CityCoins Header

CityCoins - De complete uitleg

Citycoins zijn de tokens waarmee je door middel van mining en stacking inkomen kan genereren én je stad kan ondersteunen.

Blockchain technologie biedt ongelooflijke kansen voor de toekomst. De techniek met smart contracts en veilige transparante data opslag kan in een samenleving oplossingen bieden. Het kan zoveel meer dan enkel en alleen als digitaal betaalmiddel dienen. CityCoins, ontwikkeld op het Stacks proctocol, laat zien wat allemaal mogelijk is. Met deze tokens kun je winst maken door mining en stacking en draag je bij aan het economisch systeem en infrastructuur van een stad.

De MiamiCoin (MIA) is de eerste CityCoin die in augustus 2021 in gebruik is genomen en met verrassende resultaten. Zo krijgt iedereen in Miami Bitcoin (BTC) vanuit een city wallet en kun je bij plaatselijke ondernemingen betalen met de rewards die de MIA oplevert. In dit artikel gaan we verder bekijken wat CityCoins zijn en wat voor oplossingen deze tokens nog meer kunnen bieden.

Bekijk snel

In dit filmpje wordt uitgelegd hoe blockchain en cryptocurrency het leven en de structuur in een stad kan gaan veranderen:

De crypto cities van de toekomst

Vitalik Buterin, de man achter Ethereum, is iemand met visie. Deze visie deelt hij met de crypto community in zijn blogs. Een crypto city, waar de technische en economische infrastructuur op blockchain is gebouwd, is een idee waarover hij al veel geschreven heeft. 

Volgens hem kan dit de oplossing zijn voor een aantal fundamentele problemen. Een cryptocurrency zou een middel kunnen worden waar overheid en burger samen van kunnen profiteren. Het zou economische ongelijkheid in de stad kunnen aanpakken. Het project met CityCoins noemt hij als een voorbeeld van hoe dit systeem zou kunnen werken wat hij voor ogen heeft.

Image
CityCoins site
citycoins.co

Wat zijn CityCoins?

Wat zijn CityCoins en hoe passen ze binnen het idee van een crypto city die Buterin voor ogen heeft? Hoe zit het systeem met CityCoins in elkaar? Mining en Stacking zijn de twee essentiële onderdelen waarop dit systeem werkt en waarmee burgers inkomen kunnen genereren en de inhoud van de schatkist of treasury van een stad kan groeien. Wat minen en stacken precies inhoudt, lichten we hieronder dan ook verder toe. 

Mining 

Mining ken je waarschijnlijk wel als de manier waarop op de Bitcoin blockchain de blokken worden aangemaakt. Dit proces wordt mining genoemd. In het geval van de CityCoins vindt de mining plaats door middel van het doorzetten van STX naar de Smart contracts van Citycoins op het Stacks protocol. 

Stacks is het protocol wat het mogelijk maakt DeFi, NFTs, dApps en smart contracts op Bitcoin (BTC) te bouwen. Het maakt het zo mogelijk dat je Bitcoin binnen een economisch systeem voor meer kunt gebruiken dan alleen als transactie middel. Mijn collega Gabriëlla heeft een uitgebreide uitleg over Stacks geschreven. Wat voor het begrijpen van de werking van CityCoins belangrijk is, is hoe het mechanisme van minen bij Stacks werkt. Dit is namelijk ook de basis van de werking van CityCoins. Het minen is een manier om tot een consensus te komen. Dit is de overeenstemming over de blocks die worden toegevoegd aan de blockchain. Stacks heeft hiervoor het Proof of Transfer mechanisme gebruikt. Dankzij dit mechanisme is Bitcoin bruikbaar voor DeFi, NFTs, dApps en smart contracts.

Dit mechanisme wordt binnen het systeem van CitcyCoins ook gebruikt. De miner die het snelst de blocks klaarzet, wint en kan via zijn of haar Stacks address CityCoins als prijs winnen en claimen. Op deze manier kun je dus het CityCoin systeem ondersteunen en inkomen genereren. 

Het minen kan in principe door iedereen gedaan worden. Het proces vereist niet de grote rekenkracht die nodig is voor het traditionele Bitcoin minen. De geminede STX worden voor 30% gereserveerd voor de stad in een soort city wallet. De overige 70% van de STX wordt aan degene die stacken als beloning verdeeld.

Stacking

Stacking is een proces wat Stacks zelf heeft ontworpen. Hierbij worden stacks, de tokens van het Stacks protocol gelocked. Door het locken blijft het systeem binnen Stacks waardevast. Binnen het systeem van CityCoins kun je dus stacks stacken en je beloning ontvang je in CityCoins.

Hoe werkt het stacking binnen het systeem van CityCoins? De STX tokens worden naar een smart contract getransporteerd. Ze zitten dus niet in je wallet en blijven in het smart contract gedurende een van tevoren vastgelegde cycle of periode. De rewarding cycles duren een periode van 2100 blocks lengte. Wanneer de cycle is beëindigd, dan kun je rewards claimen. De beloning van het stacking wordt betaald vanuit 70% rewards vanuit het minen. 

De CityCoins in de Citywallet kunnen weer gebruikt worden om Bitcoin te genereren. Zo kan een stad een vermogen in cryptocurrency opbouwen. Het lijkt een beetje een omslachtige manier voor een stad om in Bitcoin te investeren. Waarom zou je als stad niet direct in Bitcoins investeren zonder dat je hiervoor eerst gaat Stacks gaat minen? Er zijn twee belangrijke redenen om op deze manier Bitcoin te genereren: geld en functioneel energiegebruik.

Geld is iets wat de meeste steden niet doorgaans zomaar op de plank hebben liggen. Geld wat bij een stad binnenkomt moet vaak meteen weer geïnvesteerd worden in het welzijn van de stad en haar bewoners. Er is dus niet snel een schatkist te creëren die je meteen kan omzetten in cryptocurrency. Met het minen en stacken creëer je wel een bron om Bitcoin te genereren.

Image
CityCoins mining en stack schema
citycoins.co

 

Is CityCoin duurzaam?

Eén van de grote problemen met de mining van Bitcoin is dat dit een proces is wat veel energie kost. Het is dus niet goed voor het milieu. Hoe werkt dit nu met de mining van CityCoins en stacks? Je had al gelezen dat dit minen met een andere type consensus algoritme gaat die met gewone computers kunt uitvoeren. Dit proces kost vele malen minder energie. Bovendien wordt de energie die gebruikt wordt om Bitcoin te minen door Stacks-protocol wat bovenop de Bitcoin-blockchain is gebouwd, deze energie opnieuw om bijvoorbeeld de CityCoins te draaien. De energie gebruikt voor Bitcoin wordt dus vele malen optimaler en functioneler gebruikt. 

Wat kun je als brave burger met je verdiende CityCoins?

Het stacking levert dus inkomen op voor jou en de stad. Het is in de toekomst de bedoeling dat je ook met je CityCoins meerdere DeFi toepassingen kunt gebruiken bijvoorbeeld lending. Deze dApps en DeFi toepassingen kunnen vanuit de CityCoin community van een stad zelf ontwikkeld worden. Verder moet stacking ervoor zorgen dat je bij lokale winkels en diensten voordelen hebt. Als je kunt laten zien dat je stacked, krijg je bijvoorbeeld korting. Zo wordt de decentrale blockchain economie steeds meer verweven met de plaatselijke economie. Het ligt dus ook aan de stad op welke manieren de coin gebruikt kan worden op een gegeven moment. Op dit moment is het bijvoorbeeld bij sommige winkels in Miami al mogelijk om af te rekenen met MIA, de CityCoin van Miami. Het is de bedoeling dat dit met name voor lokale bedrijven mogelijk wordt. Zo wordt de crypto economie stabieler waardoor ook bedrijven en burgers hiervan mee profiteren. 

Image
CityCoins Map
citycoins.co

Decentraal bestuur vanuit de community

Hoe wordt de ontwikkeling van een CityCoin in een stad aangestuurd? Nu denk je misschien dat CityCoins ook door de burgemeester of het stadsbestuur is geïmplementeerd. Maar zo werken blockchain projecten niet. City Coins is decentraal en moet vanuit een gemeenschap zelf worden voorgedragen. 

Met je gemeenschap zou je dus ook zelf je stad kunnen voordragen om een eigen CityCoin te krijgen. Stel: je woont in Hoogezand Sappemeer en je wilt ook je eigen Hoogezand Sappemeer CityCoin (al is het maar omdat het zo lekker catchy klinkt). Je kunt dit dan via de site van CityCoins voorstellen of voordragen. Hiervoor ga je naar de website van CityCoins en naar Vote for Your City, vul de naam in van je stad en klik op submit. In principe kan elke stad worden voorgesteld voor een CityCoin. Wanneer genoeg mensen om een CityCoin hebben gevraagd en bij willen dragen aan het minen, kan een CityCoin gelanceerd worden. 

Want of een Hoogezand Sappemeer CityCoin wordt aangemaakt, hangt dan af of er genoeg miners zijn. Wanneer er 20 onafhankelijke wallets zijn die willen minen, dan kan de Hoogezand Sappemeer CityCoin daadwerkelijk geslagen worden en in roulatie worden gebracht. Dit betekent dus ook geen lancering of exclusieve IDO waar alleen de whales en big spenders toegang toe hebben. Twintig actieve wallets is wat er nodig is om een CityCoin te realiseren. Wanneer er een opbrengst ontstaat in de stad in de citywallet, dan kan deze door het stadsbestuur geclaimd worden en voor de stad worden ingezet.

Image
CityCoins Miami
citycoins.co

MIA, de eerste CityCoin in roulatie

Miami is met de de MIA coin de eerste waar CityCoin gelanceerd is. Miami en met name de burgemeester Francis Suarez, is een groot voorstander van de integratie van blockchain technologie en cryptocurrency in de economie van een stad. Het is dus ook niet zo verwonderlijk dat deze stad het experiment met CityCoins aangaat. 

Sinds augustus 2021 zijn de miners actief om STX te minenen onder te brengen in smart contracts. De city wallet wordt met een gedeelte van de opbrengsten van het minen gevuld. De burgemeester van Miami heeft al zijn plannen met deze opbrengsten voor de stad bekend gemaakt. Met de verdiende coins is het mogelijk Bitcoin te genereren. Deze Bitcoin zal verdeeld worden over de inwoners van Miami. Het is de bedoeling dat iedere inwoner van Miami een eigen wallet heeft en zo vermogen in Bitcoin opgebouwd. 

In de afgelopen periode, van augustus tot en met november 2021, heeft de MIA al 20 miljoen USD in cryptocurrency gegenereerd. Dit is een voorbeeld voor andere steden en landen hoe cryptocurrency geïmplementeerd kan worden in het systeem van een stad.  De MiamiCoin heeft begin december 2021 ongeveer de waarde van 0,019 USD. All Time High is 0,051 USD geweest in Augustus 2021, vlak na de launch.

De burgemeester Francis Suarez legt hier de werking en voordelen van de MiamiCoin uit:

New York en Austin

New York is als stad ook al om. Vanaf 10 november 2021 is het mogelijk New York coins te minen. De opbrengsten voor de stad moeten nog wel geclaimd worden door de stad en hiervoor moet dus een bestemming gevonden worden, dan is het systeem volledig operabel. In een dikke week nadat mining mogelijk was, is al 10 miljoen USD gegenereerd voor de stad. 

New York is een grote stap voor CityCoins en cryptocurrency in het algemeen. New York is de financiële hoofdstad van Amerika en eigenlijk van de hele wereld. De nieuwe burgemeester Eric Adams is groot voorstander van invoering van cryptocurrency.

De volgende stad die ook haar eigen CityCoin krijgt, is Austin. De aankondiging is al gemaakt, het ligt waarschijnlijk aan de groei van het aantal wallets wanneer de Austin CityCoin wordt gelanceerd.

Image
CityCoins New York
twitter.com

Het team en oprichters 

Het CityCoin project is opgezet vanuit CityCoin inc. Verder helpt Stacks ook met de aansturing. De ontwikkeling van het protocol zal verder per stad bepaald kunnen worden. Dit gebeurt vanuit de community van die stad. Er is verder geen oprichter bekend van het project, het is als een team project ontwikkeld. CityCoins heeft echter een aantal belangrijke supporters die ook bijdragen aan de aansturing van CityCoins.

  • Amanda Cassat - Co Founder van Seratin, een organisatie die blockchain projecten helpt met de marketing en PR. Cassat ondersteunt Miami CityCoin vanuit die rol.
  • Balaji Srinivasan - Angel investor en betrokken bij Coinbase en a16z
  • Ryan Hoover - Product Hunt founder
  • Patrick Stanley - CEO freehold, Patrick Stanley is ook de community manager van City Coins. 

Deze mensen dragen bij met hun kennis of vermogen bij de opstart van City Coins in diverse steden. Het project wordt door verschillende prominenten in de crypto wereld nauwlettend gevolgd. In het begin van het artikel noemde ik al Buterin die het project besprak in één van zijn blogs. Pompliano, een van de belangrijkste crypto analisten, heeft al vaak in zijn podcast het project besproken. 

Conclusie 

Crypto is de toekomst en een project als CityCoins maakt deze toekomst tastbaar in je eigen woon- en werkomgeving. Door een systeem van mining en stacking kunnen burgers inkomen in cryptocurrency genereren en ook bijdragen aan dat van de stad. Met CityCoins kan de vertaalslag naar crypto cities worden gemaakt. Het bestuur en uitrol van de CityCoin verloopt bovendien decentraal en vanuit de community.

CityCoins hebben met de adviseurs en de basis van het Stack protocol de nodige technische expertise om dit project te laten slagen. 

Wanneer komen de eerste CityCoins voor een Nederlandse stad? Heb jij ideeën over blockchain en de mogelijkheden voor een stad? We praten graag verder in onze AllesOverCrypto Facebookgroep! Een vraag over crypto of blockchain zoek je verder makkelijk op in onze FAQ. Wat je ook kunt doen is je vraag + AlesOverCrypto googelen. Zo leer je snel alles om succesvol te worden in de cryptowereld.


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.