Magic Eden NFT Solana

Solana NFT’s gebruiken opeens geen royalty’s meer. Het einde van Solana?

Passief geld verdienen, een droom voor velen. Maar met de komst van NFT’s en de blockchaintechnologie, is deze droom voor verschillende digitale kunstenaars ook realiteit geworden. Digitale kunst als NFT’s wordt niet alleen verkocht voor astronomische bedragen, maar kunstenaars kunnen jaren later nog steeds verdienen van hun creatie. Hoe? Door royalty’s toe te kennen aan hun werk ontvangen ze een bepaald percentage bij elke sale. 

Maar wat gebeurt er met de NFT-handel in een bearmarket? Verschillende NFT-marketplaces waaronder MagicEden besloten afstand te doen van hun royalty’s. Met alle gevolgen van dien. Lees hier wat het betekent voor de toekomst van NFT’s.

Bekijk snel

Wat zijn NFT’s?

Om volledig te begrijpen wat er allemaal gebeurt, gaan we terug naar de start. Wat zijn NFT’s? Deze non-fungible tokens zijn unieke digitale assets die bestaan op de blockchain. Ze komen met een digitaal eigendomsbewijs. Met andere woorden: iedereen kan zien wie de maker is van de NFT’s en wie de rechtmatige eigenaar is. Dit digitaal eigendomsbewijs bestaat ook op de blockchain. Transparant en voor iedereen te raadplegen. En dankzij het decentrale karakter heeft de creator ook de volledige vrijheid om te maken wat hij wil. Zo kan een NFT werkelijk alles zijn, zolang het maar uniek is en op de blockchain bestaat:

  • Digitale kunst
  • Digitale real-estate
  • Wearables
  • In-game assets

Royalty’s

Een belangrijk onderdeel bij de verkoop van deze NFT’s zijn royalty’s. De maker van deze NFT krijgt dus een bepaald percentage bij elke verkoop. Op deze manier kun je als creator jaren later, zelfs na de verkoop, nog steeds geld verdienen met je digitale kunst. Dit varieert doorgaans tussen de 5% en 10%. Creators bepalen zelf dit percentage, wat hen hierbij ook volledige vrijheid geeft. Deze royalty’s worden ook gezien als een manier om de creator te beschermen en hun te belonen voor hun creatieve ontwerpen. 

Voorbeeld: je verkoopt een schilderij voor een democratische prijs van 100 euro. Enkele jaren later blijkt je werk ontzettend geliefd te zijn bij het grote publiek. De eigenaar besluit je werk te verkopen voor maar liefst 100.000 euro. Mooie opbrengst voor de eigenaar, maar wat voor jou, als creator? Om de digitale kunstenaar te blijven belonen voor zijn/haar werk, zijn deze royalty’s net in het leven geroepen. 

Problematiek royalty’s

NFT’s zijn niet nieuw en al jaren handelen we probleemloos in deze digitale kunst, maar wat blijkt? Ondanks dat NFT’s, inclusief het digitaal eigendomsbewijs vastliggen op de blockchain, kunnen we deze royalty’s dus niet afdwingen vanuit de broncode. Met andere woorden: je kunt als eigenaar wel zeggen dat je royalty’s wilt over je werk. Ondanks dat deze informatie is opgenomen in het smart contract, kunnen marktplaatsen er omheen coderen en mensen dus NFT’s laten kopen of verkopen zonder royalty’s voor de maker te betalen. Er is dus geen zekerheid dat je ook effectief dit percentage ontvangt bij een secundaire sale.

Image
Magic Eden NFT Marketplace
https://magiceden.io/

Verdienmodel NFT-marketplaces

In het huidige landschap bestaan er verschillende layer1-blockchains, waarvan de bekendste het netwerk van Ethereum is. NFT’s kunnen dus gebouwd worden op verschillende blockchains. Ze hebben allemaal hun eigen eigenschappen en hun eigen marketplaces. De meeste populaire NFT-marketplaces zijn onder andere:

Ze hebben allemaal de focus op een andere blockchain, zo heeft OpenSea de focus op Ethereum en kun je op MagicEden voornamelijk Solana NFT’s kopen. Maar wat is het het verdienmodel van deze marketplaces? Hoe kunnen ze bestaan?

Marketplace royalty’s

Niet alleen de creators maken gebruik van royalty’s. Bij elke sale op het platform, neemt de NFT-marketplace ook een bepaalde royalty. Dit is doorgaans 2%. Op deze manier kunnen NFT-marketplaces ook blijven bestaan en hebben ze een gezond verdienmodel. 

Verhouding creators - marketplaces - traders

De relatie tussen de creators, marketplaces en de traders staat onder druk. Digitale kunstenaars willen hun royalty’s behouden en hun bron van inkomsten, waarbij NFT-marketplaces ook nog eens aan de haal gaan met 2% van de transactie. Traders daarentegen zitten hier niet op te wachten. Ze willen natuurlijk hun favoriete NFT kopen voor de goedkoopste prijs. Traders hebben weinig baat bij deze royalty’s.

Logischerwijs gaan ze op zoek naar de goedkoopste optie voor hen, wat niet zozeer de beste optie is voor de creator of de marketplaces. Kijken we naar 10% creator royalty’s en bijkomend nog eens 2% marketplace royalty’s, kunnen deze bedragen oplopen tot duizenden dollars. Een dure zaak voor een trader, en zelfs doorslaggevend om een aankoop al dan niet te doen. En deze gespannen relatie nam kort geleden een drastische wending dankzij de bearmarket.

Royalty’s optioneel bij MagicEden

De hele NFT-wereld kijkt dan ook vol verbazing wanneer eerder 2022 onder andere MagicEden besloot om alle royalty’s te schrappen van hun NFT-marketplaces. Dankzij de bearmarket nam ook de handel in NFT’s drastisch af. Daarnaast waren steeds minder traders bereid om de royalty’s te betalen. Sterker nog: traders konden deze royalty’s al omzeilen op kleinere marketplaces. Waarom zou je tenslotte extra betalen? In de hoop om deze handel weer te stimuleren werden alle royalty’s geschrapt bij Magic Eden.

Concreet? Traders kunnen tegen scherpere tarieven hun favoriete NFT kopen, maar de maker? Die verliest al zijn secundaire inkomsten. En MagicEden kiest er ook bewust voor om royalty’s optioneel te maken op hun platform. Als maker is deze keuze erg lastig.

  • Kies je voor royalty’s? Dan is de kans kleiner dat traders jouw NFT’s gaan kopen en verhandelen.
  • Kies je niet voor royalty’s? Dan snijd je jezelf financieel in de vingers en loop je potentieel een hoop inkomsten mis. Wat is wijsheid?

Statistieken

Een belangrijke indicator voor NFT- traders is het handelsvolume. Ze kijken naar de populariteit van een bepaalde NFT-collectie om een inschatting te maken van vraag en aanbod. Alleen op die manier weten ze of er voldoende vraag is om deze NFT verder te verkopen met winst. Maar wat gebeurt er nu?

Nu er geen royalty’s meer zijn of marketplace royalty’s, zien we dat NFT-eigenaren hun eigen NFT’s verkopen. Aan zichzelf weliswaar. Ze hebben meerdere software wallets zoals MetaMask of Phantom Wallet en gaan constant hun NFT verkopen aan zichzelf. Hierdoor neemt het handelsvolume toe, waardoor het lijkt alsof er heel veel handel en interesse is in een bepaalde NFT of NFT-collectie. De handelskosten op de blockchain van Solana zijn verwaarloosbaar, in tegenstelling tot Ethereum.

Voorbeeld: je wilt traden en gebruikt verschillende indicatoren om een chart te lezen. Door deze te gebruiken, maak je een inschatting of een bepaalde koers gaat stijgen of dalen. Maar wat als deze indicatoren gemanipuleerd zijn? Dit is er namelijk aan de hand, met één doel: de schijn opwekken dat er veel interesse is in hun NFT om deze te verkopen met flinke winst. Deze statistieken zijn dus nog maar weinig waard. 

DeGods

De dominante positie van MagicEden zorgde voor druk bij de creator. Niet alleen marketplaces omarmen het principe van 0% royalty’s op Solana, maar ook het grootste NFT-project op Solana, DeGods, bracht hun royalty’s terug naar 0.

Image
Degods Twitter 0% Royalty's

 

Met deze belangrijke Tweet maken ze een duidelijk statement: ze geloven nog steeds in de kracht van royalty’s, maar zijn van mening dat deze beslissing het beste is op dit moment. En dat het tijd is voor een nieuwe aanpak. 

HadeSwap

HadeSwap is een alternatieve NFT-marketplace op Solana en wint meteen aan populariteit. Niet geheel toevallig is hun slogan: ‘The best NFT Marketplace no Solana for TRADERS’. Geen royalty’s op het handelen in NFT’s, maar het gebruik van liquiditeitspool voor NFT’s. Hun key features?

  • 0% platform fees
  • 0% royalty’s
Image
HadeSwap
https://hadeswap.com/

Automated Market Maker (AMM)

We kennen Automated Market Makers (AMM’s) in de wereld van DeFi. De populairste zijn onder andere Uniswap en PancakeSwap. In tegenstelling tot de ‘traditionele’ markt, is er hier geen orderboek. Je koopt en verkoopt op basis van smart contracts tegen een algoritmische prijs. Om deze handel mogelijk te maken moet er voldoende liquiditeit zijn. De nieuwe AMM op Solana maakt dan ook gebruik van NFT liquidity pools. Wil je eerst nog meer informatie over een AMM? Bekijk dan onderstaande video voor een uitgebreide uitleg.

NFT liquidity pool

HadeSwap maakt gebruik van liquidity pools. Gebruikers kunnen hierbij hun NFT toevoegen als liquiditeit. Gebruikers van HadeSwap kunnen dan via een software wallet connecteren met deze AMM om NFT’s te kopen en verkopen. Hier is dus geen sprake van royalty’s, noch voor de makers, noch voor het platform.

Wel gaat deze handel gepaard met bepaalde handelskosten, zoals we kennen bij het gebruik van AMM’s en de wereld van DeFi. Dit opent dan weer kansen om secundaire inkomsten te verdienen, hoewel deze heel anders van aard zijn. Sommige geloven dan ook dat NFT-makers nu meer kunnen verdienen door hun eigen liquiditeitspool op te zetten. 

De toekomst voor Solana?

Door deze ontwikkeling kijken veel handelaren ook kritisch naar Solana. Hoewel NFT-traders de weg vinden naar alternatieve handelsplatformen zoals HadeSwap, zien we in de praktijk dat NFT-makers toch de voorkeur geven aan deze royalty’s. Ondanks de hoge gas fees blijft OpenSea het grootste handelsplatform voor NFT’s. Nu deze royalty’s onder druk staan, is het vooral de vraag wat andere blockchains gaan doen om dit probleem aan te pakken.

Voelen ook zij de druk van deze nieuwe ontwikkeling? En sterker nog: wat betekent dit voor de maker? Gaan NFT-kunstenaars binnenkort geen royalty’s meer kunnen krijgen op hun eigen creaties?  Magic Eden reageerde vervolgens door te zeggen dat ze de krachten gaat bundelen met Coral Cube, een Solana NFT-marketplace en aggregator waarbij traders geen royalty’s betalen bij NFT-handel. 

Magic Eden is er altijd trots op geweest om zeer gericht te zijn op de maker, daarom nemen we deze situatie niet licht op en zijn we niet van plan om optionele royalty’s te betalen voor het merk Magic Eden,” zei Tiffany Huang, Head of Marketing en Content bij Magic Eden. “Maar totdat royalty’s afdwingbaar zijn, moeten we ons ook aanpassen aan de markt en zowel makers als handelaren in evenwicht brengen.

Ondanks dat Magic Eden altijd de creators en de makers wilde beschermen en dienen, staat de relatie serieus onder druk. Daarom dat ze ook deze beslissing hebben genomen, om het evenwicht te houden tussen zowel makers als de traders. 

Image
Magic Eden Royalty's Solana

 

Volgen andere blockchains?

Ondanks dat MagicEden onder druk staat en critici ook hun vraagtekens hebben bij de toekomst van Solana NFT’s, is het aardig stil bij de buren. NFT’s op andere layer1-blockchains maken nog steeds gebruik van royalty’s, en opmerkelijk genoeg, is daar weinig sprake van frictie, op het moment van schrijven.

Opent Solana hiermee de doos van Pandora wat betreft royalty’s en NFT’s? Het feit dat deze royalty’s niet vastgelegd kunnen worden op de blockchain is een probleem dat terugkeert bij elke blockchain. Zullen giganten zoals OpenSea, Rarible en NBA Top Shot binnenkort ook hun royalty’s verwijderen? En hoe gaat de grote massa, vooral de creators, hierop reageren? En wat is hun (financiële) toekomst?

Conclusie

NFT’s zijn niet alleen een nieuwe vorm van digitale kunst, maar ook een belangrijke bron van inkomsten. Digitalisering is de toekomst, maar het feit dat kunstenaars een bepaald percentage konden verdienen bij elke secondaire sale? Dat is voor veel kunstenaars meer dan interessant om zich te verdiepen in de wereld van deze non-fungible tokens. 

Nu deze royalty’s afgeschaft worden, of optioneel worden, betekent dit een afname van online creators? Is dit een tijdelijke oplossing of zeggen we voorgoed vaarwel tegen royalty’s op de blockchain van Solana? En belangrijker nog: volgen andere NFT-marketplaces deze tendens? De toekomst zal allesbepalend zijn, voor zowel de kunstenaar, als de NFT-marketpalces als de traders. 

Ben je op zoek naar meer informatie of heb je nog vragen over Solana, NFTs of AMM’s? Of wil je graag andere cryptoliefhebbers ontmoeten? In de gratis Discordkanalen van ons product Money Mastery van AllesOverCrypto kun je vragen stellen en kom je in gesprek met duizenden andere liefhebbers van crypto. Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kunt doen, is dat je jouw vraag + AllesOverCrypto googelt. Laat vooral weten wat jouw gedachten over dit artikel is.

Header image: Ebru-Omer/shutterstock.com


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.