crypto bank regulatie

Nederland gaat crypto reguleren

De Nederlandse Bank vraagt crypto-bedrijven, die in Nederland actief zijn, om zich voor 10 januari 2020 te registreren. 

De registratievraag is voorlopig nog geen plicht omdat de wetgeving nog in behandeling is. Dat de wet er gaat komen is wel 100% zeker. Deze wet moet namelijk invulling geven aan de EU Anti-Money Laundering Directive (AMLD). Het AMLD gaat op 10 januari 2020 van kracht. 

Regulering van crypto-bedrijven is volgens de Nederlandse Bank belangrijk omdat crypto gevoelig is voor financiële misdaad. Aandeelhouders en eigenaren van crypto-bedrijven moeten, na registratie, kunnen aantonen dat ze niks te maken hebben met het witwassen van geld of het financieren van terrorisme. De crypto-bedrijven komen na registratie onder blijvend toezicht. 

Regulering noodzakelijk

Om volledig te integreren in de gevestigde financiële markt is het reguleren van crypto een vereiste. Dit bevestigt Cryto2Cash eigenaar P.J. Datema:

Als we willen dat de markt volwassen wordt ... en de deelnemers verder ontwikkelen ... dan heb je anti-witwas wetgeving (AMLD) en fatsoenlijke kennis van je klanten nodig.

Datema ziet meer winst: doordat het AMLD nationaal wordt ingevuld bestaat er een reële kans dat buitenlandse exchanges zich niet op tijd zullen registeren. Dit zal een tijdelijk voordeel geven aan Nederlandse exchanges. 

Weren van buitenlandse exchanges?

Het is nog onduidelijk wat de bedoeling van de Nationale Bank is: uit het persbericht is alleen duidelijk dat regulering eraan komt. Echter, stellen andere bronnen dat er mogelijk een uitdrukkelijke intentie zou zijn, binnen de Nederlandse Bank, om buitenlandse exchanges toegang tot de Nederlandse crypto-markt te ontzeggen. Dit laatste zou vreemd zijn omdat het tot oneerlijke concurrentie kan leiden.  


Wil jij jouw crypto en digitale informatie beschermen tegen hackers?

Dan is een VPN-verbinding essentieel.

Ontvang 70% korting via AllesOverCrypto

Neem NordVPN voor €3,17/maand