Litecoin minen

Mining power Litecoin flink gedaald sinds halving

Sinds de recente halving van Litecoin, waarbij de beloning voor het vinden van een block naar 12,5 Litecoins is verlaagd, zijn veel miners gestopt met het minen van de cryptocurrency.

CoinDesk bestudeerde de data van de hashing power van Litecoin sinds de halvering van de beloning op 5 augustus, en kwam tot de conclusie er in de afgelopen drie weken zo'n 28% minder Litecoins gemined worden. Ook de moeilijkheidsgraad van het minen is met een vergelijkbaar percentage gedaald van 15,93 miljoen de dag vóór de halving, naar 11,4 miljoen op 22 augustus. De moeilijkheidsgraad is gekoppeld aan de hoeveelheid hashing power, zodat een blok gemiddeld elke twee en een halve minuut wordt geproduceerd. 

Image
Litecoin mining moeilijkheidsgraad

De vermindering was te verwachten aangezien de daling betekende dat de opbrengst van miners dus ook gehalveerd werd. Doordat er nu echter minder rekenkracht is en daardoor dus ook de moeilijkheidsgraad is gedaald is het dus wel weer makkelijker om een block te produceren. Echter is ook de prijs van Litecoin flink gedaald sinds 5 augustus: Op het moment van de halving was dit ongeveer €85, maar op het moment van schrijven is een Litecoin ongeveer €67 waard.

In de data van f2pool is te zien dat miners als de Antminer L3+ inmiddels nog maar een paar cent per dag opleveren bij stroomkosten van 0,4 dollarcent per kilowattuur, terwijl de Innosilicon-miners nog zo'n 24 to 46 cent per dag opleveren. Met de stroomkosten in Nederland is het voor individuen echter totaal niet rendabel om Litecoin te minen op dit moment.