Bitcoin ransomware crypto

Bitcoin ransomware-fix uitgebracht

Internetbeveiligingsbedrijf Emsisoft heeft een oplossing voor ransomware WannaCryFake gelanceerd. Hierdoor hoeven gedupeerden geen Bitcoin te betalen voor bevroren databestanden.

De fix wordt als een gratis tool gelanceerd en zou volgens Emsisoft dé oplossing moeten zijn voor computers die door WannaCryFake worden gegijzeld. 

Bitcoin voor data

Malware en ransomware nemen vandaag de dag sowieso in aantallen en bedreiging toe, maar de link met cryptocurrency’s wordt nog niet altijd gelegd. WannaCryFake is hier absoluut een uitzondering op en vraagt specifiek om een betaling in Bitcoin, in plaats van betaling in dollars of euro’s. 

Met deze gratis fix komt Emsisoft met de beste oplossing tot nu toe om ransomware WannaCryFake tegen te gaan. WannaCryFake is de opvolger van de eerder verschenen WannaCry worm, een type malware dat computernetwerken aanviel in mei 2017. 

Wanneer een computersysteem geïnfecteerd is met de WannaCryFake worm, wordt er data gegijzeld en encrypted en zal er een betaling in Bitcoin plaats moeten vinden om de bestanden weer te decrypten en vrij te geven voor gebruik. Emsisoft legt dit uit in hun statement: 

WannaCryFake is een variant van ransomware that een AES-256-encryptie gebruikt op bestanden van het slachtoffer. Bestanden die zijn encrypted door WannaCryFake krijgen een aangepaste extensie: [][[email protected]]. WannaCry, volgens de ontwikkelaars van deze ransomware, werkt time-based. Hoe eerder er een mail verstuurd wordt om te kunnen betalen, des te minder het kost om alle bestanden te decrypten.

Emsisoft stelt dat je onder geen enkel beding contact zou moeten opnemen met de criminelen die achter WannaCryFake zitten en dat er nooit losgeld betaald mag worden om dit soort criminelen te belonen voor hun misstanden. De gratis fix zou slachtoffers van ransomware moeten helpen om hun bestanden terug te krijgen, zonder dat er een permanent verlies van data optreedt. 

Ransomware-aanvallen verdubbelen

Volgens beveiligingsgigant McAfee Labs is het aantal ransomware-aanvallen verdubbeld in het eerste kwartaal van dit jaar. Volgens McAfee gebruikt één van de ransomwarecampagnes de ‘Ryuk ransomware strain’, die ervoor heeft gezorgd dat er tijdelijk geen kranten werden gepubliceerd in Amerika. McAfee roept de hele wereld op extra te letten op hun internetveiligheid. 


Wil jij jouw crypto en digitale informatie beschermen tegen hackers?

Dan is een VPN-verbinding essentieel.

Ontvang 70% korting via AllesOverCrypto

Neem NordVPN voor €3,17/maand