rewards compound

Waarom krijg je beloning voor Yield Farming? Uitleg voor beginners

De zoektocht naar het krijgen van de beste beloningen of beste rentes is niets nieuw. Al jaren gaan we op zoek naar de bank waarbij we de meeste rente op ons spaargeld krijgen. Helaas is die rente minimaal of zelfs negatief, maar ook in de wereld van crypto gaan we massaal op zoek naar de best mogelijke ‘deal’ om ons vermogen in een recordtempo te maximaliseren.

De wereld van DeFi staat bekend om deze aantrekkelijke Annual Percentage Yields (APY’s) maar is dit wel altijd een goed idee? Een populaire manier om extra rewards te ontvangen is door het toevoegen van liquiditeit in een pool. Maar waarom krijg je een beloning voor Yield Farming? Ontdek het in deze blog.

Bekijk snel 

Ben je (nog) niet vertrouwd met de wereld van DeFi en wil je meer weten over Yield Farming? Bekijk dan alvast even onderstaande video:

Wat is DeFi?

Decentralized Finance of DeFi is een term die vaak gebruikt wordt, maar wat is het nu precies? Ben je een beginnende investeerder, dan is de kans groot dat jij je eerste crypto hebt gekocht via Bitvavo of Binance. Je meldt je aan, moet je identificeren en you are ready to go. Maar waar je wellicht niet bij stilstaat, is dat deze platformen centrale organisaties zijn.

Het idee van crypto is om volledig decentraal te zijn, door het verwijderen van de tussenpartijen om zo rechtstreeks, peer-to-peer transacties mogelijk te maken zonder beperkingen of invloed van buitenaf. Handelsplatformen zoals Bitvavo en Binance, zijn niet decentraal en dus in handen van een organisatie. Dit betekent dat, zij in theorie het platform offline kunnen halen en aan de haal kunnen gaan met je funds. Daarom hoor je vaker de uitdrukking: ‘Not your keys, not your wallet’.

DeFi daarentegen werkt aan de hand van een software-wallet zoals MetaMask of Trust Wallet waarmee je jouw wallet kan verbinden via verschillende decentrale applicaties of protocollen. Hier handel je rechtstreeks met andere in het protocol, maar dit is niet geheel zonder gevaren. In een decentrale wereld liggen scammers altijd op de loer en kan je zomaar met de geringste fout jouw crypto verliezen. Een veelvoorkomende scam in de wereld van DeFi de sandwich attack. Want eenmaal je crypto kwijt, zie je deze wellicht nooit meer terug. Doe daarom altijd goed je onderzoek.

Yield farming en de daarbij horende rewards, in de vorm van Annual Percentage Yields (APY’s) zijn vaak een reden waarom investeerders de weg vinden naar decentrale applicaties (dApps). Wie wil nu niet een ongezien rendement op hun investering? Maar waarom krijg je überhaupt dit rendement, wat is het addertje onder het gras?

Decentrale Exchange (DEX)

Handel je bij Bitvavo of Binance, dan betaal je ook een bepaalde transactiekost. Deze opbrengst gaat rechtstreeks naar het team. Zij verdienen een klein percentage van jouw transacties. In de wereld van DeFi gebeurt handel dus peer-to-peer. Dit betekent dat jij rechtstreeks jouw crypto verkoopt aan iemand anders die bereid is jouw crypto te kopen tegen dat specifieke bedrag.

Ook hier zijn uiteraard handelskosten, maar in de wereld van DeFi kan jij een deel van deze handelskosten krijgen. En op deze manier, kan jij dus ook een passief inkomen verdienen. Maar ook hier zijn er gevaren. Waarbij iedereen zich blindstaart op het term ‘passief inkomen’, ben je hier ook onderhevig aan de volatiliteit van de markt.

Image
Uniswap vs Pancakeswap
INDEEDLYxZilverlight/Shutterstock.com

Wat is Yield Farming?

Yield Farming en Liquidity Mining zijn twee begrippen die vaak door elkaar gebruikt worden, en dat is niet zo gek. Want je kan niet deelnemen aan een yield farm, zonder dat je hiervoor liquiditeit hebt toegevoegd.

Yield Farming is het proces waarbij je een deel van de transactiekosten ontvangt voor het lenen of staken van jouw crypto, dus voor het toevoegen van liquiditeit aan een protocol. Hoeveel dit is, is afhankelijk van de grootte van de pool die jij bezit. Hoe meer liquiditeit jij bezit in die specifieke pool, des te meer transactiekosten zul jij ontvangen. Je kan dit vergelijken met de rente die je krijgt (lees: kreeg) bij de bank. Technisch gezien, leen jij jouw geld aan het protocol. Je stort jouw liquiditeit op een bepaald platform en krijgt hier LP-tokens voor in de plaats. Met deze LP-tokens ontvang jij dus extra beloningen. Deze beloningen, vaak native tokens van het protocol, zijn dan jouw rewards tokens.

Yield farming, kenmerkend aan de wereld van DeFi, kan je ook zien als het optimaliseren van je winst via verschillende decentrale applicaties (dApps). Onder het motto 'laat je geld voor jou werken in plaats van andersom', kunnen we dit ook gaan toepassen met crypto. Naast het feit dat je valuta meer waard kan worden bij een stijgende koers, kan je bovenop je eigen crypto ook nog extra beloningen ontvangen. dit is niet geheel nieuw. Al sinds het ontstaan van de banken, willen we ons rendement maximaliseren door zoveel mogelijk rente te ontvangen op ons geld.

Voorbeeld: bij bank X krijg je bijvoorbeeld deze maand 3% rente op je spaargeld, maar bij bank Y krijg je maar liefst 4% rente. Uiteraard is het dan interessanter om je spaargeld van bank X naar bank Y over te maken. Maar paar maanden later, krijg je bij bank X 6% rente, waarna je jouw geld terug overbrengt naar bank X. Bij dit proces optimaliseer je jouw winst. Je kan dus blijvend op zoek gaan naar de hoogste rewards om zo jouw valuta van de ene decentrale applicatie naar de andere over te brengen. 

Liquiditeit

Liquiditeit is een kernbegrip in de wereld van DeFi en Yield Farming. In een decentrale omgeving kan iedereen een dApp en een DEX ontwikkelen. Elke ontwikkelaar wil natuurlijk zoveel mogelijk gebruikers op zijn platform krijgen, en zal daarom hier hogere interesten beloven. Deze liquiditeit is noodzakelijk om een dApp of AMM operationeel te houden, zodat handel mogelijk blijft.

In onderstaand voorbeeld zien de totale liquiditeit van PancakeSwap en van UniSwap. Hier is voldoende liquiditeit aanwezig om transacties uit te voeren. Zo niet, kan het zomaar zijn dat jij jouw tokens niet meer kan verkopen omdat er onvoldoende middelen beschikbaar zijn in het protocol. 

Image
total locked value pancakeswap
PancakeSwap
Image
total locked value uniswap

Uniswap

 Wil je meer weten hoe yield farming nu precies werkt? Lees het in deze complete uitleg voor beginners.

Wat zijn de risico’s Yield Farming?

Ondanks dat Yield Farming de heilige graal lijkt voor het creëren van een passief inkomen, zijn er toch ook heel wat risico’s gebonden aan yield farming. In de decentrale omgeving van DeFi kan iedereen zomaar een nieuwe Automated Market Maker (AMM) ontwikkelen. PancakeSwap en UniSwap zijn de grootste en de meest bekende, maar dat niet neemt niet weg dat iedereen zijn of haar kans wil wagen om de nieuwe PancakeSwap te worden. Met de juiste kennis kan iedereen een AMM lanceren.

Essentieel om een AMM of decentrale exchange (DEX) te laten slagen is het hebben van voldoende liquiditeit. Alleen zo, kunnen gebruikers de DEX gebruiken om tokens te verhandelen. Om voldoende liquiditeit op het platform en in de pools te krijgen, moet je van goeden huize komen. Daarom worden er vaar forse percentage beloofd als rente. Op deze manier willen ze het grote publiek naar hun protocol halen. Maar, en dit is een hele grote manier, in een decentrale wereld ben jij je eigen bank en moet je altijd je eigen onderzoek doen.

Het gebeurt vaker dat dergelijke protocollen een rugpull doen op het moment wanneer ze voldoende funds in het protocol hebben staan. Resultaat? Het team gaat er vandoor met al je crypto. Dit zijn vaak miljoenenbedragen die je als investeerder nooit, maar dan ook nooit meer terug zal zien.

Daarnaast is impermanent loss ook een terugkerend probleem. Wanneer je liquiditeit verschaft aan een AMA ben je blootgesteld aan de volatiliteit van de markt. Liquiditeit toevoegen gebeurt vaak op basis van een handelspaar, waarvan de waarde gelijk moet zijn aan elkaar. Wanneer deze verhouding niet meer hetzelfde is bij het verstrekken van de liquiditeit, verandert je activa. Concreet? In vergelijking met het gewoon houden van je vermogen, heb je aan waarde ingeleverd. Zie hier voorbeelden van impermanent loss en hun berekeningen.

Waarom krijg je beloning voor yield farming?

Voorgaande alinea geeft al vrij duidelijk weer waarom de beloningen zo gunstig zijn bij yield farming. Veilige investeringen leveren vaak ook veel minder op dan risicovolle investeringen, zo ook hier. Je krijgt beloningen voor yield farming omdat je dankzij het toevoegen van liquiditeit in deze pools, de motor vormt van het hele protocol. Zonder liquiditeit, geen transacties mogelijk en geen potentieel voor deze nieuwe AMM.

We zien bijvoorbeeld dat op moment van schrijven Uniswap geen farms meer heeft. Dit omdat er voldoende liquiditeit aanwezig is in het protocol. Wel kan je uiteraard nog liquiditeit toevoegen en hiervoor een deel van de transactiekosten ontvangen. Maar deze bijkomende rewards van yield farming, zijn hier niet meer van toepassing.

Bij andere en nieuwe AMM’s krijg je naast een deel van deze transactiekost, vaak ook nog token rewards. Dit zijn extra rewards uitgekeerd in native governance tokens zoals bijvoorbeeld Curve: $CRV. Deze governance-tokens geven de houders stemrecht over de toekomst van het protocol en kunnen daarmee in de toekomst ook het percentage te bepalen die ze ontvangen bij elke transactie. Deze tokens, die ze gratis ontvangen, zijn dan ook weer vrij verhandelbaar. Tegen een stijgende koers, is dit dus dubbele winst.

Image
% zoeken
eamesBot/Shutterstock.com

 

Maar grote potentiële winsten gaan vaak ook gepaard met een hoog risico. Waarbij je dubbele winst kan hebben, kunnen de verliezen ook snel oplopen. Dit wanneer de markt erg volatiel is en de prijs van jouw crypto keldert. Desondanks ontvang je nog steeds rewards, maar deze wegen niet langer op tegen de investering die jij hebt gedaan. Daarom is het ook altijd aangewezen om een gedegen risicomanagement te doen.

Een gouden regel hierbij is om zo snel mogelijk je inleg eruit te halen. Bij zeer hoge APY’s heb je in relatief korte tijd al een winst van 100% of meer. Wanneer je vanaf dat moment je inleg er meteen uithaalt, doe je geheel gratis mee aan het protocol. Indien er dan malafide praktijken plaatsvinden, heb jij je risicomanagement op orde. Indien het toch legitiem is, verdien jij helemaal gratis een deel van de transactiekosten én ontvang je ook nog eens reward tokens. Helemaal gratis! En jawel, ook deze rewards tokens zijn onderhevig aan de koers. Dus wanneer je als early investor deelneemt aan yield farming, kunnen de beloningen hoog oplopen en kan je hier een flink voordeel uit halen. 

Daarom gaan de experts van Mastery ook elke dag opnieuw op zoek naar de laatste nieuwe trends, om zo snel mogelijk deze nieuwe mogelijkheden te ontdekken. Hoe eerder je erbij bent, des te hoger de rewards zijn. Bij Mastery streven we ernaar om een passief inkomen mogelijk te maken voor iedereen!

Conclusie

In de nieuwe wereld van web 3.0 en DeFi is vrijwel alles mogelijk. Maar decentraal betekent ook dat je zelf verantwoordelijk bent voor je eigen investeringen en acties. En helaas, heeft niet iedereen even goede intenties. Inmiddels zijn AMM’s zoals PancakeSwap en UniSwap bekend bij het grote publiek, maar dagelijks komen er nog nieuwe protocollen bij die net zo groot wil worden. 

Om dit te realiseren en het grote publiek naar hun protocol te halen, beloven ze exorbitante rentes in de vorm van yield farming. Wanneer jij als early investor liquiditeit toevoegt in het protocol en dus handel mogelijk maakt, ontvang je hier dus niet alleen een bepaald deel van de transactiekosten voor, maar krijg je ook nog bijkomende beloningen zoals rewards tokens en/of een mooie APY.

Deze rewards gaan ook gepaard met een risico. Het team achter een nieuwe AMM kan op elk moment offline gaan en aan de haal gaan met alle crypto die op dat moment gelocked zijn. Dit hebben we helaas vaker gezien dat dergelijke rug pulls plaatsvinden. Daarom is het belangrijk om altijd goed je eigen onderzoek te doen, alsook je risicomanagement. Helaas handelt niet iedereen uit dezelfde integriteit.

Heb jij nog vragen over Yield Farming of DeFi? Vraag het in onze AllesOverCrypto Facebookgroep waar we inmiddels met meer dan 100.000 leden zijn! Het antwoord op een vraag over crypto vind je ook makkelijk bij onze FAQs. Verder kun je ook veel informatie vinden door je vraag + AllesOverCrypto te googelen.

Foto image: MaxG Photography/Shutterstock.com


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.