Telefoon met een QR code hierop afgebeeld

Pas op: 4 van de 5 top Bitcoin QR-code generators zijn scam volgens rapport

Pas op wanneer je gaat Googlen op "Bitcoin QR generator", want de kans is heel groot dat je opgelicht wordt. Tachtig procent van de websites die je hierbij tegenkomt zijn in bezit van oplichters, zo laat een rapport weten.

Op 29 augustus kwam ZenGo met dit rapport naar buiten. ZenGo was zelf van plan om QR-code-ondersteuning te bieden in hun eigen wallet. Hiervoor wilden ze eerst onderzoek doen naar het gebruik van QR-codes en hoe vaak dit gebruikt wordt. Door dit onderzoek kwamen ze erachter dat er veel oplichting en zwendel gebeurt rondom dit onderwerp.

Zo kan je worden opgelicht

In de cryptowereld wordt er nog steeds met zeer lastige wallet-adressen gewerkt. Een oplossing hiervoor is het gebruik van QR-codes. In plaats van het lastige adres in te voeren, is het mogelijk om met je telefoon alleen deze code te scannen en je kan het geld zo overmaken.

Veel gebruikers kiezen er dan ook voor om, in plaats van het lastige wallet-adres te delen, een QR-code te genereren, en deze te delen met degene van wie ze cryptocurrency's ontvangen.

Voor oplichters die de websites met valse QR-codes beheren is dit echter een goudmijn. Hoe dit werkt, legt ZenGo als volgt uit (vertaald naar Nederlands):

Deze websites genereren een QR-code van een adres dat toebehoort aan de oplichters, in plaats van een QR-code van het adres waar de gebruiker cryptocurrency's naartoe wilt sturen. Hierdoor komen alle crypto's die via deze QR-code worden gestuurd niet bij het juiste adres terecht maar bij de oplichters.

De oplichting kan ver gaan

Tijdens het onderzoek heeft ZenGo bekeken op wat voor manieren gebruikers opgelicht worden. Soms ging het zo ver dat oplichters in staat waren om het adres onder de plaktoets te veranderen naar hun eigen adres. Maar er waren zelfs extreme gevallen waarbij scammers het voor elkaar kregen om een fake adres te genereren die erg veel op het gekopieerde adres van de gebruiker leek. In het onderzoek dat ZenGo gedaan heeft, waren heel veel van deze scams succesvol.

Als we alle adressen die voor de oplichting gebruikt zijn bij elkaar optellen, zien we dat mensen voor 20.000 dollar zijn opgelicht. We gaan ervan uit dat dit maar het topje is van de ijsberg, aangezien de kans groot is dat scammers hun adressen vaak wijzigen om de kans om gepakt te worden zo klein mogelijk te maken

Let altijd goed op

De wereld van crypto is net nieuw en dat is voor oplichters een walhalla. Doordat mensen nog niet goed weten waar ze mee bezig zijn, is het voor oplichters veel eenvoudiger mensen op te lichten dan in industrieën waar gebruikers al gepokt en gemazeld zijn. Vertrouw geen enkele website en stuur nooit zomaar geld naar iemand. Support-afdelingen van gerenommeerde crypto-bedrijven zullen nooit om geld vragen. Als ze dit wel doen, dan is de kans groot dat je te maken hebt met een oplichter.

>> Lees hoe je jouw cryptocurrency's zo goed mogelijk beveiligt.


Wil jij jouw crypto en digitale informatie beschermen tegen hackers?

Dan is een VPN-verbinding essentieel.

Ontvang 70% korting via AllesOverCrypto

Neem NordVPN voor €3,17/maand