bear market crypto

Hoe bescherm je kapitaal in een crypto bear market?

Een bear market is een periode waarin het sentiment van de cryptomarkt negatief is en prijzen van cryptocurrencies dalen. Het is als cryptohandelaar lastig om kapitaal tijdens zo'n bear market te beschermen. Natuurlijk zijn er een aantal cryptocurrencies die in waarde stijgen, al gebeurt dit in de meeste gevallen op een kleine schaal. De kans is groot dat je vooral je eigen vermogen wilt beschermen tegen alle waardedalingen.

Hieronder bespreken we een aantal manieren waarmee succesvolle crypto handelaren hun vermogen beschermen tijdens een bear market. Je zou deze methodes kunnen meenemen wanneer je onderzoek doet naar een strategie die je tijdens de bear market wil volgen.

Bekijk snel

Hoe ontstaan bear markets?

Bear markets kunnen op verschillende manieren ontstaan. Er zijn daarom ook verschillende soorten bear markets. In sommige gevallen duurt een bear markets slechts enkele maanden, terwijl het in andere gevallen meerdere jaren kan duren. Het is daarom lastig om te bepalen hoe een bear market precies ontstaat.

De bear market van 2018

Naar alle waarschijnlijkheid ontstond de bear market van 2018 toen een groot aantal beleggers geen vertrouwen meer in cryptocurrencies als Bitcoin (BTC) had. In de voorgaande jaren kreeg crypto steeds meer bekendheid. Waar je ook was, bij de kapper of bij de bakker, het leek alsof iedereen zijn geld in crypto had belegd.

In de media, maar ook door politici, werd veelal gesproken over een 'bubbel die op klappen staat'. Politici raadden mensen af in crypto te beleggen, omdat het erg riskant en gevaarlijk zou zijn. Omdat een groot deel van de cryptobezitters weinig tot geen ervaring met crypto had, waren ze vrij makkelijk te beïnvloeden door de media. Horen ze dat iedereen crypto koopt? Dan doen ze dat ook. Horen ze dat iedereen crypto verkoopt? Dan doen ze dat ook. We noemen dit fenomeen ook wel FOMO (Fear Of Missing Out).

Toen Bitcoin bijna een waarde van 20.000 USD bereikte, besloot een groot gedeelte van de BTC-bezitters zijn munten te verkopen. Het vertrouwen in de markt verdween, en ook de prijzen van andere cryptomunten daalde flink. We kwamen in een bear market terecht, die uiteindelijk zo'n anderhalf tot twee jaar heeft geduurd.

De bear market van 2022

De bear market van 2022 is op het moment van schrijven nog niet over. Deze bear market kent echter een aantal andere oorzaken dan die van 2018. Tijdens de corona-crisis hebben centrale banken veel geld gedrukt. In 2022 veroorzaakte dit, in combinatie met de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, voor hoge inflatiecijfers. Geld werd minder waard, waardoor we steeds minder kunnen kopen met dezelfde hoeveelheid geld. Een onzekere periode brak aan.

In tijden van onzekerheid hebben mensen hun vermogen liever in fiat valuta. Beleggen past meer binnen periodes van economisch optimisme; mensen hebben vertrouwen in de toekomst en durven de 'gok' te nemen hun geld te beleggen. Dit draagt vervolgens bij aan de economische groei.

Eerder maakte ik al een video over vermogensbescherming. Hier leg ik je uit hoe je geld tegen bijvoorbeeld inflatie kunt beschermen. Het kan interessant zijn om deze video te bekijken alvorens je besluit verder te lezen.

Hoe bescherm ik mijn kapitaal in een crypto bear market?

Wanneer je de waarde van jouw portfolio ziet dalen, kan de paniek toeslaan. Wat als de waarde nooit meer stijgt? Wat als mijn vermogen nog verder daalt? Wat als ik in de problemen kom en het geld nodig heb?

Het is belangrijk niet in paniek te raken en keuzes rationeel te benaderen. Denk goed na over beslissingen die je tijdens een bear market moet maken. Hoe klein een keuze ook lijkt, tijdens een bear market kan het een grote invloed hebben. Probeer je gevoelens uit te schakelen en logisch na te denken.

Hieronder vertel ik je hoe andere beleggers hun kapitaal beschermen tijdens een bear market. Het gaat hier over zowel kapitaal dat op een bankrekening staat, alsook over kapitaal dat in financiële producten is geïnvesteerd.

1. Bepaal welke posities je wilt aanhouden of sluiten

Als het goed is weet je welke posities je op dit moment hebt. Zo niet, dan kun je een overzicht maken van alle posities. Zo kun je bepalen welke posities je tijdens een bear market wil aanhouden, en welke posities je misschien beter kunt sluiten.

Succesvolle beleggers kijken bij iedere positie naar de toekomstverwachting van een positie. Een positie die is ingenomen voor de lange termijn, kan bijvoorbeeld aangehouden worden. Stel dat je Bitcoin in bezit hebt, en gelooft dat de waarde de over 10 jaar groter is dan de aankoopprijs, zou je kunnen besluiten de positie aan te houden.

Maar misschien verwacht je dat Bitcoin nog verder in waarde gaat dalen. Het zou dan interessant kunnen zijn om Bitcoin te verkopen, en vervolgens weer te kopen zodra de waarde verder is gedaald. Op deze manier bescherm je kapitaal tegen verdere waardedaling, en koop je voor hetzelfde geld juist méér Bitcoin.

Natuurlijk is het wel belangrijk om dit soort keuzes op een onderzoek te baseren. Dat kun je bijvoorbeeld doen middels een fundamentele of technische analyse.

2. Wees niet bang om posities te sluiten

Even een aanvulling op wat we hierboven hebben benoemd. Veelal hoor je cryptobezitters spreken over 'HODL'. In verschillende gevallen is dat een tactiek die voor een groot aantal crypto handelaren goed uitpakt. Toch kan het ook belangrijk zijn om posities te sluiten.

Tijdens een bear market zien we de prijzen van alle cryptocurrencies dalen. Niemand weet tot welk prijsniveau de daling doorzet. In voorgaande jaren was Bitcoin de eerste cryptocurrency die in waarde steeg, waarna de altcoins volgden.

Veel succesvolle crypto handelaren sluiten posities van altcoins die als riskant en risicovol worden gezien. Dit zijn veelal lowcap-munten: munten die een lage marktkapitalisatie hebben. Na een bear market zijn lowcap-coins, kijkend naar de geschiedenis, de laatste munten die in waarde stijgen.

Voor veel handelaren heeft het daarom geen zin lowcap-posities aan te houden. Zij verplaatsen het kapitaal uit dit soort posities liever naar grote munten als Bitcoin, en wachten vervolgens af tot de markt weer aantrekt. Dat is het moment waarop ze weer, mochten ze nog steeds in deze munten geloven, in dit soort lowcap-munten beleggen.

Het sluiten of aanhouden van posities past natuurlijk bij risicomanagement. Eerder maakte ik hier een video over. Wanneer je meer over riskmanagement voor crypto te weten wilt komen, kan het interessant zijn onderstaande video te bekijken alvorens je verder leest.

3. Verplaats kapitaal naar bewezen beleggingsproducten

In veel gevallen herhaalt de geschiedenis zichzelf. Dat geldt ook voor de economische markt. Periodes van economische groei wisselen elkaar af met periodes van economische krimp. Wanneer we naar het verleden kijken, zien we een aantal beleggingsproducten die het goed doen tijdens bear markets.

Het gros van de mensen vertrouwt edelmetalen als goud en zilver wanneer economisch onzekere tijden zijn aangebroken. Kijkend naar de historische goudkoers, zien we dat deze op lange termijn alleen in waarde is gestegen. Een groot aantal beleggers verplaatst hun vermogen daarom naar edelmetalen.

Natuurlijk, het rendement dat men bij edelmetalen kan behalen is minder groot dan dat bij cryptocurrencies mogelijk is. Het gaat hier echter ook niet om het genereren van rendement. Tijdens een bear market willen crypto traders hun kapitaal beschermen tegen dalende koersen. Edelmetalen zijn voor veel handelaren een prima middel om dat te doen.

4. Bewaar kapitaal op een bankrekening en heb geduld

Dit klinkt misschien als een suffe tip. Toch is hier wat voor te zeggen. Wanneer we in een crypto bear market zitten, maar ook andere markten last hebben van prijsdalingen, is het lastig te bepalen waar je het beste in kunt beleggen. In economisch onzekere tijden kunnen de prijzen van aandelen, indexen, fondsen, vastgoed, cryptocurrencies, edelmetalen, ETF's, etc. dalen. Een juist beleggingsproduct vinden kan als een onmogelijke opgave gezien worden.

Crypto- en beleggingsexperts kiezen er daarom in veel gevallen voor geduldig te zijn. Zij bewaren hun kapitaal op een bankrekening, doen onderzoek naar nieuwe cryptomunten en wachten tot ze signalen opvangen dat de bear market richting zijn einde lijkt aan te lopen.

Wanneer een bear market zijn bodem heeft bereikt, kunnen cryptocurrencies voor de laagste prijs gekocht worden. Dat geldt natuurlijk ook voor andere beleggingsproducten. Zodra je een product voor de laagst mogelijke prijs koopt, kun je een zo groot mogelijk rendement behalen op de investering.

Natuurlijk: wanneer je jouw geld op een bankrekening bewaart, wordt het minder waard door inflatie. Maar echter, wanneer je kapitaal tijdens een bear market investeert, kan de waarde van het kapitaal veel sneller dalen dan op een bankrekening. Door rustig af te wachten tot de bodem is bereikt, kun je een zo groot mogelijk rendement behalen en kun je de - door inflatie behaalde - waardedaling dubbel en dwars terug verdienen. Dit verschilt natuurlijk per valuta en per bear market. Doe daarom altijd zelf onderzoek naar jouw situatie.

Image
wachten

5. Blijf onderzoek doen naar kansen en mogelijkheden

Tijdens een bear market wil je jouw kapitaal natuurlijk zo goed mogelijk beschermen. Maar na een bear market wil je een zo groot mogelijk rendement verdienen. Zit tijdens een bear market niet stil, maar blijf onderzoek doen naar verschillende cryptoprojecten die na de bear market waardevol kunnen worden. Men zegt niet voor niets dat 'toekomstige miljonairs' tijdens bear markets worden geboren.

Veel crypto handelaren beleggen hun geld niet tijdens een bear market. Er blijft meer tijd over voor het doen van onderzoek. Je zou er verstandig aan kunnen doen om niet bij de pakken neer te zitten, maar juist de focus te leggen op wat er ná de bear market komt. Heb je jouw onderzoek gedaan? Dan kun je toeslaan zodra je verwacht dat de bear market aan zijn einde is gekomen.

6. Bewaar crypto op cold wallets

Tijdens een bear market is er minder liquiditeit op decentrale protocollen en exchanges. Ook zien centrale exchanges hun inkomsten dalen. Minder hoge liquiditeit kan ervoor zorgen dat decentrale protocollen in de problemen komen. Het is daarnaast niet ondenkbaar dat een centrale exchange tijdens een bear market failliet gaat.

Exchanges en DeFi-protocollen zullen natuurlijk altijd beloven dat jouw cryptomunten ook echt van jou zijn, en zij hier niet aan kunnen komen. Echter is crypto een minder gereguleerde markt, en zijn veel ondenkbare scenario's in het verleden werkelijkheid geworden (denk maar aan het Terra-fiasco).

Crypto experts bewaren hun cryptomunten tijdens een bear market liever op een hardware wallet. Je bent dan volledig in controle over je eigen assets, zonder afhankelijk te zijn van een andere partij. Ledger en Trezor zijn bekende uitgevers van cold wallets. Hier kun je vrijwel iedere cryptocurrency op bewaren.

Image
Ledger wallet met twee cryptomunten

Conclusie

Tijdens een bear market is het lastig om te bepalen wat je het beste met je kapitaal kunt doen. Je wilt vermogen natuurlijk zo goed mogelijk beschermen tegen waardedalingen. Wanneer ook de prijzen binnen andere markten dalen, zoals aandelen en edelmetalen, en fiat geld door inflatie minder waard wordt, is het nóg lastiger om een strategie te verzinnen waarmee je jouw kapitaal kunt beschermen.

Veel succesvolle crypto handelaren beschermen hun kapitaal door middel van bovenstaande methodes. Ondanks dat veel andere handelaren hier gebruik van maken, is het natuurlijk nog steeds belangrijk om een inschatting van jouw situatie te maken en onderzoek te doen naar de verschillende mogelijkheden voor kapitaalbescherming.

Ben je op zoek naar meer informatie of heb je nog vragen over kapitaalbescherming? Of wil je graag andere cryptoliefhebbers ontmoeten? In de gratis Discordkanalen van ons product Money Mastery van AllesOverCrypto kun je vragen stellen en kom je in gesprek met duizenden andere liefhebbers van crypto. Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kunt doen, is dat je jouw vraag + AllesOverCrypto googelt. Laat vooral weten wat jouw gedachten zijn over bovenstaande methodes voor kapitaalbescherming, en of je ze al hebt gebruikt!

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.