Cryptocurrency hacker

Mining-software aangetroffen in Linux malware 

Twee beveiligingsanalisten hebben een nieuwe vorm van Linux malware aangetroffen, die op de achtergrond cryptocurrency ‘mined’, zonder dat de gebruiker van het platform dit doorheeft. 

Dit is terug te lezen in een post op het beveiligingsinformatie platform ‘Trend Micro’. Volgens beide analisten is de malware – Skidmap genaamd - ontzettend goed verborgen en eigenlijk alleen vindbaar wanneer er nauwkeurig gekeken wordt naar de kernel modules die door de Malware worden geladen binnen Linux. Deze modules zorgen ervoor dat de malware zelf bijna niet te achterhalen is en draait op de achtergrond ondertussen vrolijk door om cryptocurrency te minen. 

Malware geeft hackers volledige toegang

Naast dat de geïnfecteerde computers gebruikt worden voor het minen van cryptocurrency, is het risico groter, aldus de analisten. Zij constateerden dat Skidmap gebruik maakt van de functionaliteit van een rootkit, een programma dat de malware op een systeem installeert en activeert, zonder dat de eindgebruiker hiervan op de hoogte is of toestemming voor geeft. De rootkit zorgt er naast de installatie van de mining-software ook voor dat de hackers de volledige toegang tot het complete computersysteem krijgen. De rootkit overschrijft een systeembestand en voegt een wachtwoord toe waarmee elke willekeurige gebruiker gebruik kan maken van het systeem.

Cryptojacking steeds populairder

Cryptojacking is de term die in de crypto-industrie is bedacht voor het minen van crypto via computersystemen die zonder wetenschap of toestemming van de eigenaar worden ingezet voor dit doel. Volgens McAfee is er een toename in cryptojacking van maar liefst 29%.

Eerder deden we al verslag van een grootschalige cryptojacking-operatie in China. Criminelen wisten toen via 9.000 computers niet minder dan 14 miljoen dollar aan cryptocurrency te minen. Beveiliging van internetverbindingen en computersystemen wordt steeds belangrijker, aldus McAfee.


Wil jij jouw crypto en digitale informatie beschermen tegen hackers?

Dan is een VPN-verbinding essentieel.

Ontvang 70% korting via AllesOverCrypto

Neem NordVPN voor €3,17/maand