Noord-Koreaans gebouw met vlag en president

'Noord-Korea steelt voor 2 miljard dollar van banken en cryptobeurzen'

Reuters heeft een rapport van De Verenigde Naties (VN) ingezien waarin wordt onthuld dat Noord-Korea voor 2 miljard dollar aan o.a. cryptocurrency's heeft gestolen. Dit hebben ze gedaan door cyber-aanvallen te doen op banken en crypto handelsplatformen. De opbrengst wordt gebruikt om het wapenaankoopprogramma te financieren

De aanvallen van het Aziatische land waren volgens het rapport wijdverbreid en werden "steeds geavanceerder". De betrokken cyber actoren willen hiermee zoveel mogelijk geld bij elkaar hacken om het WMD-programma te financieren. WMD staat voor 'Weapons of Mass Destruction' (massavernietigingswapens). 

In het rapport worden maar liefst 35 gemelde aanvallen genoemd op financiële instituties, crypto exchanges en mining-ondernemingen uit 17 verschillende landen. 

Het was een sterk staaltje hacken, want de aanvallen op de crypto exchanges stelde Noord-Korea in staat om flink wat geld buit te maken op een manier die "zeer lastig te traceren was." Bovendien zijn crypto exchanges "onderworpen aan verminderde overheidstoezicht en regelgeving vergeleken met de traditionele banksector", waardoor dit erg lang goed heeft kunnen gaan voor het land.

Een voorbeeld van zo'n hack was bij een mining-onderneming. Hierbij wist een DPRK-hacker een computer van de organisatie te infecteren met cryptojacking-malware.Hierdoor was het niet de organisatie zelf die van de mining-opbrengsten profiteerde, maar de hacker die er met 25.000 dollar vandoor ging. 

Het laat maar weer eens zien hoe belangrijk het is om je cryptocurrency's in je eigen wallet te bewaren in plaats van op een exchange. Je weet nooit wat voor enorm machtige entiteiten op jouw geld uit zijn en zelfs de grootste exchanges kunnen het niet altijd opnemen tegen de macht van een heel land. En om het nog erger te maken, wordt jouw gestolen geld ook nog eens gebruikt voor het financiëren van massavernietigingswapens...