Profile picture for user Martijn Houttuin

We krijgen bij AllesOverCrypto steeds vaker de vraag binnen over hoe Bitcoin mining nu precies werkt en op welke manier je er geld mee kan verdienen. Het antwoord van hieronder zal je helpen!

Uitleg over hoe Bitcoin mining werkt

Traditionele valuta's zoals de euro en de dollar worden verwerkt door een gecentraliseerde entiteit (denk aan je bank, VISA etc.).

Alle Bitcointransacties worden verwerkt door middel van een 'distributed' netwerk. Wat betekent dit nou precies?

'Distributed' houdt in dit geval een systeem in waarvan alle componenten op verschillende verbonden/genetwerkte computers staan, welke met elkaar communiceren en hun acties coördineren door berichten te versturen onderling.

Alle computers die bepaalde Bitcoinsoftware runnen (mining software) controleren deze transacties tussen zenders en ontvangers en zodra alle computers samen het erover eens zijn dat de transactie legitiem is, wordt deze pas als legitiem op een kasboek (ledger) doorgevoerd.

Deze ledger heet de blockchain en er zijn dus confirmaties/bevestigingen nodig voordat een transactie legitiem wordt verklaard op de blockchain.

Elk 'blok' bestaat uit bepaalde transacties die allemaal gecontroleerd moeten worden, je kan het zien als een a4-tje met transacties in het boekje van een accountant. Zodra de laatste transactie op zo'n a4-tje wordt goedgekeurd, is het 'blok' opgelost.

Het blok wordt dan deel van de geschiedenis van de blockchain (ketting aan blokken). Een blockchain kan je zien als een boek (blok) en de a4-tjes waaruit dit boek bestaat (de ketting, de chain). Het is dus eigenlijk een soort verzameling van digitale a4-tjes.

Elke computer heeft dus dezelfde correcte, identieke kopie van de blockchain op hun computer staan, daar zorgt deze mining-software voor. Zodra een block opgelost is, komt er een beloning vrij.

De controle van de transacties gaat door middel van je computer die hard gaat staan te loeien (dit zijn die wiskundige berekeningen waar je het over hebt, het is dus gewoon een computer die gaat bekijken hoe legitiem alle transacties zijn, op zich is alles wat je doet op je computer een wiskundige berekening).

Blocken worden alleen geaccepteerd door de rest het netwerk als het block correct 'gehashed' (opgesplitst in stukjes) wordt. 

De computer moet correcte numerieke waarden vinden. Dit kost veel tijd en veel computerkracht. Als zo'n block opgelost is, wordt de miner beloont met de block reward.

Dit is momenteel 6.25 bitcoin per block uit het niets. Er zijn in totaal 21 miljoen bitcoin, er kunnen nooit meer zijn.

Momenteel worden er iets van 900 NIEUWE Bitcoin per dag vrijgegeven door mining. Pas rond het jaar 2140 zijn waarschijnlijk alle Bitcoin pas beschikbaar op de vrije markt (dus de 21 miljoen die er in totaal ooit kunnen bestaan).

Wat er daarna gebeurt met de prijs van Bitcoin is nog speculatiever dan de huidige handel aangezien er dan geen Bitcoin meer zijn om te krijgen door mining. De algemene overeenstemming is dat er dan gewoon puur voor de transactiekosten gemined gaat worden aangezien die dan waarschijnlijk ook al substantieel genoeg zijn.

Nadat er 210,000 blocken gemined zijn, wordt deze mining reward de helft minder. Dit noem je de halving. Voor meer informatie over block rewards en de halving lees in deze blog over de potentie van de Bitcoin halving.

De moeilijkheidsgraad van Bitcoin minen wordt hoger als er meer nodes het netwerk joinen. Dus een miningbedrijf is niks meer dan een collectie nodes die er voor zorgt dat het Bitcoinnetwerk veiliger is.

Echter, Bitcoin past ook aan in moeilijkheidsgraad naar beneden als er minder nodes zijn. Dus, het bitcoinnetwerk wordt minder veilig met minder nodes aangezien de berekeningen MAKKELIJKER worden.

Dit is zo gedesigned door Satoshi om twee redenen. Als er nodes wegvallen, kunnen er nieuwe mensen deze nodes vervangen aangezien de moeilijkheidsgraad makkelijker geworden is. De instap is dus makkelijker waardoor meer mensen de neiging krijgen om nodes te gaan regelen.

De andere reden is dat er dus waarschijnlijk steeds meer nodes bijkomen, aangezien mensen het netwerk VEILIG/MOEILIJKER willen hebben.

Een makkelijker netwerk is simpeler te hacken. Quantum computing vormt nog een realistische bedreiging voor Bitcoin, maar voordat dit een probleem wordt hebben er hoogstwaarschijnlijk al zoveel ontwikkelingen plaatsgevonden dat dit geen probleem meer is aangezien de Bitcoinspace er dagelijks mee bezig is om Bitcoin te verbeteren.

Bitcoin is open source en mensen kunnen verbetering voor de code insturen naar een Bitcoin Core team. Mochten deze verbeteringen goed zijn, worden deze doorgevoerd. Dus Bitcoin is niet een stilstaand project. Het verbetert dagelijks.

Hoop dat dit duidelijkheid schept!