Commitment Icon - Invstor X Webflow Template

Hoe kan ik een trend reversal of ommekeer van de trend herkennen?

Om een trend reversal of ommekeer van de trend te kunnen voorspellen, is het belangrijk om gebruik te maken van indicatoren die jou liggen (bijvoorbeeld RSI, MACD, Fibonacci) i.c.m. support en resistance.

Met behulp van divergences en een sterke support of resistance lijn, kan je bijvoorbeeld zeggen dat de kans 80% is dat de koers bij een bepaalde prijs omdraait.

Voor een bevestiging van een trend reversal is het goed om te kijken naar de higher highs (HH), higher lows (HL), lower highs (LH) en lower lows (LL). Let wel op dat dit per timeframe kan verschillen.

Over het algemeen geldt:

  • Als een HH wordt opgevolgd door een HL of vice versa, dan is er sprake van een opwaartse trend
  • Als een LL wordt opgevolgd door een LW of vice versa, dan is er sprake van een neerwaartse trend

Het kan voorkomen dat je op daily zie dat Bitcoin in een opwaartse trend zit (higher highs volgen higher lows op), maar dat er voor het eerst weer eens een lower high gemaakt wordt.

Dit betekent nog niet dat we in een neerwaartse trend zitten, want de HL is nog niet opgevolgd door een lower low. Pas wanneer we een daily close hebben onder de vorige (higher) low, kunnen we spreken van een neerwaartse trend op de daily.

Op de weekly timeframe kan dan echter nog steeds sprake van een opwaartse trend, waardoor de kans is groot dat we op de lange termijn nog steeds zullen blijven stijgen.

Om dit uit te leggen, zijn we nog wel even verder. We leggen dit allemaal haarfijn uit in de Crypto Masterclass