DAICO

Wat is DAICO? De complete uitleg

We zijn blij dat de wereld van cryptocurrency’s steeds toegankelijker en openbaarder wordt voor iedereen. Het is dan ook nog steeds een vrij nieuwe markt en we geloven dat we nog steeds aan de start staan van een grote financiële revolutie. De afgelopen jaren, sinds het ontstaan van crypto en blockchain-technologie hebben we al grote stappen gemaakt. Zo zijn er maar liefst meer dan 6000 crypto beschikbaar op de markt, maar de technologie wordt ook steeds verbeterd en geoptimaliseerd. Naast een ICO, die reeds bekend is, hebben we inmiddels ook een DAICO. Wat is een DAICO en waar komt het vandaan?

Alles wat ik zeg of schrijf is louter algemene informatie en alléén bedoeld als algemene informatie. Het bevat geen investeringsadvies noch een aanbod, uitnodiging of aanbeveling om een financieel instrument aan te kopen of te verkopen of om een andere transactie aan te gaan. Wij zijn geen professioneel financieel adviseurs. Als je in crypto wilt investeren, investeer dan alleen geld dat je bereid bent te verliezen, want de kans dat je het verliest is altijd aanwezig. Wij zijn niet verantwoordelijk voor de investeringskeuzes die jij maakt, de enige die hiervoor verantwoordelijk is, ben jij zelf.”

Foto header: Vectopicta/Shutterstock.com

Bekijk snel

Wat is een DAICO?

We kennen allemaal Satoshi Nakamoto (oprichter Bitcoin - BTC) als we het hebben over crypto, maar Vitalik Buterin (oprichting van Ethereum - ETH) is ook zeker een centraal persoon in de ontwikkeling van crypto. Tenminste een fysiek persoon waar we van weten wie hij écht is. In 2015 heeft hij de prille cryptomarkt op zijn kop gezet door het lanceren van smart contracts op de Ethereum-blockchain. Veel van de huidige cryptomarkt is gebaseerd op deze smart contracts en er komen steeds nieuwe projecten op de markt die deze contracts als basis nemen.

Alsof dit nog niet genoeg was, kwam Vitalik Buterin in 2018 ook met het idee van DAICO. Een DAICO is een samenstelling tussen een Initial Coin Offering (ICO) en Decentralized Autonomous Organization (DAO).

Ben je benieuwd naar het belang van een decentrale organisatie? Bekijk in onderstaande video de voor- en nadelen:

ICO, een Initial Coin Offering, wordt gezien als een soort van crowdfunding bij het lanceren van een nieuw cryptoproject. De makers proberen via deze manier belangstelling te creëren bij potentiële investeerders die ook geloven in hun project en de doelstellingen die ze willen behalen. Deze investering is gebaseerd op vertrouwen dat jij hebt in het project, indien het project niet slaagt, ben jij je investering kwijt. Naast de investering die jij doet, heb jij verder ook geen zeggenschap. Hierdoor zijn er risico’s verbonden aan een ICO.

Een DAO staat voor Decentralized Autonomous Organization en is een organisatie gebouwd op basis van smart contracts met een open-sourcekarakter. De regels die een DAO toepast, wordt vastgelegd en gecontroleerd op de Blockchain.

Wat is het verschil tussen DAICO en ICO?

Een ICO is vaak een project wat voor investeerders interessant is als ze geloven in het project. Waarom? Simpelweg omdat een project zeer goed ontvangen kan worden en dit zich dus vertaald in een exponentiële koers. Zo werd ook Ethereum (ETH) in 2014 gelanceerd door middel van een Initial Coin Offering, met een marktwaarde van 0,31 USD. Mooie investering als je kijkt naar de huidige koerswaarde van Ethereum.

Inmiddels weten we dat Ethereum (ETH) een valide project is en dat het rendement dat we krijgen van onze investering nu afhankelijk is van de fluctuaties in de markt. Echter, dit is niet altijd zo het geval. Er kan gekozen worden voor een Inital Coin Offering (ICO) bij de lancering van een jong, nieuw en relatief onbekend project. De groeiende mogelijkheden in de wereld van crypto gaan gepaard met de ontwikkeling en lancering van steeds nieuwe crypto. Een ICO is in zekere mate een paradox in de wereld van crypto. De blockchain-technologie en smart contracts bestaan om de third-parties uit te sluiten van je beslissingen en het beheer van je verschillende assets, maar vooral ook de macht in eigen handen houden van je investeringen.

Ironisch genoeg, is dit niet het geval bij een ICO. Jij investeert in een nieuw project, puur gebaseerd op vertrouwen. Vertrouwen dat jij hebt in het project, maar zeker ook vertrouwen dat jij hebt in de makers van de nieuwe crypto. Helaas is dit vertrouwen soms onterecht. Waar oplichtingspraktijken in de traditionele markten gebeuren, proberen ook steeds meer oplichters hun slag te slaan in de cryptomarkt. Hoe? Een project kan na afloop van de ICO aan de haal gaan met de investeringen die eerder zijn gemaakt waardoor jij alles kwijt bent of er kan zelfs een ICO gedaan worden voor een cryptomunt die niet bestaat. Doe daarom altijd grondig onderzoek naar de munt alvorens je een investering doet.

Een DAICO volgt het principe van een ICO, maar dan op een decentraal niveau. Het geeft investeerders meer inspraak en recht over wat er gebeurt met het geld. Ze krijgen meer verantwoordelijkheid en lopen hierdoor minder risico’s dat bepaalde ICO’s oplichtingspraktijken zijn.

Image
DAICO
Source: Den Rise / Shutterstock

Hoe werkt DAICO?

ICO-principe

De crowdfunding gebeurt op dezelfde manier als bij een ICO. Een team stelt hun nieuw project voor en welke doelstelling ze willen behalen. Dit wordt altijd verder toegelicht aan de hand van hun whitepaper en roadmap. Op basis van deze documentatie proberen ze publiciteit te krijgen en potentiële investeerders warm te maken die geloven in hun project.

Wanneer de periode van een DAICO eindigt, krijgen alle investeerders hier een aantal native tokens voor. De hoeveelheid wordt bepaald aan de hand van variabele componenten in het smart contract. Hier hebben investeerders van een DAICO dus meer inspraak en kunnen mee beslissingen maken. Ze hebben als het ware een groot deel van het project in eigen handen. Beslissingen over het project wordt gemaakt door de investeerders aan de hand van een democratische meerderheid.

DAO-model

In het model van een DAO stemmen de tokenhouders voor of tegen een voorstel. Deze stemming gebeurt democratisch aan de hand van een bepaalde meerderheid. Dit, implementeert een DAICO in het 2e deel van de smart contracts. Dit deel van het contract heeft een variabele naam ‘Tap’.

Deze variabele is bij de start van een project ingesteld op nul, hierdoor heeft het projectteam geen toegang tot het geld. Er is dus door middel van een traditionele ICO-geld opgehaald, maar het team heeft hier nog geen beschikking over tijdens het eerste deel, de ICO-periode. Dit deel van het contract wordt de tap-modus genoemd. Wanneer de ICO is afgelopen, kiezen de investeerders hoeveel geld beschikbaar wordt voor het ontwikkelingsteam. Dit doen ze door de ‘tap’-waarde te verhogen.

Wanneer investeerders ontevreden zijn met de vooruitgang van het project, of niet langer geloven dat ze hun doelstellingen kunnen waarmaken, kunnen investeerders het project verlaten en het geïnvesteerde geld terugclaimen. Het project is dus ten alle tijden afhankelijk van de investeerder, en dus niet enkel van hun investeringen.

DAICO vs. ICO?

Voordelen DAICO

Decentraal

De grootste reden waarom een DIACO vele malen interessanter is dan een ICO is uiteraard het decentrale karakter enerzijds en het elimineren van risico’s anderzijds. Er is geen centrale partij die alle macht in handen heeft om te doen wat hij wil met je investering. De investeerder bezit een deel van het project waardoor alle betrokken partijen macht hebben en beslissingsrecht van het project.

Geldstroom

De investering wordt niet in één keer toegekend aan het project. Deze wordt verdeeld over een bepaalde periode om het risico te spreiden. Investeerders kunnen er wel collectief voor kiezen om deze geldstroom te bepalen, zo kunnen ze deze verdeling zelf bepalen. Vertrouwen ze niet in de beslissingen die het team gaat maken? Dan kunnen investeerders de geldkraan dichtdraaien tot het moment dat ze terug het vertrouwen winnen van het team.

Beslissingsrecht

Wanneer een ICO faalt en er geen realisaties plaatsvinden, ben je de eerder gemaakte investering kwijt. Bij een DAICO heb je de optie om het geïnvesteerde geld terug te vorderen wanneer er niet voldaan wordt aan vooropgestelde doelstellingen en verwachtingen. Hierdoor loop je minder risico als investeerder en is het ook veel interessanter voor zowel nieuwe investeerders als voor het project  zelf. Ze kunnen rekenen op grotere financiële steun, in ruil voor zeggenschap in hun project.

Image
DAICO
Source:  kkssr / Shutterstock.com

Nadelen DAICO

Tijd

Een development tean kan na afloop van een Initial Coin Offering (ICO) meteen aan de slag met het ingezamelde geld. Zij hebben hiervoor geen verantwoording af te leggen aan de investeerders, noch moeten ze hen beslissingsrecht geven. Hierdoor kan een project zeer snel gelanceerd worden waardoor deze snel in prijs kan toenemen. Dit is dan ook voor veel investeerders interessant wanneer ze kijken naar een ICO. Het democratisch karakter van een DAO zorgt wel voor een extra bescherming tegen scams en andere oplichtingspraktijk, maar heeft als nadeel dat de realisatie en de ontwikkeling van een project vaak trager verloopt. Nieuwe beslissingen of investeringen moeten namelijk goedgekeurd worden door een democratische meerderheid van de investeerders.

Winst

Zoals eerder vermeld kunnen ICO quick wins zijn waar je in no-time een maximaal rendement hebt. Deze winst gaat uiteraard gepaard met een groter risico. Voor een mooi rendement is het DAICO-model daarentegen ontwikkeld voor een langdurige betrokkenheid bij het project. Investeerders die geen of onvoldoende interesse tonen in het project op lange termijn, worden daarom uitgesloten bij het maken van beslissingen. Hierdoor wordt het voordeel van een DAO net verkleind, aangezien een kleiner aantal investeerders meer macht hebben binnenin de DIACO.

Beleggerssentiment

Steeds meer mensen ontdekken de wereld van crypto en starten hun investeringen met de meest voor de hand liggende cryptomunten. Investeringen gebeuren dan helaas ook te weinig op basis van eigen onderzoek, maar op basis van beleggerssentiment. Hoe groter de dominantie in de markt, des te sneller nieuwe investeerders zullen meegaan in het huidige sentiment. Hierdoor is het mogelijk dat nieuwe, zeer goede projecten ondergewaardeerd worden door gebrek aan kennis van de technologie en de toekomstmogelijkheden.

Uitdagingen van DAICO

Laten we niet vergeten dat de wereld van crypto nog steeds een hele nieuwe en jonge markt is die enorm snel verandert. Waar DAICO een upgrade is van de initiële ICO’s heeft een DAICO ook nog een aantal uitdagingen.

Bij een ICO ondergaan de investeerders de sterke prijsfluctuaties zonder dat ze hiervoor een verklaring krijgen waar deze vandaan komt. Bij een DAICO is het belangrijk dat de investeerders voldoende geïnformeerd worden. Ze moeten begrijpen waarom de prijs van een munt stijgt of daalt. Zij bepalen namelijk de geldstroom die het project krijgt. De beslissing is gebaseerd op feitelijke gegevens van het project en hoe deze evolueert volgens de verwachte doelstellingen.

Beslissingen worden genomen door de meerderheid van de investeerders. Wanneer één of meerdere hun vertrouwen in het project opzeggen, krijgen de resterende investeerders proportioneel meer instemmingsrecht. Hierdoor is het steeds makkelijker om deze democratische meerderheid te behalen. Het doel van een DAICO is natuurlijk het democratische en decentrale karakter, wat hier dan niet gerealiseerd wordt.

Conclusie

Een Initial Coin Offering is vaak interessant voor investeerders om in ongeziene tijd een maximaal rendement te behalen. Met de komst van steeds meer cryptomunten wordt het aanbod van ICO’s ook steeds groter. De groeiende populariteit van crypto en de mogelijkheden, betekent ook dat oplichters steeds vaker hun kans zien om aan de haal te gaan met jouw investering. En de oplichter hoeft niet zozeer een externe partij te zijn, maar kan ook gewoon het team zijn dat een fictieve munt wil lanceren. Wat uiteraard niet betekent dat ICO's vaker scams zijn, integendeel. We kennen zeer mooie projecten die begonnen zijn als een Inital Coin Offering.

Een DAICO is een upgrade van de ICO omdat ze hier willen werken aan de hand van een decentrale organisatie. Tot op heden, met een ICO, deden we onze investering bij één centrale partij: de start-up van de nieuwe cryptomunt. Met de komst van DAICO, deels gebaseerd op het DAO-model, heeft elke investeerder zeggenschap en beslissingsrecht in het project.

Ontdek in onze Facebookgroep welke DAICO-projecten succesvol zijn geweest en welke zeker de moeite waard zijn om te volgen in de toekomst. Wil je meer weten over de laatste ontwikkelingen van crypto en kan je niet wachten op zelf een echte crypto-expert te zijn? In onze Masterclass ontdek je alle ins en outs die jij moet weten om succesvol te zijn in de wereld van crypto!


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.