Erdogan

Turkije komt met eigen lira-stablecoin

Turkse president Erdogan heeft maandag bevestigt dat Turkije bezig is met het testen van een blockchain-based lira. Een Turkse lira-stablecoin.

De digitale lira moet een antwoord bieden voor de inflatie in Turkije. De fysieke fiatvaluta heeft het zwaar te verduren. Hoewel de vluchtelingencrisis, de oorlog met Syrië zeker een rol spelen kan de inflatie van de lira herleid worden naar één grote speler: Amerika.

Amerikaanse president Donald Trump heeft eind 2018 de importheffing op aluminium en staal verdubbelt. De lira heeft het sindsdien moeilijk. De verhoging van de importheffing was Trumps antwoord op het gevangennemen Andrew Brunson, een Amerikaanse pastoor die al 30 jaar in Turkije woont.

Na de verhoging van de importbelasting schoot de hoeveelheid Bitcoin transacties meteen de omhoog op Turkse exchanges. Koinim zag een verhoging van 63%, BTCTurk 35% en Paribu 100%.

Wereldpolitiek

Deze cijfers laten zien dat wereldpolitiek wel degelijk een effect heeft op nationale economieën. De digitale lira moet hier verlichting aan geven en zal in het begin vooral gebruikt worden voor openbare diensten. De digitale lira zit tot eind 2019 in een testfase en zal naar verwachting in 2020 daadwerkelijk uitkomen.

Nationale cryptomunten zijn een goede oplossing voor totalitaire regeringen. Op deze manier kan de staat een nieuwe economie bouwen die parallel staat aan de ‘echte’. Helaas zal dit op de lange termijn geen goede oplossing zijn. Digitale fiatmunten hebben hetzelfde zwaktepunt als klassieke fiatmunten: als er geen vertrouwen is in de verlener van het fiat dan zal de waarde van de fiat munt, digitaal of klassiek, alsnog omlaaggaan.


Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!