Guy Fawkes masker

Nieuwe EU-regelgeving duwt investeerders uit corrupte landen weg bij Localbitcoins exchange

Recent onderzoek heeft aangetoond dat Localbitcoins een grote speler is in corrupte landen.

Het onderzoek kijkt naar het percentage van het bruto binnenlands product (bbp) dat bij Localbitcoins is geïnvesteerd. De conclusie: de hoogte van de investering loopt gelijk op met de Corruptie Perceptie Index (CPI).

Waarom Localbitcoins?

Localbitcoins maakte het makkelijk om lokaal face-to-face, en cash, in crypto to handelen. Deze vrijheid van handelen is vooral interessant in corrupte landen, omdat daar grote hoeveelheden cash/zwart geld in omloop is. 

Het mes snijdt aan twee kanten

Alle lidstaten van de EU moeten op 10 januari 2020 voldoen aan de EU Anti-Money Laundering Directive (AMLD). Localbitcoins komt uit Finland en is het AMLD streng aan het toepassen. Dit betekent dat traders die ronde 20.000 euro per jaar investeren hun telefoonnummer, naam, adres en id moeten voorleggen: maar ook moeten verifiëren. Vooral het laatste is moeilijk in een dictatoriaal land. In principe is het AMLD geen slechte zet echter zet de praktische uitvoering ook gemarginaliseerde traders uit corrupte landen buiten spel. 

De criminelen kunnen moeilijker investeren, maar de slachtoffers van corrupte regeringen kunnen dat ook niet meer. 

Regulering decentraal systeem

Door het AMLD zet de EU criminelen en terroristen buiten spel. Het democratische principe van decentraal crypto-handelen staat nu wel onder druk. Wanneer crypto 100% gereguleerd wordt door de staat zal crypto net zo gevoelig zijn voor de grillen van de politiek als de nationale munteenheden. Het uitsluiten van boeven via het AMLD betekent dus niet per se dat er meer vrijheid wordt verworven.


Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!