Commitment Icon - Invstor X Webflow Template

Wat is het verschil tussen margin en spot traden en hoe is dit belangrijk voor een swing trader?

Spot trading

Spot trading staat voor 'on the spot'. Het betekent dat JIJ complete eigenaar bent van de crypto zelf. Dus als jij 1 Bitcoin hebt dan kan je die verkopen tegen de huidige prijs en vervolgens ook weer terugkopen als je dat zou willen. We gan nu voor het gemak er vanuit dat een Bitcoin 10.000 dollar waard is. 

Dus, trading on the spot!

Marging trading

Margin traden is traden met contracten. Het klinkt ingewikkeld maar valt reuze mee. Je koopt contracten die voorspellen of de prijs omhoog of omlaag gaan. Vaak zijn die contracten, in het geval van Bitcoin, 1 dollar per stuk. Mocht de prijs van Bitcoin omhoog of omlaag gaan, en jij hebt het goed voorspeld, kan je die contracten weer inwisselen voor je geld + winst gebaseerd op het risico wat je nam. Het genomen risico is hierbij je marge.

Bij margin trading kost het geld om een handelspositie aan te houden. Je betaalt een funding rate. Je kan hierbij denken aan 0,02% van je handelspositie voor iedere 8 uur dat de positie open staat.

Voorbeeld margin trading

Dus stel je voor, je hebt een marge van 10. Dat is dan een leverage (hefboom) van x10.

Dan heb jij, als je inleg 0,1 Bitcoin is, een positie van 1 Bitcoin. Jouw inleg van 0,1 x 10 is namelijk 1.

Die 0,1 Bitcoin noem je jouw onderpand (collateral). Dit is het geld waar je mee speelt. En dit speelgeld kan je kwijtraken door liquidatie, mocht de prijs een bepaald punt bereiken die TEGEN jouw voorspelling in is. Dit kan je enorm goed VOORKOMEN met strakke stop-losses en het hebben van een goede risk-management-strategie. Het is dus belangrijk om een goed handelsplan voor jezelf te hebben.

Swing trading

Swing trading is het handelen op de wat langere timeframes. Hierbij, net als bij spot trading, ben je daadwerkelijk in het bezit van de cryptomunten.  Je betaalt geen funding rate, zoals bij margin trading. Je kan bij swing trading er ook voor kiezen om met marge te handelen. Hierbij betaal je dan funding rate, zoals uitgelegd bij het kopje Marging trading.