Ripple logo voor de vlag van Nederland

Nederland wordt belangrijk voor Ripple - XRP Community Fund wordt hier gevestigd

Het XRP Community Fund is in Nederland geregistreerd als officiële stichting. De stichting is in het leven geroepen om massa-adoptie van XRP en de acceptatie ervan zoveel mogelijk te ondersteunen. Daarnaast zal het een belangrijke rol spelen in de financiering van het XRPL-ecosysteem.

Aanvankelijk begon de stichting als een idee van de Nederlandse XRPL-hoofdontwikkelaar Wietse Wind en andere leden van de gemeenschap. Uiteindelijk bleek dit idee zo succesvol dat het heeft geleid tot een officiële stichting, zo kondigden zij aan op Twitter:

? The XRP Community Fund is now an official foundation, registered in The Netherlands ?https://t.co/zfekYi4ogu
— XRP Community Fund (@XRP_Fund) September 10, 2019

Het Community Fund

Het community fund (gemeenschapsfonds) zal gebruikt worden voor het financieren van de ontwikkeling van apps, tools, integraties of plug-ins die gebruikt worden om de acceptatie van XRP te versnellen. Op deze manier probeert het Fonds meer ontwikkelaars in de gemeenschap te krijgen en zo kan het platform zichzelf blijven ontwikkelen zonder afhankelijk te zijn van het team.

Ontwikkelaars kunnen hier geld mee verdienen. Er worden bounties (beloningen) aan hen beschikbaar gesteld als ze werken aan tools of apps die al langer aangevraagd worden door de gemeenschap achter Ripple. Deze projecten worden zorgvuldig geselecteerd en moeten aan verschillende eisen voldoen:

Ze dienen:

  1. Binnen niet al te lange tijd uitvoerbaar te zijn;
  2. Gericht te zijn op een groot publiek; en
  3. Het liefst ook een zeer groot aantal stemmen te hebben van het Fonds.

XRPL

Het fonds is begonnen met XRPL, het bedrijf dat opgericht is door de Nederlandse developers Wietse Wind, Ali Mohammadlo en Tristan van de Kamp. Het doel van het fonds en XRPL liggen in één lijn met elkaar. De developers hadden al veel verschillende apps voor XRPL ontwikkeld voordat het fonds ontstond.

Stemmen

Op 9 september is het gemeenschapsfonds officieel opgericht. Het eerste doel is het financieren van de creatie van een WooCommerce-betalings-plugin. Ook word het gebruikt om Google BigQuery-kosten te dekken en een Slack-kanaal te beginnen voor XRP UNL-validatoractiviteiten. 

Er zijn maar 8 bestuurders met stemrechten, maar dit zijn wel de belangrijkste leden van de XRP-gemeenschap. De meeste vooraanstaande namen zijn Tiffany Hayden, Wietse Wind en Hodor. Deze 3 directeuren hebben dan ook iets meer 'macht' dan de andere bestuursleden. Hun stemmen tellen voor 2, waar de stemmen van de andere bestuurders maar voor 1 tellen. Met deze stemmen kunnen ze fondsen vrijgeven aan ontwikkelaars met veelbelovende ideeën voor XRP. Dit soort voorstellen zullen minimaal 5 stemmen moeten krijgen. Dit betekent dat de 3 bestuursleden samen altijd genoeg stemmen zullen hebben voor belangrijke dingen als het betalen van rekeningen.