Bitcoin Lightning Safe

Onderzoekers bestempelen broncode Bitcoin Lightning Network als officieel veilig

Aggelos Kiayias, directeur van het Blockchain Technology Laboratory van de universiteit van Edinburgh, heeft samen met collega Orfeas Litos de onderliggende code van het Bitcoin Lightning Network (BLN) onderzocht. De conclusie: het "lightning netwerk is net zo veilig als Bitcoin".

De onderzoekers hebben gekeken naar de algoritmes die de blockchain aansturen. Het leveren van een formeel wiskundig bewijs is kostbaar, omdat het minutieus werk is. Het kost veel tijd en kennis om zinnige conclusies te kunnen trekken over de broncode.

Ondanks dat er ruim 8.5 miljoen dollar in omloop is in het BLN netwerk had nog niemand een formeel wiskundig bewijs geleverd voor de beveiliging. Kiayias kon dat niet begrijpen en heeft het heft in eigen handen genomen. Nu is er formeel bewijs van een universitair Blockchain instituut: een officiëler fiat kun je niet krijgen. 

Toepassing

De praktische belofte van het BLN netwerk is enorm: transacties worden niet in hun geheel op de blockchain bewaard en kunnen daardoor veel sneller uitgevoerd worden. De onderzoekers benadrukken echter dat hun onderzoek alleen de veiligheid van het originele BLN-code heeft onderzocht.

Het implementeren van de code naar praktische toepassing betekend inherent dat ontwikkelaars de code moeten aanpassen. Dit heeft als gevolg dat iedere implementatie een eigen, aparte, formele goedkeuring nodig heeft om zich 'officieel veilig' te mogen noemen. 

Deze kanttekening komt niet uit het niets. Op 10 september jongstleden heeft Lightning Labs, het team achter BLN, een bug gevonden die tot Bitcoin verlies kan leiden. De bug is meteen gepatcht echter heeft Lightning Labs wel meegedeeld dat het implementeren meer bugs met zich mee zal brengen. 


Tijdelijk - Gratis €1.000 verhandelen

Maak via AllesOverCrypto een Bitvavo-Account aan en betaal over de eerste €1000 aan crypto geen handelskosten!

  • Goedkoopste crypto exchange van NL
  • Geld storten met iDEAL en beginnen
  • Zeer gebruiksvriendelijk

Account aanmaken bij Bitvavo