Trein in sneeuw

Oekraïnse Bitcoin-miners stelen stroom van spoorwegen

Een tak van de Oekraïnse spoorwegen (Ukrzaliznytsya) lijdt gezichtsverlies nadat bekend is gemaakt dat er illegale miningactiviteiten hebben plaatsgevonden op kosten van de staat.

Ironisch genoeg is het bedrijf zelf eigendom van de staat en is het daarmee een dief van zijn eigen portemonnee. Volgens een woordvoerder van de spoorwegen, betreft het de het onderdeel van de spoorwegen in Lviv, wat zijn electriciteit misbruikte door meer dan 100 crypto mining devices te voorzien van stroom om Bitcoin te minen, zo laten ze weten in een officieel statement.

De mining farm werd ontdekt door de beveiligers van de spoorwegen, in combinatie met lokale aanklagers. De directeur van de spoorwegen laat weten dat de mining farm is opgezet en georganiseerd door officials van de Lviv spoorwegen.  

Energiefraude van €40.000,-

Volgens het rapport is de omvang van de energiefraude zo’n 1 miljoen Oekraïnse hryvnias, omgerekend zo’n €40.000,- in 2019. Hoe lang de farm al bestaat is lastig te herleiden.

Aangezien zowel de circulatie van Bitcoin als het minen ervan in Oekraïne is verboden, worden de betrokkenen strafrechtelijk vervolgd. De hele kwestie is momenteel belegd bij de politieafdeling van Ternopil Oblast, die belast zijn met de zaken van nationale omvang.

Cryptocurrency mining niet gereguleerd

Ondanks dat cryptocurrency mining in Oekraïne niet is gereguleerd, zijn er inmiddels flink wat onderzoeken naar cryptocurrency mining uitgevoerd in het land. 

In augustus van dit jaar arresteerde de inlichtingendienst van het land nog medewerkers van een energiecentrale, voor het ontplooïen van mining-activiteiten in de kerncentrale zelf.  Daarvoor werden al politieagenten opgepakt die cryptocurrency aan het minen waren op hun eigen werkplek.

In de tussentijd geeft de staat aan voorlopig niet voornemend zijn om het minen van cryptocurrency op korte termijn wel te reguleren. Wel zijn autoreiten momenteel met Binance in gesprek om de opties door te spreken in welke mate het mogelijk is om het verhandelen van crypto in Oekraïne wel toe te staan. 


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis online crypto training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto