Mark Carney

President centrale bank VK ziet toekomst in crypto als vervanging voor dollar

Mark Carney, de president van de centrale bank van het Verenigd Koninkrijk, heeft in een speech aangegeven dat hij graag ziet dat de Amerikaanse dollar wordt vervangen door een digitale munt als internationale reserve valuta.

Dat meldt Bloomberg, dat verslag deed van zijn speech tijdens het jaarlijkse symposium van de Federal Reserve van de Verenigde Staten. Hij gaf aan dat er verandering nodig is en dat de dollar niet meer de standaard reservemunt moet zijn maar een globale digitale munt, zodat de dollar niet vervangen wordt door een andere vergelijkbare valuta. Hij noemde daar specifiek Libra, de cryptomunt van Facebook, als voorbeeld van zo'n munt.

De meeste overheden zijn nog fel tegen dergelijke wereldwijde cryptovaluta, maar Carney ziet het positiever in. Hij denkt wel dat een dergelijke nieuwe digitale munt waarschijnlijk het beste aangeleverd kan worden door de publieke sector via een netwerk van meerdere digitale valuta van centrale banken. Om Libra hiervoor te laten slagen moeten er wel nog flink wat problemen met de regelgeving worden aangepakt. Hij zegt:

De Engelse Bank en andere regelgevers zijn duidelijk geweest dat in tegenstelling tot social media, waarvoor standaarden en regelgeving pas worden ontwikkeld nadat de techniek door miljarden gebruikers is omarmd, de algemene voorwaarden voor een nieuw systematisch privé betalingssysteem ruim voordat deze in gebruik wordt genomen van kracht moeten zijn.