MultiVAC header

Wat is MultiVAC (MTV)? Vind hier de complete uitleg

 

Wat is MultiVAC (MTV)? Het is een blockchain project, die next level oplossingen biedt in flexibiliteit en schaalbaarheid.

Wat ooit begon met een whitepaper, een idee voor een peer-to-peer decentraal en digitaal betaalmiddel, is in een krappe 10 jaar uitgegroeid tot een miljardenmarkt. En de wereld van cryptocurrency en blockchain groeit maar door. Dagelijks worden er nieuwe projecten gelanceerd, de één met spetterende cijfers en ander met een baanbrekende blockchain technologie. Een meme coin, DeFi toepassingen of een NFT collectie: het lijkt niet op te kunnen.

Voor iemand die zich probeert te oriënteren in deze hectische wereld op zoek naar goede investeringskansen is het soms moeilijk kiezen. Want er verschijnen altijd weer nieuwe sterren aan het firmament en welk project heeft echt potentie? Hoe dan ook: MultiVAC is er in ieder geval zeker één om in de gaten te houden.

MultiVAC is een blockchain project wat volgens crypto kenners met recht het predicaat "veelbelovend" kan dragen. Daarom gaan we in dit artikel in op de vraag: wat is MultiVAC? En waarom is dit een veelbelovend project?

Bekijk snel

Hier wordt in ruim 6 minuten verteld wat MultiVAC is en waarom dit een interessant project is:

Wat is MultiVAC (MTV)?

Het project MultiVAC is genoemd naar de supercomputer uit een Sci Fi verhaal. Deze computer groeit uit tot een entiteit die over tijd en ruimte kan heersen en verenigd is met elke menselijke ziel.  Het biedt antwoorden op elke vraag. 

Het is mogelijk dat dit is wat de developers achter MultiVAC ook voor ogen hebben met “hun” MultiVAC. Hun blockchain versie van MultiVAC is in ieder geval ontworpen als antwoord op het trilemma van de blockchain technologie. 

Trilemma 

Wat is dat trilemma? Het grote trilemma van de blockchain technologie draait om 3 dingen: schaalbaarheid, veiligheid en decentralisatie. Om op grote schaal te kunnen functioneren moet een block meerdere transacties met snelheid kunnen verwerken. Maar deze transacties moeten natuurlijk ook zonder problemen verlopen, zonder dat blocks dubbel worden aangemaakt of dat het systeem gehackt kan worden. Veiligheid voorop dus. Ten slotte is een blockchain een peer-to-peer systeem, waarbij er geen derde partij nodig is die gegevens verzamelt en goedkeurt. Alles verloopt decentraal.

In de blockchain technologie blijkt het moeilijk om het protocol van een blockchain zo te ontwerpen dat deze 3 waarden optimaal in balans zijn. Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH) waren de eerste blockchain. Het aanmaken van blocks verliep decentraal en was veilig, maar de schaalbaarheid was een groot probleem. Bij Bitcoin worden ongeveer 5 transacties per seconde verwerkt. Bij Ethereum is de TPS (Transactie Per Seconde) 15. Ter vergelijking: Visa heeft een gemiddelde van 1500 TPS. Nu met de implementatie van Ethereum 2.0 wordt de TPS verbeterd, maar is zeker nog niet optimaal.

Op het gebied van schaling valt dus nog heel wat winst te behalen en verschillende blockchain projecten hebben zich hier al op gestort. Zo zijn er al wel veel snellere blockchains, maar hierbij is het proces van blocks aanmaken weer meer gecentraliseerd. Het proces om de blocks aan te maken wordt dan bijvoorbeeld gefaciliteerd door slechts enkele nodes. Hierdoor is het systeem natuurlijk niet decentraal meer en daardoor ook minder goed beschermd. 

De oplossing van MultiVAC

Nu kijken we naar MultiVAC. Hoe denken de stichters van dit platform het trilemma, en dan met name de schaalbaarheid, aan te pakken? De magische woorden hierin zijn flexibiliteit en sharding

Sharding staat voor shards, scherven. Er wordt altijd gezegd dat scherven geluk brengen, maar in het geval van MultiVAC zorgt het vooral voor snelheid. Normaal wordt een blockchain block voor block aangemaakt. Alle data worden in hetzelfde block gezet. In het systeem van MultiVAC worden verschillende data of informatie opgedeeld en gezet in verschillende parallelle chains. Door het opdelen, en omdat iedere chain een specifiek onderdeel behandelt, wordt data sneller verwerkt. 

All dimensional sharding

De oprichters van multivac noemen hun methode All Dimensional Sharding: de informatie wordt op elk niveau van het ecosysteem opgedeeld. De sharding vindt plaats bij computing, opslag en transport binnen het ecosysteem.

Flexibel sharding 

Het opdelen kan op verschillende manieren gebeuren en daarmee volledig aangepast worden voor het proces van de dApp die op het ecosysteem gebouwd kan worden. Hierdoor is de toepasbaarheid zeer flexibel.

Decentraal, veilig en op grote schaal inzetbaar

Het ecosysteem van MultiVAC heeft nu in 2021 een opdeling in 64 shards. Dit geeft een snelheid onder ideale omstandigheden van 30784 TPS (transacties per seconden). Een individuele shard kan 533 TPS aan. Dit maakt dat MultiVAC als één van de eerste blockchains, die de snelheid heeft om op grote industriële schaal bruikbaar te zijn.

Het minen, dit is het aanmaken en klaarzetten van de blocks in een blockchain, heeft door de methode die MTV heeft ontwikkeld weinig energie en kracht nodig van de computer. Daardoor kan in principe iedereen minen met een computer of laptop. Dit zorgt ervoor dat het proces ook helemaal decentraal kan verlopen op een manier waarbij de veiligheid gewaarborgd blijft. De verificatie van de blocks gebeurt door middel van een Proof of Stake consensus.

 

Image
MultiVAC ecosysteem
mtv.ac

Ontstaansgeschiedenis

Voor het ontstaan van MultiVAC gaan we terug naar 2018. Het begon met het schrijven van de whitepaper. Drie jaar later heeft MultiVAC de grote sprong naar het mainnet gemaakt. We lopen nu even in vogelvlucht de geschiedenis van MultiVAC door.

Roadmap

  • 2018 - In 2018 hadden de founders hun whitepaper gepubliceerd. Over het sharding proces verscheen daarna de sharding yellow paper. 
  • 2019 - Phoenix testnet en Enigma testnet 
  • 2020 - Oracle testnet
  • 2021 - Launch op het Mainnet. Stage Zero is voltooid in augustus 2021.

Het MultiVAC platform is nu in basis volledig operationeel. Met de lancering op het mainnet is het ecosysteem eigenlijk een jong volwassene, klaar om de wereld te veroveren. De infrastructuur staat en kan nu gebruikt worden voor de ontwikkeling van dApps en verder uitgroeien.

De lancering op het mainnet kent verschillende fases. Hierbij is voor de groei, en goede werking van het ecosysteem, van belang dat er steeds meer en meer tokens gestaked worden. Stage zero is eind augustus behaald met een staking van in totaal meer dan 700 miljoen tokens. Hierna is Stage 1 begonnen. De bedoeling is dat in deze fase 3 miljoen tokens meer worden gestaked.  Het staken, vasthouden van tokens en beschikbaar stellen als onderpand voor het runnen van de nodes die de het netwerk dragen, is belangrijk om het netwerk stabiliteit en continuïteit te geven. 

Staking zorgt ervoor dat houders van tokens deze tokens vasthouden en dus niet gaan voor snelle handel. Doordat de tokens worden vastgehouden blijft de waarde van de tokens stabiel.

Vanaf 2021 zijn van het MultiVAC ecosysteem de volgende mogelijkheden gerealiseerd of in ontwikkeling :

MultiVAC Sandbox

In een sandbox kunnen, net als kleuters in een zandbak, developers bouwen in een veilig afgesloten omgeving. De MultiVAC Sandbox ondersteunt BSC en ETH adressen. Hiermee kan in één stap gemigreerd worden van ETH/BSC naar MTV.

MultiVAC Bridge

Hiermee kan overdracht plaatsvinden van data en assets tussen MultiVAC en andere blockchains.

MultiVAC Swap

Dit is een ingebedde DeFi toepassing in het MultiVAC om tokens te swappen, oftewel om te ruilen. Dit kan tegen zeer lage gasfee kosten. Gasfees zijn de kosten die gemaakt worden voor het gebruik van het netwerk. 

MultiVAC Reserves

Door middel van algoritmische methodes worden pegged of wrapped assets van bijvoorbeeld ETH of BTC gemaakt. Pegged assets zijn assets die aan de waarde van een token of fiat gebonden zijn. Wrapped assets zijn assets die een soort extra laag krijgen, waardoor de assets ook in andere ecosystemen bruikbaar zijn.

MultiVAC Governance

Dit is het plan om het bestuur en beheer van het ecosysteem vanuit een DAO te structureren. Een DAO is een decentrale autonome organisatie. Vooralsnog had het development team het bestuur, maar na de launch op het mainnet, wordt dit overgedragen aan de community.

Oprichters

Het team wat achter MultiVAC staat heeft zeer zeker een nieuwe standaard gezet in de ontwikkeling van blockchain. Dit was ook te verwachten als je naar de CV’s van de oprichters en het team kijkt. 

De founders zijn Shawn Ying en Frank Lyu. Shawn Ying is aan de Chinese universiteiten opgeleid, maar heeft ook aan Yale onderwijs genoten. Hij is momenteel naast CEO van MultiVAC professor aan de Tijan universiteit.

Frank Lyu is ook afgestudeerd in computer science aan de Tijan Universiteit en heeft voor de oprichting van MultiVac bij verschillende bedrijven gewerkt in de blockchain technologie. 

De oprichters en het team achter MultiVAC hebben een academische achtergrond en hebben meegewerkt aan diverse blockchain projecten. In 2021 bestaat het development team van MultiVAC uit 6 leden met een Phd. Verder werken er 18 onderzoekers en engineers in het team van MultiVAC. Ze hebben eerder gewerkt bij grote tech bedrijven, zoals Google, Microsoft en Facebook. 

De token MTV

De token Multivac (MTV) is een betalingsmiddel om binnen het ecosysteem de gasfees te voldoen. Maar het is ook een token die wordt gebruikt voor het staken als beloning en als onderpand. De token wordt in 2021 op de volgende beurzen verhandeld:

Op 26 juni 2021 werd MultiVAC gelanceerd op het mainnet. Maar ruim 2 jaar daarvoor, op 11 april 2019, werd de token al gelanceerd voor de prijs van 0.010 USD. In het najaar van 2019 is de prijs ingezakt. Tot de lente van 2021 verliep de prijsontwikkeling eigenlijk bijna in een rechte streep die rond de 0,0002 USD bleef schommelen. Het netwerk was in deze periode natuurlijk ook enkel in de testfase. Op 14 april 2021 in aanloop naar de launch op het mainnet, kwam er weer wat leven in de brouwerij en de prijs schoot de lucht in naar 0,15 USD. Hierna is de prijs weer wat ingezakt, meegaande in het negatief sentiment aan het begin van de zomer van 2021.

Er bestaan in totaal 10.000.000.000 MTV tokens en in september 2021 zijn hiervan 3.587.369.426 tokens in circulatie. Op 5 september 2021 behaalde MTV de all time high van 0,024794 USD. In de ranking staat de token met een market cap van 61.736.363 USD op plek 511.

Investeerders en partners

Het geeft altijd vertrouwen als een platform investeerders en partners heeft die wel brood zien in de plannen van een development team. Ook hierin zijn de vooruitzichten voor MultiVAC veelbelovend. Zo heeft MultiVAC een internationale groep van investeerders, met name uit China en het verre oosten.

De volgende investeerders staan achter MultiVAC:

  • IDG Capital
  • NGC Global Capital
  • Signum Capital
  • Hashed
  • Arrington XRP Capital
  • ICODrops

Verder heeft MultiVAC een aantal partners die samenwerken om het ecosysteem te laten functioneren en te kunnen uitbreiden:

  • ARPA - ARPA is gespecialiseerd in beveiliging van data transfers.  
  • AnKr - Ankr is een distributie computing systeem wat met MultiVAC samenwerkt op het gebied van cloud computing en data applicaties.
  • Vite - Vite is een ecosysteem in opbouw om data en assets transfers tussen de verschillende blockchain goed te laten verlopen. Vite zal MultiVAC ondersteunen met cross-chain mogelijkheden, waardoor het MultiVAC platform grote groei aankan.  
  • TopNetwork - TopNetwork ondersteunt 3 Layer netwerken in onder andere sharding technieken.
  • Certik - Dit is een blockchain en smart contracts audit platform. Zij zorgen voor de audits en daarmee de veiligheid bij de ontwikkeling van dApps en Smart Contracts binnen het MultiVAC ecosysteem.
  • Pool-X - Deze verschaft liquiditeit aan platforms. Pool-X organiseert voor MTV ook verschillende events om het staken te stimuleren.
Image
Multivac partners & investeerders
mtv.ac

Staking

Om het project te laten slagen is staking van groot belang. Dit kon je al lezen bij het verhaal over de roadmap en ontwikkeling van het netwerk. Met nieuwe projecten, zoals MultiVAC, zijn de beloningen voor het staken dus ook hoog. In 2021 is de APR (Annual Percentage Rate) 21.98%. 

Hoewel staking bij een nieuw project mooie kansen biedt om passief vermogen op te bouwen, is het natuurlijk niet helemaal zonder risico’s. Als een veelbelovend project niet van de grond komt, kun je blijven zitten met een flinke stapel tokens waar je niks meer voor krijgt. 

Daarom is het belangrijk je goed te verdiepen in de fundamentals van een project. Met een innovatief protocol, een sterk development team en de groep investeerders en partnerships lijkt MultiVAC daarom ook een interessante mogelijkheid om tokens te staken.

Verder heeft het development team verschillende acties georganiseerd om het staken nog meer te stimuleren. Zo is het doel bereikt om 200.000.000 tokens in totaal te staken. Hier werd in 5 stappen naar toe gewerkt. Bij elke behaalde stap kregen de tokenhouders een beloning van 5% tokens over het aantal gestakete tokens.

Hoe kun je MTV staken? 

Voor de staking van MTV heb je allereerst natuurlijk MTV tokens nodig. Zoals al eerder is aangegeven, kun je deze op diverse exchanges zoals bijvoorbeeld KuCoin verkrijgen.

Daarnaast heb je een wallet nodig om hier vanuit de tokens te staken. Het staken gaat via de site van MultiVAC. Wat zijn de stappen om met staken te beginnen: Vul je wallet met MTV tokens. Belangrijk is dat je hiervoor een wallet gebruikt en niet het adres van een exchange. Metamask is hiervoor zeer geschikt. Nu kun je op 2 manieren staken.

1. Tokens naar het staking address verzenden. Dit doe je als volgt:

  • Kopieer het staking address
  • Open je wallet en kies de optie Send
Image
Zend MTV vanuit Meatmask
metamask
  • Vul het staking address in.
Image
MultiVAC verzenden vanuit Metamask
metamask
  • Vul in hoeveel tokens je wilt verzenden.
  • Klik op send en verzend de tokens naar het staking adress.
  • Controleer of je wallet adres bij de adressen staat.  
Image
multivac staking adresses
mtv.ac
  • Bevestig dat je tokens worden gestaked.

2. Je kunt ook je wallet verbinden met de site. Dit doe je op de volgende manier:

  •  Klik op Connect to Metamask of Connect to WalletConnect.
Image
MultiVAC staking
mtv.ac
  • Je kun dan invullen hoeveel je wilt staken en klik op Stake. (wanneer je tokens wilt opnemen klik dan op Withdraw. Na de lancering op het mainnet staan je tokens niet vast bij het staken. Je kunt ze dus altijd weer opnemen.)
Image
MultiVAC staking via site

Conclusie

“Let there be light” met deze woorden eindigde het verhaal van de robot MultiVAC. Het zijn tevens de eerste woorden waarmee God het bijbelboek Genesis begon en waarmee MultiVAC haar launch aankondigde. MultiVAC is één van de vele projecten die afgelopen jaren gelanceerd zijn. Maar het is ook één van de weinigen, die daadwerkelijk nieuwe innovaties heeft toegevoegd aan de bestaande blockchain wereld. Met een gedegen protocol, een innovatief team, genoeg investeerders en partnerships wordt het project door verschillende analisten als een goede lange termijninvestering (langer dan een jaar) gezien. 

Hoewel er in de crypto wereld nooit een succes gegarandeerd is, kan dit dus een veelbelovend project zijn. Het is in ieder geval één van de projecten die we in onze groepen op Discord ook de komende tijd in de gaten houden. 

Heb je nog vragen over staking of andere begrippen die in dit verhaal voorbij kwamen? In onze FAQ vind je makkelijk en snel de antwoorden. Wat ook handig werkt, is om je vraag + AllesOverCrypto te googelen.

Wil je verder praten over de mogelijkheden van MultiVAC? Meld je dan snel aan bij onze AllesOverCrypto Facebook groep! We zien je daar!


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.