WhatsApp logo op een smartphone

WhatsApp in gesprek om mobiele betalingen in Indonesië te lanceren

WhatsApp (Facebook) is in gesprek met meerdere Indonesische bedrijven om digitale betalingen mogelijk te maken in het land. Een van deze gesprekken wordt gevoerd met een staatsbank die zelf ook al een digitale portemonnee heeft.

Onderhandelingen in vroeg stadium

WhatApp is momenteel aan het onderhandelen met de transport-boekingsdienst Go-Jek, de mobiele betalingsprovider DANA, fintech startup OVO en de staatsbank Mandiri. Het staat allemaal nog in een vroeg stadium dus er kan nog niets worden gezegd over de uitkomsten ervan.

Aan het begin van dit jaar heeft Mark Zuckerberg, de CEO van Facebook, aangekondigd "WhatsApp Payments" uit te willen rollen in meerdere landen. Naast India benaderen ze nu ook Indonesië. Het land heeft een sterk opkomende e-commerce en hier wil Facebook van profiteren. Reuters geeft aan dat WhatsApp Payments een manier kan zijn om de regelgeving van een land omtrent het creëren van een digitale wallet te omzeilen.

Indonesië heeft 100 miljoen WhatsApp-gebruikers

In Indonesië wonen 260 miljoen mensen en het land behoort tot een van de grootste economieën in Zuid-Oost Azië. Het land is goed voor meer dan 100 miljoen WhatsApp-gebruikers en behoort tot de top vijf grootste gebruikers van WhatsApp. Indonesië is daarom een erg belangrijke regio voor het bedrijf.

De betalingsservice van WhatsApp staat gepland voor eind 2019, maar het schijnt dat dit met wat maanden wordt uitgesteld aangezien WhatsApp eerst in India wil lanceren alvorens ze in Indonesië live gaan. Het is de bedoeling dat Libra, de stabiele cryptomunt van Facebook, wordt geïntegreerd in WhatsApp Payments. Mocht een land cryptovaluta verbieden dan zal WhatsApp daar geen Libra gebruiken.

Bronnen: reuters, cointelegraph