bitcoin logos

Samsung vraagt patent aan voor programmeerbare Blockchain Solid State Drive

Electronica-gigant Samsung is uit zijn schulp gekropen en heeft een patent aangevraagd voor een programmeerbare Blockchain Solid State Drive.

Door dit patent aan te vragen hoopt Samsung de directe concurrentie achter zich te laten op het gebied van blockchain en hun marktpositie te versterken. Dit meldt Cointelegraph in een artikel over de Zuid-Koreaanse gigant. 

Het patent voor de blockchain-enabled SSD

De informatie omtrent de exacte inhoud van het patent is op zijn zachtst gezegd schaars te noemen, maar is in ieder geval bedoeld om zowel de levensduur als de snelheid van opslagapparaten met blockchain-functionaliteit sterk te verbeteren. Samsung maakt hiervoor gebruik van Field Programmable Gate Arrays  (FPGA’s). Dit zijn programmeerbare halfgeleiders zonder intern geheugen. Het voordeel van deze programmeerbare variant is dat de schakelingen opnieuw kunnen worden aangepast om zo aan het nieuwe doel te voldoen. 

Samsung neemt cryptocurrency en mining serieus

Door het patent aan te vragen laat Samsung niet alleen zien dat zij cryptocurrency en mining serieus nemen, maar dat ze op innovatieve wijze ook flexibiliteit in de toekomst als een grote drijfveer van succes zien.

Met de programmeerbare FPGA zet de gigant een cruciale stap naar meer flexibiliteit. Het doel is dan ook om de FPGA qua prestaties vergelijkbaar te maken met die van een applicatiespecifiek geïntegreerd circuit (ASIC). ASICs worden momenteel succesvol ingezet om Bitcoin en andere crypto’s te minen, maar hebben als groot nadeel dat het geprogrammeerde algoritme niet meer aangepast kan worden.

De FPGA lijkt een oplossing te vormen voor deze uitdaging, zeker wanneer de prestaties in de praktijk niet langer meer onder doen voor de ASICs, die tot op de dag van vandaag de snellere oplossing lijken te vormen. Momenteel is het minen met een ASIC de enige daadwerkelijk winstgevende manier om Bitcoins te verwerven, maar als het aan Samsung ligt is dat tijdperk voorgoed ten einde. 


Volg ons op Twitter en blijf op de hoogte van het laatste Crypto Nieuws