast het gebruiken van een inlognaam en wachtwoord nog een extra factor nodig is om in te loggen. Dit kan een sms zijn die je op je telefoon ontvangt, het kan een code zijn via een authenticatie app of bijvoorbeeld via gezichtsherkenning. Het is belangrijk om tweefactor authenticatie in te stellen op de websites waar dit mogelijk is, het voegt een extra factor toe die moeilijker is om te kraken.
7. Ga op een openbaar netwerk niet internetbankieren
Het is niet verstandig om op een openbaar netwerk gebruik te maken van internetbankieren of om financiële transacties uit te voeren. De beveiliging is immers vaak niet op orde en het laatste wat je wilt is dat hackers toegang krijgen tot jouw financiële gegevens.
8. Automatisch verbinden
Met sommige websites maakt je smartphone of computer automatisch verbinding. Dat is geen probleem als het je eigen thuisnetwerk is of het netwerk op kantoor. Maar automatisch inloggen op websites op openbare netwerken is niet aan te raden. Kies dus altijd voor handmatig verbinding maken, het liefst via een incognito venster zodat je ‘gedwongen’ wordt om handmatig in te loggen. Zeker bij openbare netwerken.
9. Maak gebruik van een VPN
Het apparaat waarmee jij op het internet surft heeft een eigen adres, een eigen IP-adres. Dit is een uniek adres wat noodzakelijk is zodat jij de informatie kunt zien die op een website wordt weergegeven. Het wordt als het ware naar jouw online adres gestuurd zodat jij het kunt bekijken.
Een nadeel hiervan is, is dat te herleiden valt welke informatie jij hebt opgevraagd en welke websites jij bezocht hebt. Alles wat je doet is dus zichtbaar voor anderen. Je kunt met behulp van een VPN (Virtual Private Network) anoniemer over het internet surfen zonder dat je exacte locatie is te achterhalen.
Een VPN is eenvoudig in te stellen en geeft je meer veiligheid online. Er zijn voldoende VPN’s beschikbaar, wil je meer te weten komen wat een VPN inhoudt en wat het kan doen lees dan hier meer over een VPN.
10. Mobiel internet
Heb je een grote mobiele databundel? Overweeg dan om je telefoon als hotspot in te stellen. Dan weet je zeker dat je gebruikmaakt van een beveiligde mobiele verbinding. Doe dit natuurlijk met mate en alleen als je een grote bundel hebt. Vaak is het verstandiger om op voorhand je bundel (eenmalig) op te hogen zodat je gebruik kunt maken van mobiele data . Daarnaast is een 4G-verbinding vaak sneller dan een openbaar wifi netwerk.
11. Tot slot, log altijd uit en wis je browsergeschiedenis!
Met deze tips voor veilig internetten onderweg voel jij je hopelijk wat beter voorbereid op het gebruik van openbare netwerken, en kun je jouw thuis netwerk iets beter beveiligen. Met gezond verstand en het toepassen van deze tips kun je een heleboel narigheid voorkomen.