Stapeltje Bitcoins

Mensen zien Bitcoin steeds vaker als veilige haven voor hun geld

Bitcoin wordt veelal genoemd als een 'store of value' en een 'hedge tegen inflatie'. Door ontwikkelingen, zoals de handelsoorlog tussen Amerika en China, fungeert Bitcoin in 2019 steeds meer als een veilige haven.

Chris Reinertsen, Chief Marketing Officer van Rhythm Technologies, liet in een interview met Forbes weten dat steeds meer mensen Bitcoin zien als een veilige haven voor hun geld. Andere voorbeelden van assets waar mensen in tijden van economische onstabiliteit toevlucht naar zoeken zijn goud, defensieve aandelen en de Amerikaanse Treasury Bills.

Chris Reinertsen zegt:

“Throughout the last few years, we have been seeing the trend of Bitcoin increasingly becoming fundamentally correlated to more macro moves as increased economic uncertainty in the world increases.”

Handelsoorlog tussen de VS en China

Donalt Trump wil het handelstekort met China omlaag brengen. Ze importeren veel meer producten uit China dan dat ze ernaar exporteren. Trump wil graag dat China meer producten uit zijn land gaat kopen en dat de Chinese regering stopt met het subsidiëren van bedrijven die naar de VS exporteren. Ook moet China stoppen met het namaken van Amerikaanse producten vindt de president.

Om ervoor te zorgen dat China dit doet, legt Trump importheffingen op. China reageert op zijn beurt ook weer met importheffingen. Veel bedrijven worden in deze landen hard door de heffingen geraakt. Economen zeggen altijd dat een handelsoorlog alleen maar verliezers kent, niet alleen tussen de twee betrokken partijen, maar ook andere landen die zaken met de betrokken landen doen.

Devaluatie van de renminbi

De handelsoorlog is in een nieuwe fase belandt nu China z'n valuta, de renminbi, heeft gedevalueerd. Een zwakkere renminbi zorgt ervoor dat Chinese producten goedkoper worden voor het buitenland waardoor de export zal worden gestimuleerd. De Chinese renminbi heeft in de afgelopen elf jaar nog nooit zo laag ten opzichte van de Amerikaanse dollar gestaan . Chinezen voelen de instabiliteit en de Aziatische koersen kleuren rood. Hierdoor zijn Chinezen op zoek naar een veilige haven voor hun geld en vinden ze in goud, Bitcoin en buitenlandse valuta's zoals de Japanse yen.