Litecoin munten

Litecoin halving - 5 augustus 2019

Over ongeveer 4 dagen (5 augustus 2019) zal de halving van Litecoin plaatsvinden. Dit betekent dat de miners 50% minder Litecoins zullen verdienen per gemined block. Momenteel krijgen miners 25 Litecoins per block en straks zal dit op 12,5 worden gezet. Dit proces gaat volledig automatisch en is van tevoren in de code opgenomen.

Zal Litecoin door de halving hard gaan stijgen?

Een halving is in het leven geroepen om de koopkracht van een cryptomunt te behouden. Er zullen na 5 augustus minder snel nieuwe Litecoins op de markt komen waardoor er een nieuwe wending komt in de vraag en aanbod van de markt. Wij verwachten niet de prijs in de aankomende dagen door het dak zal gaan. Vaak zit het evenement (de halving) rond deze tijd al bij de prijs inbegrepen en gebeurt er rondom het evenement zelf niet veel meer.

Op 31 januari 2019 stond de prijs van Litecoin op ruim 30 dollar en kijkende naar de prijs van vandaag, is de koers sindsdien keer drie gegaan. In juni van dit jaar tikte hij zelfs even de 143 dollar aan, wat betekent dat investeerders hun inleg keer vijf hebben zien gaan. Deze mooie stijging laat zien dat investeerders al hebben geanticipeerd op het halving-evenement.

Zullen miners nog gemotiveerd zijn?

Doordat het aantal uit te keren Litecoins per block met 50% zal afnemen, is het begrijpelijk dat sommige miners besluiten ermee te stoppen. Vaak gaan ze dan over tot een andere blockchain zodat ze een andere cryptomunt kunnen minen. Wanneer er minder gemined wordt, zal de hashrate lager worden. 

Maar, doordat er minder Litecoins op de markt komen en hierdoor de inflatie daalt, is de verwachting dat de prijs van Litecoin geleidelijk zal stijgen. Hierdoor wordt de beloning per gemined block weer interessanter, aangezien de munten meer waard zijn. De kwantiteit daalt dus met 50%, maar de daadwerkelijke verdiensten uitgedrukt in fiatgeld hoeft niet met 50% te dalen. Dit kan minder zijn of wellicht in de toekomst juist een stijging betekenen.