Bitcoin Whale Tether

Onderzoek concludeert Bitcoin piek 2017 dankzij één Bitcoin Whale

Nieuw onderzoek toont aan dat de bitcoin prijsstijging van eind 2017 waarschijnlijk door één grote Bitcoin Whale is veroorzaakt.

Professor John Griffin van de Universiteit van Texas, en Amin Shams van de Universiteit van Ohio doen al meer dan een jaar onderzoek naar de grote Bitcoin prijsstijging van eind 2017. De onderzoekers hadden eerder al geconcludeerd dat de Bitcoin prijs toen werd gemanipuleerd. De manipulatie vond plaats op de Bitfinex exchange. Daar warden dollars gebruikt om Tether (USDT) te komen, die vervolgens weer werden gebruikt om Bitcoin te kopen.De onderzoekers kunnen deze manipulatie nu herleiden naar één grote Bitcoin Whale.

Rechtszaak

Het nieuws werd meteen door Stuart Hoegner, de advocaat van Tether, van tafel geveegd: het onderzoek zou “fundamenteel gebrekkig” zijn.

De reactie komt van de advocaat van Tether, omdat iFinex, dochterbedrijf Bitfinex en Tether in een rechtszaak zijn verstrengeld met de staat van New York. De reden: iFinex zou hebben gehandeld met voorkennis door 850 miljoen dollar aan Tethers te kopen op de Bitfinex exchange. Op zich niet raar, maar toen bleek dat de eigenaren van iFinex stiekem ook Tether hadden opgericht.

Tether had vorige maand een cryptisch bericht geplaatst op hun website. Daar vielen ze een wetenschappelijk artikel aan dat nog niet was gepubliceerd. Dat ging dus om het artikel van Griffin en Shams. Griffin zegt tegen Bloomberg:

Ons onderzoek suggereert dat de prijs van Bitcoin bewoog door een investeerder en niet door duizenden investeerders . . . mensen zullen in de toekomst stomverbaasd zijn dat investeerders miljarden gaven aan mensen die ze niet kenden [Bitfinex] en die eigenlijk niet onder toezicht stonden.

De rechtszaak tegen Bitfinex is interessant, omdat het om een ongekende hoeveelheid fraude gaat. Waar Bitfinex eind 2017 één van de grootste exchanges op aarde was, staan ze volgens Coinmarketcap, nu op de 66ste plaats. Tether blijft de grootste US dollar stablecoin.

2020 wordt het jaar van de fiat stablecoins. Gaat de rechtszaak en de komst van nieuwe munten zoals Libra en CBDB het einde betekenen voor Tether?


Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!