FinCEN vs crypto

Directeur FinCEN zegt dat Amerikaanse financiële regelgeving ook voor crypto van toepassing is

Directeur Kenneth Blanco van het United States Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) heeft in een toespraak bij the University of Georgetown benadrukt dat internationale anti-witwasregelgeving voor iedereen van toepassing is: ook voor crypto.

De uitspraak komt een weekend na de Financial Action Task Force (FATE) conferentie van Parijs. Het FATF is een wereldwijde financiële waakhond die sinds 1989 wereldwijde-witwaspraktijken en het financieren van terrorisme moet tegengaan. De conclusie van het FATF was dat crypto's en stable coins fatsoenlijk gereguleerd moeten worden.

Libra

De aanleiding voor het FATF-debat over crypto en stable coins is de komst van Facebooks eigen stablecoin Libra. Dat een van 's werelds grootste bedrijven een eigen munteenheid uitbrengt, baart de lidstaten van het FATF grote zorgen. De nieuwe consensus om crypto en stablecoins actief te gaan reguleren is vooral interessant, omdat de komst en de vorm van Libra nog compleet onduidelijk is.

Deze onduidelijkheid komt goed naar voren in een interview met David Marcus, CEO van Libra's wallet Callibra, deze zondag zei hij:

we [Libra] kunnen het ook anders doen ... in plaats van één stable coin kunnen we een reeks stable coins uitbrengen voor elke grote munteenheid... dit is één van de opties die we moeten overwegen.

FinCEN

De woorden van FinCEN baas Blanco zijn niet verrassend. Amerika is dit jaar begonnen met het toepassen van reguliere financiële regelgeving op de crypto-markt. Dit is geen probleem voor alle crypto's en blockchains die de transitie naar de normale markt willen maken, maar voor de rest kan het nog een flinke justitiële dobber worden.

Hard tegen hard

John McAfee is niet geïnteresseerd in de oude wereld: McAfee kijkt alleen vooruit. Hij ziet een toekomst zonder fiat valuta waar geld niet onderhevig is aan politiek. Hij gelooft zodanig sterk ik deze visie dat hij een eigen, volledig anonieme, crypto exchange is gestart (McAfeeDEX).

McAfeeDEX staat haaks op de wil van Blanco: "we willen alleen een naam, adres, account nummer, transactie, ontvanger en bedrag" hebben. Hoe de handhaving in de praktijk eruit gaat zien is onduidelijk. Wel weten we dat alle partijen klaar zijn om hun principes uit te vechten. 
 


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis online crypto training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto