icon blockchain icx

ICON blockchain - technische uitleg voor beginners

Heb jij ooit gebruikt gemaakt van een gedecentraliseerde exchange (DEX) die op de blockchain van Ethereum (ETH) draait? Het is je misschien dan wel eens opgevallen dat het niet mogelijk is om tokens te kopen die op de Binance Smart Chain (BSC) draaien.

Om tokens te kopen die op de BSC draaien, zul je gebruik moeten maken van een DEX die als dApp op deze blockchain draait. Dit komt doordat beide blockchains gebruik maken van hun eigen tokenstandaarden, als ook van verschillende protocollen en algoritmes.

Blockchains kunnen in eerst instantie nog niet met elkaar samenwerken. Om dat te kunnen, zijn er oplossingen nodig die als 'tussen-blockchain' dienen. Wanneer dat succesvol lukt, kan dit veel voordelen opleveren voor gebruikers van beide blockchains.

ICON (ICX) is een blockchain die zich bezig houdt met het samenbrengen van verschillende blockchains. Met de ICON-blockchain is mogelijk om data tussen verschillende blockchains met elkaar uit te wisselen. In dit artikel leggen we je uit wat ICON is, maar gaan we vooral dieper in op hoe de ICON blockchain werkt.

Bekijk snel

Wat is ICON (ICX)?

Er zijn tegenwoordig verschillende blockchains. Iedere blockchain werkt op een andere manier. Dit komt doordat een blockchain bepaalde ontwerp keuze's heeft gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan de token standaarden, het protocol, consensus algoritme of de programmeertaal.

De blockchain van Ethereum maakte bijvoorbeeld gebruik van Proof of Work (PoW), en ging vervolgens over naar Proof of Stake (PoS). De tokens maken gebruik van het ERC-protocol, en smart contracts worden gedraaid door middel van de Ethereum Virtual Machine (EVM).

Deze eigenschappen zorgen ervoor dat de blockchain in eerste instantie niet kan samenwerken met bijvoorbeeld de Binance Smart Chain (BSC) blockchain. Deze blockchain maakt namelijk gebruik het Proof of Staked Authority algoritme, en de tokens gebruiken het BEP-protocol.

Toch zou het ontzettend handig zijn wanneer deze twee blockchains met elkaar kunnen samenwerken. Beide blockchains bevatten namelijk projecten die elkaar zouden kunnen ondersteunen, waardoor ze nog beter hun werk zouden kunnen doen. Dit is precies waar de ICON-blockchain te hulp komt geschoten.

Image
icon blockchain werking

ICON verbindt blockchains

Met ICON kunnen projecten op verschillende blockchains met elkaar samenwerken. Zo kan een project dat op Ethereum draait, gebruikmaken van de functies en data die een project op de Binance Smart Chain kan bieden. Dit zorgt ervoor dat beide projecten sterker worden.

ICON gebruikt hier zelf onderstaand voorbeeld voor.

Stel dat een medisch centrum onderzoek heeft gedaan naar een bepaalde ziekte. De resultaten kunnen ze opslaan op een blockchain. Dit is immers een veilige manier om data op te slaan.

Wanneer een ziekenhuis in een ander land gebruik zou willen maken van de onderzoeksresultaten, moeten ze eerst een verzoek indienen om bij deze data te komen. De blockchain is namelijk niet dezelfde blockchain als zij gebruiken. Dit kost veel tijd, moeite, en dus ook geld.

ICON kan ervoor zorgen dat het ziekenhuis de gegevens van de blockchain kan halen die door het medisch centrum wordt gebruikt. Hierdoor heeft het ziekenhuis binnen enkele minuten al toegang tot de onderzoeksresultaten.

Hetzelfde zou kunnen gebeuren met patiëntgegevens. Jouw eigen huisarts kan je gegevens, zoals de medicijnen die je gebruikt, opslaan op een blockchain. Wanneer je in het buitenland naar een ziekenhuis moet, kan dit ziekenhuis vervolgens jouw data van deze blockchain ophalen. Zo kun je een stuk sneller geholpen worden.

Wil je meer weten over ICON voordat we de technische werking van deze blockchain gaan uitleggen? Dan zou onderstaande video je hier bij kunnen helpen.

Hoe werkt de ICON blockchain?

De blockchain van ICON ondersteunt smart contracts. Het heeft hiervoor een eigen systeem, waardoor het mogelijk is om dApps te laten draaien op deze blockchain. Dit zorgt er ook voor dat het makkelijk is andere applicaties te koppelen met applicaties op ICON.

Het team heeft nagedacht over hoe ze een overbelasting van het netwerk willen voorkomen. Hiervoor worden de smart contracts in een veilige off-chain container uitgevoerd. Dit maakt de blockchain iets minder gedecentraliseerd, maar zorgt er wel voor dat de blockchain veel sneller en efficiënter werkt.

Delegated Proof of Stake

Het netwerk van ICON maakt gebruik van het Delegated Proof of Stake (DPoS) consensus algoritme. Dit zorgt ervoor dat de nodes met zijn allen samenwerken om transacties op de juiste manier te kunnen verwerken.

In tegenstelling tot het Proof of Work algoritme, strijden de nodes (miners) in het netwerk niet tegen elkaar om wie als eerst een nieuw blok klaar heeft. De nodes (validators) worden van te voren al uitgekozen zodat het netwerk veel sneller en krachtiger te werk kan gaan.

Het netwerk bestaat uit de volgende vijf componenten:

  • ICON Republic. Dit is de groep die het netwerk bestuurt en zorgt voor de juiste uitvoeringen. De nodes die in ICON Republic zitten, worden gekozen uit ICON Communities.
  • ICON Communities. Dit zijn netwerken van nodes die ieder een eigen bestuurssysteem hebben.  Zo'n netwerk kan draaien volgens zijn eigen regels, protocollen en standaarden.
  • Community Representative (C-Rep). Ieder netwerk van de ICON Communities kiest een node die hun vertegenwoordig. Dit is de C-Rep, en zij ontvangen ICX-tokens voor het werk dat ze leveren.
  • Community Nodes (C-Nodes). Ze zorgen ervoor de de netwerken goed kunnen werken en zijn verantwoordelijk voor het bestuur en onderhoud van de blockchain.
  • Citizen Nodes. De Citizen Nodes kunnen transacties binnen hun eigen netwerk, met andere netwerken en ICON Republic maken. Verder hebben ze geen bestuursrol binnen de blockchain van ICON.

Loopchain (LFT)

Een van de technieken die ICON een speciaal project maakt is de Loopchain. Dit is een algoritme dat ervoor zorgt dat de blockchain zijn werk kan doen. Het zorgt voor de communicatie tussen de nodes in de ICON Republic.

De Loopchain is niet compleet nieuw, want het maakt gebruik van de Loop Fault Tolerance (LFT). Dit is een voortzetting van het BFT23-algoritme dat ook door NEO wordt gebruikt. Echter kunnen we dit niet met elkaar vergelijken, omdat LFT een dusdanige verbetering is van het BFT23-algoritme.

Net als met het consensus algoritme dat door ICON wordt gebruikt, verwijst Loopchain de nodes om transacties samen te voegen tot blokken. Vervolgens worden deze blokken naar de blockchain verplaatst, waarna ze ook richting de andere netwerken van nodes komen. De validators binnen deze netwerken zorgen vervolgens voor de controle van de blokken, om te garanderen dat er zich geen foutieve transacties in het blok bevinden.

Het lijkt alsof er veel moet gebeuren voordat er een nieuw blok aan de blockchain toegevoegd kan worden. Dat ligt toch wat anders. De algoritmes die ICON gebruikt zorgen er namelijk voor dat er veel meer handelingen uitgevoerd hoeven te worden om een blok toe te voegen aan de blockchain.

Dit kan doordat LFT van een techniek genaamd Spinning gebruik maakt. Dit zorgt ervoor dat de algoritmes 'versimpeld' worden, zodat er uiteindelijk ook minder stappen uitgevoerd hoeven te worden.

De blockchain wordt hierdoor een stuk sneller en efficiënter. Ook is dit gunstig voor de schaalbaarheid van de blockchain, waar veel andere blockchains juist tegenaan lopen.

Wil je meer te weten komen over de Loopchain waar ICON gebruik van maakt? Onderstaande video gaat dieper in op wat de Loopchain is en hoe deze werkt.

ICON Incentives Scoring System (IISS)

ICON maakt gebruik van het ICON Incentives Scoring System (IISS). Dit is een machine learning-systeem dat zorgt voor het vinden van de juiste balans tussen het handhaven van decentralisatie en het verzekeringen van voldoende steun van nodes die mee besturen.

Het IISS bepaalt de macht die een bestuurder heeft. Hiervoor wordt er rekening gehouden met verschillende factoren, waarvan dit de belangrijkste zijn:

  • ICX transactie volume. De mensen die de meeste ICX-tokens gebruiken hebben meer macht, en kunnen ook met een zwaardere stem mee beslissen.
  • DEX transactie volume. ICON heeft een eigen gedecentraliseerde exchange (DEX). Deze DEX wordt gebruikt om de uitgift rechten te bepalen. Dit doet het door middel van de liquiditeit en gezondheid van deze liquiditeit.
  • Bevroren volume. Community nodes kunnen hun ICX-tokens in een DEX-pool vast zetten. Des te hoger het aantal tokens is dat ze vast zetten, des te hoger de uitgift rechten die ze krijgen.

Je merkt dat het dus belangrijk is om actief te zijn binnen de blockchain van ICON en veel tokens te bezitten. Op deze manier heb je meer te zeggen binnen het project, en kun je met meer macht mee besturen.

Door wie is ICON blockchain ontwikkeld?

In 2017 werd ICON gelanceerd door de Icon Foundation. Dit is het bedrijf dat achter de oprichting en ontwikkeling van de blockchain zit. Het bedrijf is gevestigd in Zuid-Korea, en wordt geleidt door een groot team van onderzoekers en ontwikkelaars.

De Icon Foundation is onderdeel van het Koreaanse fintechbedrijf DAYLI Financial Group. Binnen Zuid-Korea is het marktleider op het gebied van blockchain ontwikkeling.

Tijdens de ICO in 2017 werd er meer dan 150.000 ETH opgehaald, wat op dat moment gelijk stond aan een waarde van 43 miljoen dollar. 50% van de ICX-tokenvoorraad werd tijdens de ICO verkocht. Dat is een vrij groot gedeelte, vergeleken met de meeste andere ICO's.

Het duurde even voordat de blockchain vervolgens in volle glorie kon draaien. De officiële lancering van de blockchain vond namelijk in januari 2018 plaats, waarna de ICO-deelnemers hun ICX-tokens ontvingen.

In 2019 werd de tokenstandaard van ICON gelanceerd, genaamd IRC16. Dit was het moment dat gebruikers assets konden tokenizen. Tokenizen is het omzetten van real-world assets naar tokens die op de blockchain draaien. Dit zijn dan geen normale tokens, maar non-fungible tokens (NFT's).

Image
team achter icon blockchain

De voor- en nadelen

Je hebt na het lezen van de werking van ICON misschien wel een beeld over de belangrijkste voordelen. Om kort samen te vatten wat ICON is en hoe de blockchain werkt, zullen we de belangrijkste voor- en nadelen van dit ICON blockchain voor je opsommen.

Voordelen

  • Er is veel vraag naar projecten die blockchains met elkaar verbindt;
  • Het team achter dit project is sterk en heeft veel ervaring;
  • De blockchain heeft zijn eigen token standaard, genaamd IRC16;
  • Dit project heeft een groot aantal partners en adviseurs;
  • LFT is een revolutionair idee dat goed werkt;
  • Het team heeft veel plannen om dit project in de toekomst te verbeteren en uit te breiden;
  • De blockchain heeft al laten zien wat het kan.

Nadelen

  • Er is nog een duidelijke link met Ethereum zichtbaar;
  • Doordat de blockchain samenwerkt met andere projecten in plaats van ertegen concurreert, is het de vraag of dit de prijs doet laten stijgen;
  • Stemrechten worden nu gedomineerd door grote financiële bedrijven en de regering, wat de blockchain vrij gecentraliseerd maakt.

Conclusie

ICON is zonder meer een bijzondere blockchain. In plaats van dat het tegen andere blockchain concurreert, wil het juist alle blockchains samen brengen. Dat is een lastig doel, want blockchains kunnen van nature niet met elkaar samenwerken. Dit komt doordat iedere blockchain zijn eigen techniek gebruikt. Zo kan een Windows-programma ook niet draaien op een iOS-systeem.

Je hebt in dit artikel kunnen lezen hoe de techniek achter ICON werkt, en kunt daarom vast en zeker bepalen wat je van deze blockchain vindt. Veel crypto traders vinden het ICX token het investeren waard, terwijl er ook mensen zijn die terechte kritiek op dit project hebben. Doe daarom vooral zelf goed onderzoek om erachter te komen of dit project voor jou het investeren waard is.

Na het lezen van dit artikel weet je hopelijk meer over de technische werking van de ICON blockchain. Wil je na het lezen van dit artikel nog meer weten over ICON of andere projecten? Stel dan je vragen in onze AllesOverCrypto Facebookgroep en dan beantwoorden onze experts al jouw vragen. 

Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + "AllesOverCrypto" googelt. Je zult dan snel uitkomen bij één van onze andere artikelen die over dat onderwerp gaan, zodat je weer snel meer kunt leren over dat onderwerp.

Headerfoto door Piotr Swat


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.