Noord-Korea

Noord-Korea ontkent diefstal van 2 miljard dollar

Noord-Korea ontkent dat het twee miljard dollar heeft gestolen van banken en crypto exchanges en beschuldigt de VS van het verspreiden van nepnieuws.

Het land reageert daarmee op een rapport van de Verenigde Naties dat aan het begin van de vorige maand uitlekte. Daarin werd vermeld dat Noord-Korea vele geavanceerde cyberaanvallen had uitgevoerd en daarmee dus zo'n twee miljard dollar had buitgemaakt, wat gebruikt zou worden om de productie van massawapens te financieren.

Nepnieuws uit Verenigde Staten

Reuters brengt dat naar buiten in een verklaring van het anti-witwas en anti-terrorisme comité van de DPRK, waarin de Verenigde Staten als oorsprong van het gerucht worden genoemd. In de verklaring staat:

De Verenigde Staten en andere vijandige machten verspreiden nu kille geruchten, dergelijke verzinsels van vijandelijke machten zijn niets anders dan een smerig spel met als doel het beschadigen van het imago van onze Republiek, en het zoeken naar rechtvaardiging voor sancties en de campagne tegen de DPRK

De VS is druk bezig om het kernprogramma van Noord-Korea tegen te houden, maar ondanks meerdere ontmoetingen tussen Donald Trump en Kim Jong Un is er nog nauwelijks vooruitgang geboekt.

Noord-Korea vaak als schuldige aangewezen

Noord-Korea wordt wel vaker aangewezen als de daders achter bepaalde cyberaanvallen, onder meer in de Verenigde Staten en Zuid-Korea. Met aanvallen op cryptocurrency exchanges zou het land geld voor handel met het buitenland ophalen dat lastiger te traceren is door andere overheden. 

De hackersgroepering Lazarus wordt vaak gelinkt aan Noord-Korea, zij zouden onder meer achter een aanval op een bank in Bangladesh zitten, en in 2018 zouden ze al meer dan een half miljard dollar aan cryptocurrency's gestolen hebben.


Volg ons op Twitter en blijf op de hoogte van het laatste Crypto Nieuws