Profile picture for user marc bijnens

Weet iemand als er een groot verschil is tussen de berekening tussen nederland en belgie ivm belasting over crypto?

 

Marc

Profile picture for user Derek Westra

De kans is groot dat België andere regels hanteert dan Nederland. Het zijn toch twee totaal verschillende landen met ieder hun eigen regels. In Nederland wordt bijvoorbeeld Bitcoin gezien als een belegging en dus vermogen en betaal je er vermogensbelasting over. In België wordt het volgens deze site gezien als divers inkomen en betaal je een veel hoger percentage. We durven echter niet met volledige zekerheid te zeggen dat dit klopt, omdat we dit niet zelf extra gecheckt hebben. Ga er dus zeker niet vanuit dat België en Nederland dezelfde regels hanteren omtrent Bitcoin en belasting, maar zoek dit goed uit.

Profile picture for user Patrick Suiker

We hebben gister een live stream gedaan in de AllesOverCrypto Facebookgroep en daar kwam ook deze vraag naar voren. Hij vroeg:

 Hoe zit het met de belastingen in België over Bitcoin en cryptocurrency?

Aan de hand daarvan heb ik onderzoek gedaan en ben ik tot de volgende conclusie gekomen ?:

  • Als je een professionele handelaar bent die echt in crypto handelt van beroep of als je een miner bent, dan worden de inkomsten als beroepsinkomsten gezien en betaal je hier belasting over. In België varieert dit tussen de 25% en 50%, afhankelijk van je inkomen.
  • Als je bewust inspeelt op de koersschommelingen van crypto en dus 'speculeert', dan wordt dit als 'divers inkomen' gezien en dien je dit op te geven bij de belastingdienst. Hiervoor is het percentage 33%.
  • Als je een deel van je geld in cryptomunten stopt en dit lekker laat staan dan worden deze munten niet als beroepsinkomen of divers inkomen gezien en daarom ook niet belast.
  • Over crypto-transacties hoef je geen btw te betalen. Zowel die van Bitcoin als de altcoins zijn namelijk vrijgesteld van BTW.

 

*Belangrijk om te benadrukken is dat ik geen Belasting Expert ben. Het is daarom altijd goed om eens het gesprek aan te gaan met iemand die hierin gespecialiseerd is.

Profile picture for user anvanhoolst

hoe kan speculeren worden gecontroleerd? het is toch normaal dat als je een daling/stijging verwacht, dat je daarop reageert??

 

Profile picture for user Patrick Suiker

Ze kunnen vragen naar je handelsgeschiedenis. Aan de hand van de controle zullen ze bepalen of het hier om speculeren gaat of niet. Wanneer je met strategie handelt en dag-in-dag-uit handelsacties uitvoert, dan heb je de kans dat ze het aanmerken als 'speculatie'. Zij zien het dan meer als werk dan als een hobby.

Handel je niet de hele dag door en doe je het meer hobbymatig, dan is de kans kleiner dat ze het als 'speculatie' aanmerken.

*Ik ben geen belastingadviseur. Om het zeker te weten kan je dit het beste vragen aan een specialist op dit gebied.

Profile picture for user anvanhoolst

Al zie ik mezelf niet elke dag traden ... ik vraag het na bij mijn boekhouder, maar toch bedankt voor je duidelijke uitleg.. als ik meer info heb, dan deel ik het zeker met jullie

 

Profile picture for user julievdb_

Als ik in Bitvavo crypto verkoop en het tegoed (in euro) laat staan of hier andere munten mee koop, moet ik dit aangeven bij de belastingdienst? Of enkel wanneer ik het overschrijf naar mijn zichtrekening?