cosmos header twitter

Welke projecten zijn gebaseerd op het Cosmos ecosysteem? Een uitgebreid overzicht.

Welke projecten worden er gebouwd op blockchain netwerk en ontwikkelingsplatform CosmosOp de site van Cosmos staat met grote cijfers en enige trots vermeld dat op het netwerk al 248 dApps en services zijn ontwikkeld. 

Dat is natuurlijk een mooi getal, maar... Het is een beetje raar om te zeggen over een markt waar alles om rekenen draait en je graag de winsten telt, maar cijfers zeggen niet alles. Het gaat namelijk om de toegevoegde waarde wat een project heeft. 

Een vlugge blik op de site van Cosmos leert je dat ook hier wel wat interessants over te vertellen valt. Binance en JP Morgan zijn bijvoorbeeld belangrijke spelers uit de crypto en de financiële wereld. Zij vertrouwen voor enkele van hun projecten op het ecosysteem van Cosmos. En dit zijn zeker niet de enige organisaties en blockchains die op het ecosysteem bouwen.

Daarom gaan we ons verder verdiepen in de mogelijkheden van Cosmos en ons buigen over de vraag: welke projecten zijn gebouwd op het Cosmos netwerk? Wat zijn dit voor blockchain projecten en wat voegen zij toe aan de waarde van Cosmos en de blockchain industrie?

Bekijk snel

Bekijk hier een fimpje over het Cosmos ecosysteem:

Wat voor invloed hebben deelnemende projecten voor de waarde van een blockchain?

Allereerst een antwoord op de vraag die wellicht bij je opborrelt als je de inleiding hebt gelezen: waarom zijn de projecten die op een blockchain netwerk draaien van belang voor de waarde van een blockchain? Als je wilt investeren in een blockchain project, is dit, zeker voor een lange termijn investering, een essentieel onderdeel van je fundamentele analyse. 

Alles verandert en zeker in de crypto markt en op de crypto beurzen gaat dit supersnel. Wil je weten of een blockchain project over 10 jaar er nog toe doet, is een fundamentele analyse van belang. Bij een fundamentele analyse kijk je niet naar het verloop van de koers, maar naar de achtergrond van een project of blockchain. Wie hebben het project ontwikkeld? Wat staat er in de whitepaper? Biedt het project oplossingen voor belangrijke problemen of nieuwe services aan? Wie zijn de investeerders en adviseurs in een project, kortom: wie geloven erin in dit project? 

Bij een ontwikkelingsplatform is het dus ook belangrijk wie en waarom ze gebruik maken van het platform. Hoe meer projecten, hoe beter natuurlijk. Maar een belangrijke speler in de crypto wereld zoals Binance, zegt meer dan een heel aantal kleine projecten bij elkaar. De projecten die gebouwd worden op een ontwikkelingsplatform, zijn ook een belangrijke indicatie om in te schatten of een platform het tegen eventuele concurrenten kan opnemen. Voor Cosmos kunnen bijvoorbeeld ontwikkelingsplatformen Polkadot en Polygon. Dit alles is dus reden genoeg om een artikel te wijden aan de projecten op het ecosysteem van Cosmos: om jou te informeren over de mogelijke potentie van Cosmos als ontwikkelingsplatform.

Wat is het Cosmos ecosysteem?

Voor de volledigheid daarom hier in het kort het Cosmos systeem en haar mogelijkheden uitgelegd. Cosmos wil het internet zijn van de blockchains. Het is het ecosysteem wat verbinding en uitwisseling tussen de verschillende blockchains mogelijk maakt. 

Het cosmos ecosysteem draait daarom ook om twee dingen: connectie en development. Als internet van de blockchains wil het de verbinding maken tussen verschillende blockchains en een open source platform zijn voor ontwikkeling.

De basis van dit Cosmos netwerk zijn een aantal parallelle en onafhankelijke blockchains. In het ecosysteem  van Cosmos worden taken verdeeld over verschillende blockchains. In het Cosmos netwerk heten deze verschillende blockchains zones en zijn vergelijkbaar met shards. Dit zorgt ervoor dat taken sneller worden uitgevoerd en het systeem daardoor een goede schaalbaarheid heeft.

Tendermint BFT (Byzantium Fault Tolerance) wordt binnen het Cosmos netwerk gebruikt om tot een consensus te komen, om nieuwe blocks toe te voegen of transacties te verifiëren. 

Tendermint BFT is een Proof of Stake (PoS) algoritme wat ontwikkeld is door Tendermint.  Deze organisatie wordt geleid wordt door de oprichters van Cosmos. Bij een Proof of Stake algoritme wordt de consensus bereikt door verificatie van de validators, dit zijn degene die de blocks klaarzetten en toevoegen. 

In 2014 was Tendermint BFT was het eerste Proof of Stake mechanisme wat probleemloos werkte. Dit Tendermint mechanisme maakt het mogelijk transacties snel en met minder energie te voltooien. Hierdoor is het heel geschikt voor betaalsystemen. 

Het Cosmos network biedt als ontwikkelingsplatform de tools om dApps (dit zijn decentrale applicaties) en smart contracts te ontwikkelen. Dit kan met de Cosmos SDK de Software Development Kit. De kit bevat codes die als vaste bouwstenen gebruikt kunnen worden in een blockchain of project.

Met de SDK kun je zo veel verschillende projecten aangaan, want het biedt de bouwstenen voor blockchains met zowel een PoS protocol als die met een PoF (Proof of Authority) protocol. Het is volgens Cosmos zelf de meest gebruikte SDK voor het ontwikkelen van dApps.

Het IBC protocol is het Inter-Blockchain Communicatie mechanisme wat communicatie en uitwisseling met andere ecosystemen mogelijk maakt. Dit heeft dezelfde functie als het TCP/IP protocol, waarmee informatie of data via het internet wordt overgedragen.

Het Tendermint BFT protocol, de Cosmos SDK en het IBC protocol zijn de 3 componenten van het Cosmos ecosysteem waarmee andere projecten worden gebouwd.

De oorsprong van Cosmos zelf ligt in de ontwikkeling van het Tendermint protocol door Jae Kwon, Zarko Milosevic en Ethan Buchman. Hiervanuit is Cosmos opgericht in 2016 en in 2019 gelanceerd. De token van het Cosmos netwerk is ATOM, deze kan gebruikt worden voor staking, maar geeft ook recht bij het stemmen over het bestuur van het protocol. Cosmos wordt namelijk vanuit een governance oftewel bestuur, gevormd vanuit tokenhouders, bestuurd.

De ontwikkeling ligt verder in handen van het development team wat werkt vanuit de Interchain Foundation in Zwitserland. ATOM als token heeft een All Time High bereikt van 31.70 USD en zit in de market cap ranking in de top 50, met in juli 2021 op positie 32.

Image
site cosmos
cosmos.network

Hoeveel projecten draaien er op het Cosmos netwerk?

Op het netwerk zijn in 2021, zoals in de inleiding al werd aangegeven, 248 projecten gebouwd of in aanbouw. Het Cosmos netwerk is namelijk nog volop in ontwikkeling en de projecten die op het netwerk draaien ook. Van de 248 projecten zijn er al 88 gelanceerd op het mainnet. Verder zijn er 61 projecten nog in de conceptfase, 55 in de ontwikkelingsfase en 43 blockchain projecten zijn in de testfase op het testnet.

Wat zijn de verschillende functies van de projecten?

Voor welke doeleinden worden de projecten ontwikkeld op Cosmos? Finance en infrastructuur zijn de twee belangrijkste doeleinden van projecten waarvoor het Cosmos netwerk wordt gebruikt. 67 finance projecten en 63 projecten op het gebied van infrastructuur draaien er op Cosmos. Verder zijn er projecten die oplossingen en services bieden op het gebied van privacy, marktplaatsen, sociale impact, games, microservice, enterprise, DEX, NFT, productie en comics. 

Image
projecten gebaseerd op het Cosmos ecosysteem
cosmos.network

Wat is de ranking op de crypto exchanges van de verschillende projecten?

Op de verschillende crypto exchanges kun je veel tokens van de projecten die op het Cosmos netwerk zijn gebouwd, tegenkomen. Niet elk project waar Cosmos aan bijdraagt heeft een token die wordt verhandeld op de beurs. Maar een kijkje op de beurzen wat je zoal tegenkomt, geeft een goede indicatie van de mogelijkheden.

Je ziet zo dat sommige projecten zeker geliefd zijn bij beleggers en het vertrouwen hebben dat het potentie heeft. In juli 2021 zijn er 46 tokens van projecten die op Cosmos ontwikkeld zijn genoteerd in de koers ranking. Als je kijkt naar de ranking op marktkapitalisatie, dus in valuta de totale waarde van de tokens bij elkaar, staan hiervan twee projecten in de top 50. Verder kun je hiervan drie in de top 100 vinden, en acht in de top 200.

Op crypto informatieplatform Coingecko is ook een ranking van verschillende categorieën onder elkaar. Hier staat in juli 2021 de market cap van alle gezamenlijke tokens van projecten op het Cosmos ecosysteem op nummer 17.  De marktkapitalisatie van alle Cosmos projecten samen is 12.842.353.501 USD in juli 2021. Dit is inclusief de market cap van native Cosmos token ATOM.

Om te kijken wat voor projecten er zoal op de Cosmos blockchain worden gebouwd, lichten we er hier een vijftal projecten uit. Ze verschillen qua functie en omvang en laten daarmee duidelijk zien wat de mogelijkheden van het Cosmos netwerk zijn.

Image
site van binance smart chain
binance.org

Binance Chain en Binance Smart Chain

Iedereen bekend met trading in cryptocurrency heeft wel van crypto exchange Binance gehoord. Het is het meest gebruikte platform voor crypto handel wat zowel door de hobbyhandelaar als de grote whales wordt gebruikt. Naast een exchange heeft Binance ook een eigen token (BNB) op de markt gebracht om de handel op het platform te vergemakkelijken. 

Verder heeft het ook 2 ontwikkelingsomgevingen voor Blockchain projecten: dit zijn Binance Chain en Binance Smart Chain. Binance Chain is het softwaresysteem voor de ontwikkeling van tokens. Binance Smart Chain is het smart contract platform waar smart contracts en dApps ontwikkeld kunnen worden.

Binance Smart Chain is op dit moment basis van meer dan 738 dApps en toepassingen. Wat heeft Cosmos nu bijgedragen aan Binance Chain en Binance Smart Chain?

Binance Chain en Smart Chain gebruiken beiden Cosmos SDK voor de ontwikkeling van de platformen. Naar eigen zeggen heeft Binance de codering van het Cosmos SDK verkozen boven de mogelijkheden van Ethereum, het smart contract platform wat het meest gebruikt wordt, om de goed gestructureerde codering. Deze vormt een goede basis voor de code database van de Binance Smart Chain en Binance Chain. De Cosmos Ledger App heeft verder als basis gediend voor de Binance Chain Ledger App. Deze apps kunnen gebruikt worden voor het beheer van assets op je Ledger Hardware Wallet.

Crypto.com

Crypto.com biedt als platform financiele diensten waardoor cryptocurrency voor iedereen toegankelijk worden en overal bruikbaar worden in het dagelijks leven. Een aantal van de diensten die zij aanbieden zijn:

  • MCO visa card, hiermee heb je naast credit, korting op online diensten zoals Netflix en Spotify, je krijgt extra services op bijvoorbeeld vliegvelden en meer leuke dingen. De kaart ontvang je door MCO tokens vast te houden en te staken.
  • Crypto wallet
  • Crypto invest, dit is een service voor portfolio beheer.
  • Verder zijn de diensten Crypto Earn en Crypto Credit in ontwikkeling. 
Image
Crypto.com website
crypto.com

Crypto.com is ontwikkeld door MCO Technology GmbH, een organisatie gevestigd in Zwitserland. De ontwikkeling van Crypto.com is sinds 2016 gestart, waarmee met de ontwikkeling van de MCO Visa card het eerste onderdeel was van de services van Crypto.com. De Pool Kris Marszalek is de oprichter van Crypto.com en tevens de CEO van MCO. 

De token CRO dient als transactiemiddel voor de diensten binnen Crypto.com. Deze token kwam in 2018 op de cryptomarkt. Het heeft een ATH behaald van 0,277 USD in februari 2021. In juli 2021 staat de token op de 36ste plaats van de ranglijst op basis van marktkapitalisatie. 

Cosmos is partner op het gebied van technologie in dit project. Voor het concensus mechanisme van de crypto.org chain wordt het Tendermint consensus algoritme gebruikt. Dit is het consensus algoritme van het Cosmos netwerk. In de whitepaper leggen de founders van Crypto.com uit waarom ze voor dit consensusprotocol hebben gekozen: om de goede prestaties op het gebied van TPS (transacties per second) en omdat het protocol ook voortdurend in ontwikkeling is gebleven. Verder waren de Crypto.com developers ook te spreken over het aantal andere projecten die al van het Cosmos netwerk en het protocol gebruik maakten.

Terra

Terra met de token Luna is een DeFi toepassing waarbij stable coins die pegged oftewel gebonden zijn aan de waarde van een fiat gebruikt kunnen worden om stabiele betaalomgevingen te creëren. Met het platform en de ontwikkelde stable coins wil  het DeFi project de vele mogelijkheden en vrijheid die cryptocurrency biedt, combineren met de stabiliteit van fiat. 

Image
terra header twitter
twitter.com

De Terra blockchain is in 2018 opgericht door Daniel Shin en Do Kwon. Terraform labs waar Kwon CEO van is, is het bedrijf waar vanuit het Terra platform wordt aangestuurd. Met name in het verre oosten is Terra groeiende en is daarmee een blockchain project wat het waard is om in de gaten te houden. 

Terra heeft namelijk in de Azië-Pacific regio een aantal samenwerkingsverbanden met betalingsplatformen. Het is verder in 2019 een samenwerking met Chai, een mobiele applicatie uit Zuid-Korea, aangegaan. 

Luna is de token van Terra en deze wordt gebruikt om de waarde van stablecoins stabiel te houden. Verder geeft de token aan tokenhouders ook het recht om mee te stemmen over het protocol van Terra. Luna is samen met Crypto.com CRO token degenen die met hun markt cap het grootst zijn, van de projecten die gebouwd zijn op Cosmos. In juli 2021 staat de token op de 35ste plaats in de market cap ranking. De Luna token heeft een All Time High behaald van 22.36 USD in maart 2021.

Wat voor rol speelt het Cosmos netwerk in de ontwikkeling van het Terra platform? Terra heeft de Cosmos SDK gebruikt om Terra Core, eigenlijk de ruggengraat van het platform te ontwikkelen. Dit is de code base voor developers. De codes zijn veelal afkomstig uit de Cosmos SDK en aangepast om optimaal te functioneren binnen het systeem van Terra.

BitSong

Je hoort al aan de naam dat er muziek zit in dit project. BitSong is dan ook een blockchain die de muziekindustrie wil veranderen. Het is een open source platform wat op een transparante manier alle belangrijke spelers van de industrie bij elkaar brengt en daarbij de belangen van de artiest voorop stelt. 

De muzikanten en labels kunnen dit platform gebruiken voor distributie en streaming van hun muziek. Tevens worden hiermee ook auteursrechten vastgelegd. Het is niet alleen een streamingdienst maar ook de ticketverkoop en verkoop van merchandise producten kan via dit platform verlopen.

Het platform met de token heeft nog een zeer bescheiden marketcap en is nog echt een niche in de crypto markt. Maar het kan wellicht een game changer zijn in de muziekindustrie. Het platform is in 2017 opgericht en behoort tot een van de bekendste blockchain muziek projecten tot nu toe. De token BitSong (BTSG) wordt gebruikt als betaalmiddel op het platform en verhandelt op diverse crypto exchanges. 

BitSong is in heel veel opzichten verbonden met het Cosmos netwerk. Het platform gebruikt als consensus algoritme het Tendermint BFT. Verder worden de tools uit de Cosmos SDK voor de ontwikkeling van het platform toegepast. Voor de communicatie met andere blockchain maakt het platform gebruik van het IBC mechanisme.

Image
Bitsong site
bitsong.io

Kadena

Kadena is een voorbeeld van een project gebouwd op het netwerk van Cosmos waarbij blockchain technologie ook vanuit de financiële wereld wordt gecreëerd. Het platform is namelijk ontwikkeld door Stuart Popejoy en Will Martino die het JP Morgan Blockchain Center of Excellence leiden. Kadena werd ook vanuit een centrum aangestuurd, wat dus opgericht is door een van de grootste banken van Amerika. 

Kadena ging in 2020 live met een hybrid blockchain, een mix van een private en public blockchain. Wat Kadena bijzonder maakt is de oplossingen die het biedt op het gebied van schaalbaarheid en bruikbaarheid. Het Kadena netwerk maakt schaalbare transacties mogelijk en het delen van data tussen verschillende blockchains. Het team achter Kadena heeft verder een eigen protocol voor smart contracts ontwikkeld, de pact smart contracts.

In 2020 kwam de token KDA op de markt. De token wordt binnen het platform gebruikt als “brandstof” voor het aanmaken van smart contracts en dergelijke. Het is vergelijkbaar met de gasfees van Ethereum (ETH).  De prijs van de token schommelt midden 2021 rond de 0,35 USD en staat met marktkapitalisatie op plaats 395. 

Sinds 2020 kan de wallet die bij het Kadena platform hoort, de Chainweaver wallet, ook worden aangesloten op het netwerk van Cosmos. Hierdoor kan er uitwisseling plaatsvinden tussen de blockchain van Kadena en andere blockchains. De wallet is tevens een omgeving voor de ontwikkeling van smart contracts. Hiervoor is Kadenamint ontwikkeld op het Cosmos netwerk. 

Image
Kadena site
kadena.io

Conclusie

Dit overzicht in vogelvlucht van de diverse projecten die op het Cosmos netwerk laat de veelzijdigheid hierin zien, zowel in de functies die de projecten hebben als de omvang. Er zijn enkele toonaangevende partners zoals Binance die gebruik maken van het Cosmos ecosysteem. Zo zijn er 88 van de 248 projecten helemaal operationeel in 2021. Het overgrote deel is dus nog in verschillende fases van ontwikkeling en dat biedt perspectief voor de toekomst van Cosmos. 

Een analyse van de projecten toont aan dat Cosmos in combinatie met andere sterke fundamentals, zoals een goed doordacht protocol en een innovatief development team, ook op de lange termijn potentie heeft als ontwikkelingsplatform. 

Ben je geïnteresseerd in de projecten die Cosmos mogelijk maakt? Of heb je vragen hierover? We praten graag met je verder bij onze AllesOverCrypto Facebookgroep!

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.