1Inch header

Wat is 1Inch? De complete uitleg

Wat is 1Inch (1INCH)? Lees hier alles over deze DEX aggregator en wat de blockchain technologie is die schuilgaat achter het netwerk met de boze eenhoorn.

Want blockchain technologie is volop in ontwikkeling. We komen nu in een fase met projecten die de mogelijkheden die blockchain biedt, optimaliseren en daardoor ook gebruiksvriendelijker maken. Zo zijn er projecten die verschillende blockchains interoperabel met elkaar maken. 1Inch is ook een voorbeeld in deze ontwikkeling.

Het protocol van 1Inch is gebouwd om voor een gebruiker de diverse DeFi toepassingen samen te brengen, te vergelijken en zo de beste opties beschikbaar te maken.

In dit artikel gaan we kijken wat het netwerk van 1Inch inhoudt en waarom dit een meerwaarde kan hebben in de blockchain technologie.

Bekijk snel

Wat is 1Inch? Hier vind je een korte uitleg:

Wat is 1Inch?

Planeet crypto draait in een razend tempo en is daarom soms moeilijk bij te benen. Elke dag worden er weer nieuwe projecten gelanceerd die weer meer mogelijk maken op bijvoorbeeld het gebied van DeFi. Er zijn dan ook al enorm veel tokens en coins die bij de projecten horen, en er komen er dagelijks meer bij. De handel hierin verloopt decentraal op verschillende blockchains. Je hebt UniSwap waar van alles gebeurt en waar je allerlei tokens kunt swappen. Deze decentrale exchange is gebouwd op Ethereum (ETH). PancakeSwap lijkt in veel opzichten op UniSwap, maar is gebouwd op het netwerk van Binance Smart Chain. Deze verschillende blockchains maakt vergelijkingen maken en uitvinden waar je het beste tokens kan inslaan, soms lastig.

Het team achter 1Inch wil met hun aggregatie protocol overzicht bieden. Dit is daarom één van de protocollen die het netwerk biedt. Het netwerk met als symbool een agressieve eenhoorn heeft momenteel 3 protocollen. 

Aggregation Protocol 

Met dit aggregatie protocol is een "kijk en vergelijk" van tokens op de verschillende DEXs, Decentrale Exchanges, mogelijk. In het begin van dit hoofdstuk over wat 1Inch precies is, haalde ik al even aan dat je tokens op verschillende exchanges kan verhandelen of swappen. De prijs en kosten van het verhandelen of swappen kunnen soms verschillen. 

Het is daarom best lastig om uit te zoeken wat het verschil is en wat voor jou de beste deal is. Het zoeken tussen de verschillende exchanges lijkt op appels met peren vergelijken. Want al deze exchanges zijn in de eerste plaats op verschillende blockchains gebouwd die elk hun eigen werking hebben. Hierdoor kunnen de gasfees, tokens die worden betaald om voor een transactie van het netwerk gebruik te maken, verschillen per DEX

Om een goede deal te maken is verder de liquiditeit, dus of er genoeg beweging en volume is om snel voor de beste prijs te handelen, op een platform ook belangrijk. Als een DEX niet genoeg liquiditeit heeft van een bepaalde coin, is het lastiger deze voor een goede prijs te verkrijgen en ook weer te verkopen.

Het 1Inch protocol is een soort zoekmachine die, net als de prijsvergelijker op Google, op zoek gaat naar goede deals op de verschillende DEXs. Het protocol verzamelt tijdens zijn zoektocht de beste swap rates en vergelijkt de diepte van de liquiditeit op een exchange. 

Hoe werkt de blockchain technologie achter deze mechanismen? Het aggregatie protocol is een v4 smart contract dat runtime verificaties van transacties kan uitvoeren, dus verificatie tijdens de uitvoertijd van een transactie. Hierdoor handelt het altijd op basis van de meest actuele informatie. Dit smart contract biedt verder de nodige veiligheid. Want hierdoor kunnen de tokens die een gebruiker inzet, in principe nooit verloren gaan. Ook niet als het om een onveilige liquidity source, een bron die een onbetrouwbare liquiditeit heeft, zou gaan. Door het veilige systeem kan de aggregator gebruikt worden voor verschillende aggregatie verzamel services die zo een gebruiker een overzicht van de beste opties kunnen geven. 

 

Pathfinder

Het aggregator protocol wordt bijvoorbeeld gebruikt door Pathfinder, de aggregatie informatie service van 1Inch. De Pathfinder zoekt de beste path voor een swap, dus de beste weg om een token te swappen voor een andere token op een DEX. Hiervoor vergelijkt Pathfinder verschillende swap mogelijkheden. In de vergelijking is de hoogte van de gasfees die per exchange kunnen verschillen, één van de belangrijkste graadmeters om tot de beste opties te komen. Deze vergelijking kan ervoor zorgen dat je zo soms zelfs wel tot 40% kunt besparen op gasfees. 

In 2021 kan de Pathfinder op swaps en exchanges gebouwd op 5 smart platform ecosystemen vergelijken voor de beste opties:

  • Ethereum - Hier bevinden zich de meeste platforms, zoals Ethereum ook nog steeds het ecosysteem is met de grootste marktcapaciteit. Er zijn nu 43 geïntegreerde protocols gebouwd op Ethereum die door Pathfinder geaggregeerd worden. UniSwap is de bekendste hiervan.
  • Binance Smart Chain is met 25 protocollen verbonden aan Pathfinder. DoDo, maar ook centrale exchange Binance, zijn verbonden.
  • Polygon - Curve en SushiSwap zijn voorbeelden van de 14 protocollen van het Polygon netwerk die verbonden zijn met Pathfinder.
  • Optimism - Synthetix en Uniswap V3 zijn de 2 protocollen die verbonden zijn met Pathfinder.
  • Arbitrum -  Op dit netwerk zijn 7 protocollen  die verbonden zijn met Pathfinder. Hieronder is 1Inch zelf.

Je kunt van de Pathfinder gebruikmaken door de 1Inch dApp te openen. Door op Swap te klikken en aan te geven welke tokens je wilt swappen geeft de Pathfinder aan, waar je dit kunt doen en wat de kosten zijn. Omdat liquiditeit of gasfees snel kunnen veranderen worden deze opties ook elke keer ververst, zodat je op basis van de meest actuele prijzen kunt kiezen. Door een optie te selecteren ga je automatisch naar de omgeving om de swap te maken.

Hieronder zie hoe je tokens via 1Inch swapt:

1Inch Liquidity Protocol

Op het netwerk van 1Inch draait ook het 1Inch Liquidity Protocol. Wat houdt dit protocol precies in? Een populair DeFi product om passief inkomen te genereren is een liquidity pool. Als jij bepaalde tokens hebt, kun je deze beschikbaar stellen aan een liquidity pool. De tokens geef je dan in bruikleen, zodat anderen hiermee kunnen speculeren of het ergens in kunnen investeren. Voor een protocol zorgen de tokens dat liquiditeit van een token stabiel blijft. Meestal stel je de tokens in paren beschikbaar. Als een soort uitleen bewijs ontvang je LP-tokens, Liquidity Providing tokens. Bovendien ontvang je een beloning of rewards voor het beschikbaar stellen van de tokens. De hoeveelheid hangt af van de APY (Annual Percentage Yield). In DeFi kunnen dit zeer hoge percentages zijn. Enige voorzichtigheid met DeFi protocollen is zeer zeker op zijn plaats. Zorg dat je genoeg kennis hebt over de protocollen en risico’s voor je hiermee begint. Een uitgebreide uitleg van hoe Liquidity pools werken vind je in dit artikel.

1Inch heeft een liquidity protocol met diverse liquidity pools waar je tokenparen kunt inleggen. In 2022 zijn er in totaal op dit ogenblik 260 pools beschikbaar via het liquidity protocol van 1Inch. Je komt bij de pools van 1Inch door de dApp op de site van 1Inch te openen. Daarna vind je onder DAO verschillende opties waaronder pools. De pools zijn gerangschikt op liquidity. Verder staat aangegeven wat de APY is. Je selecteert een pool door erop te klikken en aan te geven welke tokens je wilt inbrengen.

Limit Order Protocol 

Naast pools en de aggregator biedt 1inch ook het Limit Order Protocol. Als je een limit order wilt maken, stel je van tevoren de prijzen in waarvoor je een token wilt kopen. Wanneer de prijs behaald wordt, neem je automatisch de positie van taker in en wordt de transactie uitgevoerd. 

Het Limit Order protocol van 1Inch kan voor een limit order binnen de verschillende DEXs kijken waar als eerste de order gevuld kan worden. Dit is een voordeel, want hierdoor wordt je order eerder ingesteld. Verder kan het met de verschillende gasfees gunstig uitpakken.  Als je de dApp op 1Inch opent zie je meteen dat je limit orders kunt instellen. 

Andere features van 1Inch Netwerk 

Naast de verschillende DeFi protocollen heeft 1Inch andere features die het netwerk completeren. Hieronder vind je deze.

1Inch Wallet

Er is voor het netwerk een 1Inch Wallet ontwikkeld. Deze is te gebruiken voor de 5 blockchain netwerken waarmee de protocollen van 1Inch werken. Toegang tot je wallet is beveiligd door middel van de scanning van een private key en een seed phrase. De besturing van de beveiliging wordt mogelijk gemaakt door AI (Artificial Intelligence). Naast de eigen ontwikkelde wallet zijn ook andere wallets bruikbaar met het 1Inch netwerk. Dit is bijvoorbeeld Metamask en Trustwallet en Walletconnect

Development

Een network heeft er baat bij dat andere dApps gebruikmaken van hun protocollen. Vandaar dat het 1Inch Netwerk ook de mogelijkheden en tools biedt voor developers en nieuw te ontwikkelen projecten. Hiervoor is ook een foundation en een Grants programma waar developers zich met ideeën kunnen aanmelden. 

Bestuur, ontwikkeling en partners

Vanaf de whitepaper is het al de planning om het bestuur van 1Inch begin 2022 over te dragen aan een DAO, een decentraal autonome organisatie. Tokenhouders die de tokens staken hebben hierdoor automatisch zeggenschap in de verdere ontwikkeling van het netwerk. 

Er is al een duidelijk systeem voor het doen en invoeren van voorstellen om het netwerk, de protocollen of ander met het netwerk gerelateerde zaken te verbeteren. Het proces is in een aantal fases ingedeeld. De eerste 2 fases van discussie en tot een voorstel komen hebben geen tijdslimiet. De fase van het voorstel doen aan de governance en uiteindelijke implementatie bedraagt ongeveer 3 weken.

Vooralsnog is het team met de contributers de aanstuurder van het netwerk. 1Inch is opgericht door Anton Bukov en Sergej Kunz. Beiden zijn software engineers en de architecten van het protocol. Bukov was eerder werkzaam bij blockchain project Near. Kunz was software engineer voor enkele financiële bedrijven en Porsche. Beiden heren hebben een behoorlijke staat van dienst voor ze aan dit project begonnen. In totaal staan er 98 contributors op de site van 1Inch. Het is een internationaal groep, maar de meeste komen uit Rusland. De contributors zijn wel overal ter wereld gevestigd, bijvoorbeeld Bukov is in Nederland gevestigd en Kunz in Duitsland. 

Image
1Inch Auditors
1inch.io

Veiligheid, voor de gebruikers en de werking van het protocol, zijn bij een netwerk wat met verschillende blockchain in contact staat en transacties uitvoert van wezenlijk belang. 1Inch heeft daarom ook al de nodige audits ondergaan om de veiligheid te garanderen. Bij een audit wordt een blockchain project getest op de veiligheid en worden mogelijke bugs in het systeem opgespoord. In totaal worden er 14 auditors genoemd. Hieronder bevinden zich bekende organisaties, zoals Certik die voor diverse blockchain projecten audits heeft gedaan. Verder heeft het netwerk een bugs bounty programma. Als je als white hat hacker een bug ontdekt in het systeem waar mensen met kwade bedoelingen gebruik van zouden kunnen maken, ontvang je hiervoor een beloning.

1Inch heeft momenteel 36 ecosysteem partners. De samenwerking met deze partners kan heel verschillend zijn. Zo zijn een aantal wallets aangesloten, zoals Metamask. Verder zijn hierbij natuurlijk ook de blockchains waar de dexes opdraaien. 

Image
1Inch Ecosystem partners
1inch

Zoals je misschien al hebt gezien aan de contributors, partners en auditors is 1Inch een project met een stevig fundament. De stakeholders in dit project bevestigen dat. Stakeholders hebben deel van de tokens omdat ze in dit project geïnvesteerd hebben. Er staan op de site in totaal 18 stakeholders. Hierbij zitten investeringsmaatschappijen die je wel vaker tegenkomt bij grote en succesvol gebleken projecten. Pantera Capital heeft bijvoorbeeld eerder in NEAR en Polkadot geïnvesteerd. 

1Inch is in 2020 opgericht na een succesvolle seed round waarbij in totaal 2,8 miljoen USD werd opgehaald om hun project te ontwikkelen. Bij een tweede funding ronde die werd geleid door bovengenoemde Pantera Capital haalde het project nog eens 12 miljoen USD op waarna het in december 2020 gelanceerd werd.

Image
1Inch Stakeholders
1inch

1INCH token 

Het token van 1Inch is zowel een governance als een utility token. Dit betekent dat het token binnen 1inch bepaalde functies heeft, nut of utility, en daarnaast gebruikt wordt om de inspraak in het bestuur van het netwerk te regelen. Inspraak krijg je door 1inch tokens te staken. De token supply is 1.5 miljard tokens. 442 miljoen zijn begin 2022 in circulatie. Het token is in december 2020 gelanceerd. De tokens zullen stapsgewijs tot 2024 worden gedistribueerd naar de verschillende partijen. Het 1INCH token is bovendien multi-chain, wat betekent dat het met meerdere blockchain interoperabel is. De verdeling van de tokens is als volgt:

  • Small Backers 2.3%
  • Backers 2 12.2%
  • Backers 1 18.5%
  • Network Growth Fund 14.5%
  • Core Contributors 22.5%
  • Community Incentives 30.0%
Image
1Inch token distributie
1Inch.io

De 1Inch tokens zijn in december 2020 voor een prijs van 2.36 USD op de markt gekomen. All Time High werd met 8,56 USD bereikt in oktober 2021. Met de marktkapitalisatie van 943.229.281 USD staat 1INCH bij analyse- en nieuwssite Coingecko op de 114de plaats van de ranking. Het 1Inch token kun je bij 1Inch zelf natuurlijk verhandelen. De aggregator geeft verder aan op welke andere exchanges dit op dat moment het beste kan.

Punten van kritiek

In het algemeen wordt 1Inch in reviews als een betrouwbaar netwerk beschreven met, door de innovatieve mogelijkheden die het biedt, ook een grote potentie. Verder wordt het netwerk voor gebruikers als prettig ervaren, al zijn voor degene die voor het eerst de crypto wereld betreden de producten niet altijd even duidelijk. Dit ligt overigens niet perse aan 1Inch, DeFi is een zeer interessante mogelijkheid van crypto, maar het wordt pas interessant als je weet wat je doet.

Conclusie

1Inch is één van de vele projecten die nieuwe oplossingen wil toevoegen waarmee er weer meer mogelijk wordt met blockchain. Dankzij de protocollen van 1Inch kun je verschillende aangeboden tokens bekijken, vergelijken en verhandelen voor de beste opties. Het is misschien inderdaad één van de vele projecten. Maar door de uitvoerig geteste protocollen, een stevig team, belangrijke investeerders en partners, wel een project met de nodige meerwaarde.

Wil jij meer weten over 1Inch of andere blockchain projecten? De community van meer dan 100.000 leden van onze AllesOverCrypto Facebook groep heet je graag van harte welkom om verder te praten! Een antwoord op je vragen vind je ook snel in onze FAQ. Als je jouw vraag + AllesOverCrypto googelt kom je ook snel bij één van onze artikelen die antwoord geeft op jouw vraag.


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.