Cryptomunten achtergrond

Wat is een cryptocurrency?

Cryptocurrency: het nieuwe digitale geld

Cryptocurrency is een digitale munt die gebruikt wordt als alternatief voor het geld dat we gewend zijn. Cryptocurrency's zijn niet een op zichzelf staande uitvinding. Het komt voort uit een radicale innovatie van Satoshi Nakamoto, de Bitcoin. Het was helemaal niet zijn bedoeling om een nieuwe currency te creëren. Hij wilde een 'peer-to-peer electronic cash systeem' ontwikkelen waarbij het dubbel uitgeven van hetzelfde geld onmogelijk is. Een systeem waarbij geen server of centrale autoriteit aan te pas komt en alles gedecentraliseerd is.

Om geld digitaal te kunnen gebruiken is het van belang om een betaalnetwerk met balansen, accounts en transacties te hebben. Een groot probleem dat veel betaalnetwerken hebben, is het voorkomen van 'double spending' ofwel het dubbel uitgeven van geld. In de huidige maatschappij wordt dit gedaan door een server of centrale autoriteit die de balansen in de gaten houdt, zoals banken.

In een gedecentraliseerd netwerk zoals die van de Bitcoin bestaat zo'n server of autoriteit niet en daarom moet iedere deelnemer deze taak op zich nemen. Iedere 'peer' (deelnemer) in het netwerk heeft een lijst met alle transacties die worden gemaakt en checkt of de toekomstige transacties valide zijn of een poging zijn tot 'double spending'. Als de peers van het netwerk het niet eens kunnen worden over een balans dan gaat de hele transactie niet door, ook al gaat het om een klein detail. Er moet een absolute overeenstemming zijn.

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!

Transactie goedkeuren

Jan (peer 1) geeft een x aantal Bitcoin aan Lisa (peer 2). Deze transactie is gesigneerd door Jan's privésleutel. Na de signering wordt de transactie opgenomen in het peer-to-peer network. Het hele netwerk weet bijna direct dat de transactie is gemaakt, maar het duurt even voordat hij ook daadwerkelijk wordt goedgekeurd/bevestigd. De goedkeuring is het belangrijkste gedeelte en er kan worden gezegd dat het bij cryptocurrency's allemaal om goedkeuring gaat. Zolang dit er niet is, zal de transactie altijd op pending blijven staan. Zodra er een akkoord is gegeven zal het worden opgenomen in het overzicht van historische transacties en kan het ook niet meer teruggedraaid worden. Dit overzicht van historische transacties noemen we ook wel de blockchain.

Alleen miners kunnen transacties goedkeuren. Dit is hun taak binnen het cryptocurrency netwerk. Ze pakken transacties, bestempelen ze als legitiem en verspreiden ze in het netwerk. Na de goedkeuring zal iedere node het aan zijn database toevoegen aangezien het een gedeelte van de blockchain is geworden. Iedere computer die verbonden is met het netwerk van de currency wordt een node genoemd. De miner krijgt voor zijn taak een reward in de vorm van een token/bewijs van de cryptocurrency. Leer hier meer over minen.

Eigenschappen cryptocurrency's

Cryptocurrency's heten zo, omdat het gehele proces is beveiligd door een sterke cryptography. Het wordt niet beveiligd door mensen, maar door pure wiskunde. De kans dat een bitcoinadres wordt aangetast is daardoor kleiner dan dat er een meteoriet op een huis valt. Als we de eigenschappen van cryptocurrency's willen beschrijven dan moeten we het opdelen in transactie- en monetaire eigenschappen.

Transactie-eigenschappen

1.) Onomkeerbaar:
Na de goedkeuring kan een transactie niet worden teruggekeerd. Door niemand maar dan ook echt niemand kan dit gedaan worden. Niet de bank, niet de president van een land en zelfs niet door Satoshi Nakamoto. Wanneer je dus een coin verstuurt moet je extra goed opletten of het adres juist is geschreven. Ook is het belangrijk om je wallet goed te beschermen tegen hackers. Als een hacker eenmaal je geld heeft overgemaakt naar zijn/haar rekening dan is het ook echt weg.

2.) Pseudoniem:
Zowel de transacties als de accounts zijn niet gerelateerd aan een identiteit van een bedrijf of persoon. Je ontvangt coins op je eigen adres. Dit is een random toegewezen adres bestaande uit zo'n 30 characters. Het is dus mogelijk om de transacties van adressen over en weer te analyseren, maar het is niet mogelijk om te zien tussen welke identiteiten deze worden gemaakt.

3.) Snel en globaal:
De transacties worden direct opgenomen in het netwerk en binnen een paar minuten worden ze goedgekeurd/bevestigd. Aangezien het wordt opgenomen in een globaal netwerk van computers, is niemand ervan op de hoogte waar uit de wereld de transactie afkomstig is. Het maakt qua snelheid ook niet uit of je een coin stuurt naar je oma in het dorp of naar je reisvriend uit Amerika.

4.) Veiligheid:
Een cryptocurrency wordt opgeslagen in een public key cryptography system. Alleen de eigenaar van de coin bezit de private key en kan daarmee coins ontvangen en versturen. De sterke cryptography en de kracht van grote getallen maken het onmogelijk om dit te breken. Een Bitcoinadres is sterker beveiligd dan Fort Knox in Amerika

5.) Zonder toestemming:
Je hoeft niemand toestemming te vragen om cryptocurrency's te gebruiken. Het is gratis software dat iedereen kan downloaden. Na het installeren ben je in staat om coins te ontvangen en te versturen. Er is geen autoriteit die jou hiervan weerhoudt.

Monetaire eigenschappen

1.) Gecontroleerde aanbod:
De meeste cryptocurrency's limiteren het aanbod van coins/tokens. Het aantal Bitcoins dat vrijkomt vermindert in de loop der tijd en de laatste coin zal ergens in 2140 gemined worden. Op dat moment zullen er 21 miljoen in circulatie zijn. Bij cryptocurrency's waarbij een limiet bestaat op het aantal coins dat uitgegeven gaat worden, is er een planning van deze uitgave geschreven in de code van de currency. Dit betekent dat het aanbod van de tokens al redelijk geschat kan worden voor de toekomst.

2.) Geen schuld maar houder:
Het Fiat geld op jouw bankaccount is gecreëerd door schuld. De nummers op je grootboekrekening zijn niets meer dan schulden. Het is een systeem van IOU ofwel I Owe You. Cryptocurrency's zijn geen schulden. Ze representeren geen schulden, maar enkel zichzelf.

De impact is groot

Een nieuwe valuta met deze eigenschappen is een aanval op de macht die banken en regeringen hebben over de geldelijke transacties van hun burgers. Zij kunnen niemand meer controleren op hun betalingen en kunnen dit dan ook niet verbieden of ongedaan maken. Het zal waarschijnlijk nog vele jaren duren voordat cryptogeld groter wordt dan fiatgeld (als het ooit al gebeurd), maar als die dag eenmaal zo ver is, zal dat desastreuze gevolgen hebben voor de huidige financiële markten zoals wij die nu kennen.


Hoe koop ik crypto?

Crypto kopen op Bitvavo is een fluitje van een cent. Binnen enkele minuten en voor minder dan een euro kan je al de trotse eigenaar zijn van je favoriete cryptocurrency.

  1. Meld je hier gratis aan bij Bitvavo
  2. Verifieer jezelf door rechtsboven op je naam te klikken en dan naar "Verificatie" te gaan.
  3. Maak geld over via iDeal. Dit doe je door op "Euro's overboeken naar Bitvavo" te klikken.
  4. Vul vervolgens het bedrag en kies iDeal als betaalkeuze zodat het geld binnen een minuut op je Bitvavo-rekening staat. Klik hierna op "Betalen".
  5. Als je hierna op "Overzicht" klikt, zie je het geld staan.
  6. Zoek je favoriete cryptocurrency op, klik erop en druk vervolgens op "Kopen".
  7. Investeer het bedrag dat je in gedachten hebt in favoriete cryptocurrency. 
  8. Gefeliciteerd! Je hebt favoriete cryptocurrency gekocht!

Lees meer over de volgende cryptocurrency's:

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.