Market cap
€95.438.443,00
Volume (24h)
€7.856.116,00
Circulating supply
96.656.670,17
Max supply
-
All Time High
ICO
-
Daily close
-
Weekly close
-
Monthly close
-

Als je ... geleden een investering van €100 in TomoChain had gedaan dan was dat nu:


Waarde nu
Vanaf het begin
-
1 jaar
-
1 maand
-
1 week
-
1 dag
-

Uitleg TomoChain

TomoChain gaat de concurrentiestrijd aan met Ethereum. Het grote verschil tussen de twee is dat je bij TomoChain bijna geen transactiekosten betaalt, terwijl de transactiesnelheid maar 2 seconde bedraagt. Bovendien kan het blockchainproject 2.000 transactie per seconde (tp/s) aan en dit zal snel opgeschaald worden naar 20.000 tot 30.000 tp/s(!). Met de oude projectleider van NEM al CEO zijn de verwachtingen voor TomoChain zeer hoog.

Bekijk snel:

Wat is TomoChain (TOMO)?

TomoChain is een hard fork van Ethereum en is om deze reden dan ook in veel opzichten hetzelfde als de nummer twee cryptocurrency van dit moment. Het grootste verschil is met name dat TomoChain een oplossing biedt voor het schaalbaarheidsprobleem van Ethereum. Waar Ethereum nog steeds maximaal maar 15 transacties per seconde (tp/s) aankan, behaalt TomoChain er op hun testnet al meer dan 2000 en is de verwachting straks tussen de 20.000 en 30.000 per seconde aan te kunnen. Hieronder volgt een kort overzicht waarin TomoChain zich wil onderscheiden:

 • Transacties binnen 2 seconde en met minimale transactiekosten (!)
 • Als doel tussen de 20.000 en 30.000 tp/s
 • Maakt gebruik van Proof of Stake Voting (PoSV)
 • Masternode systeem (150 masternodes totaal)
 • Biedt support voor alle Ethereum smart contracts
 • Nul kosten voor het verwisselen van Ethereum naar Tomochain en terug
 • Mining, cashing in en cashing out allemaal gebaseerd op smart contracts
 • Gedecentraliseerde vorm van bestuur
 • Al verschillende werkende apps op het platform

Dit is een indrukwekkende lijst van eigenschappen, maar de belangrijkste vraag is dan hoe ze dit allemaal voor elkaar willen krijgen. Dit begint allemaal met het consensus algoritme, Proof of Stake Voting (PoSV, niet te verwarren met Proof of Stake Velocity van bijvoorbeeld Reddcoin), dat door het team van TomoChain een flinke upgrade heeft gekregen.

Proof of Stake Voting (PoSV)

Laten we als eerste even het geheugen opfrissen over waarom consensus nu zo belangrijk is in de wereld van crypto. Een blockchain is niks anders dan een decentrale database dat niet door een centrale instantie wordt bijgehouden, maar door het netwerk erachter. Dit netwerk bestaat uit een heleboel verschillende mensen en al deze mensen moeten het met elkaar eens worden (consensus bereiken) over wat er nu precies wel en niet toegevoegd mag worden aan die database. Als deze manier van consensus bereiken niet netjes geregeld is, dan wordt het een zooitje en kan iedereen lukraak dingen toevoegen aan de decentrale database (de blockchain dus). Als dit je lukt, kan dat erg lucratief zijn. Wat zou jij bijvoorbeeld doen als het opeens mogelijk is om een paar nulletjes bij je bankrekening te mogen bijschrijven? Er zijn weinig mensen die niet van gratis geld houden. Als je meer wilt weten hierover kan je ons artikel over consensus algoritmes lezen.

PoSV is een consensus algoritme dat een kleine upgrade is ten opzichte van Proof of Stake. Met Proof of Stake kan je (een deel van) je eigen cryptocurrency's inzetten voor het beveiligen van de blockchain. Hoe meer je er inzet hoe meer je bijdraagt aan het netwerk en hoe meer je hiervoor beloond wordt. Soms hanteren cryptoprojecten een minimum aantal coins die je dient in te zetten om hier gebruik van te kunnen maken, deze heten masternodes. TomoChain is zo'n project die met masternodes werkt. Door 50.000 TomoCoins (de token van TomoChain) in te zetten kan je een masternode opzetten. Met zo'n masternode kan je bijdragen aan de veiligheid van het netwerk en hier een passief inkomen mee genereren. Normaal gesproken is het hebben van 50.000 coins genoeg om een masternode te mogen opzetten bij dit soort projecten, maar bij PoSV nog niet.

Bij PoSV is het woord "Voting" namelijk toegevoegd. Dit houdt in dat je met het juiste aantal coins er nog niet bent als je een masternode wilt. Je hebt ook de meeste aantal stemmen van het netwerk nodig. Nadat je jouw coins hebt ingezet, kom je op een lijst terecht waar anderen binnen het netwerk op je kunnen stemmen. Dit gebeurt allemaal decentraal via smart contracts. Wanneer jij een van de winnaars voor een masternode bent dan zet je jouw coins in en kan je, in ruil voor jouw inzet voor het beveiligen van het netwerk, genieten van een passief inkomen.

Kort samengevat gaat dit dus als volgt:

 1. Coin-houders storten 50.000 TomoCoins om een masternode-kandidaat te worden
 2. Coin-houders stemmen op de masternode-kandidaten
 3. De kandidaten met de meeste stemmen krijgen een masternode toegewezen
 4. Masternodes creëren nieuwe blokken op de TomoChain blockchain 
 5. Deze blokken worden onderling door de masternodes gevalideerd of het allemaal klopt

Mocht je na deze uitleg nog met vragen zitten, dan kan onderstaande video wellicht meer duidelijkheid scheppen.

Transacties met minimale kosten op topsnelheid

Deze nieuwe technologie zorgt ervoor dat TomoChain vele malen beter schaalbaar is dan Ethereum. Daarbij moet gezegd worden dat het wel een stuk van het decentrale karakter inlevert, zoals EOS dit bijvoorbeeld ook doet. Ethereum wordt namelijk beheerd door het gehele netwerk, terwijl TomoChain door 'maar' 150 masternodes wordt beheerd. Dat betekent dat het gevoeliger is voor manipulatie en fraude. Aan de andere kant levert het wel de volgende (grote) voordelen op:

 • Minstens 2000 transacties per seconde.
 • Transacties binnen 2 seconde naar de andere kant van de wereld.
 • Transactiekosten zijn nihil.
 • Tot 20.000 à 30.000 transacties per seconde wanneer sharding is toegevoegd.

Meerdere werkende dApps

Een platform-cryptocurrency als TomoChain is zo goed als de dApps die erop ontwikkeld worden. Hierin stelt het cryptoproject vooralsnog niet in teleur. Er worden al 4 veelbelovende projecten op gebouwd die niet voor niets voor TomoChain hebben gekozen.

 1. Te-Food
  Te-Food is een project dat met behulp van blockchain precies bijhoudt waar het voedsel dat op jouw bord terecht komt allemaal is geweest
 2. Farmatrust
  Farmatrust is een blockchain startup uit het Verenigd Koninkrijk dat zich focust op een van de grootste industrieën wereldwijd, de farmaceutische industrie. Het doel van het project is om pillen of ingrediënten van slechte kwaliteit buiten het speelveld te houden.
 3. Triip Protocol
  Triip Protocol een blockchainproject dat in het leven is geroepen om het werk van reisbureaus over te nemen. Met dit protocol is het straks mogelijk voor reizigers om rechtstreeks met hoteleigenaren of safari-aanbieders in contact te komen zonder dat hier een tussenpartij voor nodig is.
 4. Bigbom
  Bigbom is een ambitieus cryptoproject dat, net als Basic Attention Token, de advertentiemarkt wil decentraliseren

De Token van TomoChain: TOMO

Het is al een paar keer genoemd, maar de token binnen de economie van TomoChain heet de TomoCoin en heeft als ticker TOMO. De ICO van het project vond plaats in maart 2018, zo'n beetje precies nadat de cryptobubbel was gebarsten. Ondanks deze handicap hebben ze toch hun hard cap van 8,5 miljoen dollar relatief eenvoudig weten te halen. TOMO is uitgekomen als ERC20-token maar sinds december 2018 heeft het zijn eigen blockchain.

Token Verspreiding

In totaal zijn er 100 miljoen TOMO. Hiervan zijn 55 miljoen in omloop. De tokens zijn momenteel als volgt verdeeld (zie ook afbeelding):

 • 50% is naar de ICO-deelnemers gegaan;
 • 15% is voor het bedrijf en de adviseurs; en
 • 35% gaat als beloning naar masternodes en het onderhouden van het ecosysteem
Image
Token verspreiding TomoChain kopen. 50% ICO-deelnemers, 15% voor het bedrijf en adviseurs, 35% beloning masternodes

 

Welke rol heeft de token?

TomoCoin (TOMO) heeft dezelfde functie voor TomoChain als Ether heeft voor Ethereum. Het grote verschil hierin is dat op het platform van Ethereum daadwerkelijk betaald dient te worden voor transactiekosten, terwijl dit bij TomoChain bijna minimaal is. Wel kost het tokens wanneer cryptobedrijven hun dApp op het platform willen lanceren. Bovendien kunnen de zeer lage transactiekosten uiteindelijk bij elkaar toch erg veel worden wanneer veel verschillende dApps op TomoChain willen draaien.

Een ander groot verschil is dat TomoChain met masternodes werkt. Met de wetenschap dat een masternode 50.000 TomoCoins kost en er 150 masternodes in totaal zullen bestaan, gaan 7,5 miljoen TomoCoins in ieder geval al hieraan op. Dit is 7,5% van het totaal of 13,6% van alle tokens in omloop. Daarbij zullen er ook extra kandidaten zijn die wel masternode willen worden, maar niet verkozen zullen worden.

Kenmerken TOMO
Token symbool TOMO
Totaal aantal tokens 100 miljoen
Aantal tokens in omloop 55 miljoen
Prijs tijdens ICO $0,25
Token type Was ERC-20, sinds december 2018 eigen blockchain
Hardcap verkoop van tokens $8,5 miljoen
Opgehaald vermogen tijdens ICO $8,5 miljoen

Geschikte wallet voor de token

Voorheen was TOMO een ERC-20 token maar nu staat het mainnet live. Je kan de Tomo Wallet vinden in de Google Play Store (download) en in de Apple Store (download). 

Team, adviseurs en partners

Het team van TomoChain is erg talentvol. De eerste naam die meteen in het oog springt is die van co-founder Long Vuong. Dit is  niemand minder dan de voormalig projectleider van NEM, een van de meest succesvolle blockchainprojecten. De andere co-founders zijn Le Ho (CFO) en Son Nguyen (CTO). Le Ho heeft onder andere meer dan 10 jaar ervaring als senior investment manager bij BVIM. Son is de founder van de Blockchain Developer Group dat meer dan 800 actieve leden telt.

Verder bestaat het team uit nog 17 andere personen en het valt met name op dat er veel diversiteit is. Er is een mooie balans tussen blockchain engineers en marketing medewerkers. Hieronder volgt nog een kort overzicht van de 3 co-founders met een link naar hun LinkedIn-profiel

 

Naam Functie Ervaring
Long Vuong Founder & CEO
 • CEO CityMe
  augustus 2015 - januari 2017
 • Projectleider NEM
  januari 2014 - september 2014
 • PhD in Economics, University of Massachusetts
Le Ho Co-founder & CFO
 • Directeur Investment Banking Divisie, Hochiminh City Securities Corporation
  juni 2018 - januari 2018
 • Senior Manager, Investment & Portfolio Management, BIDV
  januari 2009 - juni 2017
 • Master of Arts (M.A.) in Economics, Erasmus Universiteit Rotterdam
Son Nguyen Co-founder & CTO
 • Director of Engineering, TomoApp
  januari 2017 - heden
 • Founder Koor.IO
  augustus 2016 - heden
 • Web Team Leider, Sigma Solutions
  juni 2014 - december 2016
 • Master (MsC) Electrical, Electronics and Communication Engineering, Hanoi University

Als je benieuwd bent in wat voor kantoor het team elke dag aan het werk is, dan kan je de video hieronder bekijken. Hierin is te zien dat TomoChain over een zeer professioneel kantoor beschikt waar aan alles is gedacht. Wat vooral opvalt is dat er zelfs bedden in het kantoor staan, voor als mensen 24/7 aan de slag willen gaan.

Adviseurs

TomoChain beschikt ook over grote namen als adviseurs:

 • Willis Wee, Founder en CEO van Tech in Asia
 • Roger Lim, General Partner van NEO
 • Thuc Vu, Ceo en co-founder van Kambria en OhmniLabs
 • Chance Du, General Partner bij Coefficient Ventures

Partners

TomoChain is al met erg veel bedrijven een partnership aangegaan. Dit is een goed teken dat er verschillende investeringsmaatschappijen en veelbelovende cryptostartups vertrouwen hebben in het team en het product. In de afbeelding hieronder vind je een greep uit alle partners die ze op het moment van schrijven hebben.

Image
Partners TomoChain (Signum Capital, BlockDiscover, NEO, Hashed, Coefficient Ventures, One Block, Hyperchain, Connect Capital, Carbon Block Ventures, 1kx, EdenBlock, Blockchain Investment Club, Cryp1XO)

Roadmap

TomoChain heeft als een van de weinige cryptoprojecten een roadmap die al wat verder is uitgedacht voor 2019. De belangrijkste target die op de roadmap staat, de Mainnet lancering, is al behaald. Daarnaast staan er nog genoeg andere uitdagingen klaar voor de komende tijd, zoals het implementeren van sharding.

 • Q4 2018

  • Mainnet Lancering.
  • Sharding technische whitepaper uitbrengen.
  • TomoX technische whitepaper uitbrengen.
 •  

  Q1 2019

  • Integratie eigen decentrale exchange.
  • ICO Template klaar (voor het zelf houden van een ICO op TomoChain).
  • Technische whitepaper m.b.t. spamfilters uitbrengen.
 •  

  Q2 2019

  • Mainnet 2.0 Lancering (sharding implementeren).
  • Multi-chains met elkaar interoperabel.
  • Governance dApp (TomoMaster) live op mobiel.

Populariteit

TomoChain is nog niet heel bekend bij het grote publiek in het Westen. Dat is op zich niet heel gek voor een project dat zijn basis in Singapore heeft. Bovendien heeft de cryptocurrency nog een vrij lage market cap en is het dus nog niet ontdekt door de massa. Dat is positief voor de investeringskansen.

Populariteit TomoChain december 2018
Twitter 10,7k volgers
Telegram 13,5k volgers
Facebook 7,5k volgers
Reddit 1k lezers

Kritiek

Het belangrijkste wat als punt van kritiek gezegd kan worden over TomoChain is dat het de zoveelste oplossing is die de schaalbaarheidsproblemen op wil gaan lossen. Met andere woorden, er is erg veel competitie op dit gebied en het is nog lang niet duidelijk welke van al deze oplossingen nu daadwerkelijk de beste is. De oplossing die TomoChain biedt gaat namelijk ten kosten van een ander zéér belangrijk punt en dat is het decentrale karakter van de cryptocurrency. EOS is met een soortgelijke oplossing gekomen en ondanks dat dit zeker zorgt voor een sterke verbetering van de prestaties, is het zeker niet ideaal.

Conclusie

Wij zijn fan! TomoChain is een veelbelovend project dat met een mooie oplossing komt voor het probleem van schaalbaarheid. Helaas gaat dit ten kosten van de decentraliteit, maar als we willen dat bedrijven echt serieus blockchain gaan overwegen dan zullen helaas dit soort keuzes gemaakt moeten worden. Als we TomoChain vergelijken met EOS, dan is het bijvoorbeeld een stuk decentraler en dus minder gevoelig voor manipulatie of aanvallen van buitenaf.

Bovendien heeft TomoChain een erg sterk team met onder andere de ex-projectleider van NEM. Long Vuong heeft al sinds 2014 zeer veel ervaring opgedaan in de blockchainwereld. Daarnaast heeft TomoChain een eigen blockchain en zijn er nog weinig mensen die van het project af weten. Dat is altijd een voordeel voor de mensen die er al vroeg in investeren.

di, 22/01/2019 - 06:00

Tomochain (TOMO) - Uitleg in 10 punten

Ethereum met minimale transactiekosten en een transactiesnelheid van 2 seconde, dat is waar TomoChain voor staat.
di, 03/07/2018 - 06:00

De 10 beste crypto coins voor 2020

Wij zijn van mening dat 2020 het jaar wordt van de volgende 10 cryptomunten!
Exchange Pair Volume (24h) Prijs Volume (%)
TomoChain
1 TomoChain =
€0,98
Euro

Hoe koop ik TomoChain?

TomoChain kopen op Bitvavo is een fluitje van een cent. Binnen enkele minuten en voor minder dan een euro kan je al de trotse eigenaar zijn van TOMO.

 1. Meld je hier gratis aan bij Bitvavo
 2. Verifieer jezelf door rechtsboven op je naam te klikken en dan naar "Verificatie" te gaan.
 3. Maak geld over via iDeal. Dit doe je door op "Euro's storten" te klikken.
 4. Vul vervolgens het bedrag en kies iDeal als betaalkeuze zodat het geld binnen een minuut op je Bitvavo-rekening staat. Klik hierna op "Betalen".
 5. Als je hierna op "Overzicht" klikt, zie je het geld staan.
 6. Zoek TOMO op, klik erop en druk vervolgens op "Kopen".
 7. Investeer het bedrag dat je in gedachten hebt in TOMO. 
 8. Gefeliciteerd! Je hebt TOMO gekocht!
  Vergeet niet je gebruikersnaam en wachtwoord goed te bewaren

TomoChain

Tags

Social media