Bug-premie programma

Libra start bug-premie programma

The Libra Association meldt via hun website dat Libra, Facebook’s cryptomunt, in aanloop van de release is begonnen met een bug-premie programma.

Het doel van de nieuwe cryptomunt is om een cultuur van “openheid, transparantie, en wereldwijde toegang” te stimuleren. De eerste stap in openbaarheid zet The Libra Association door hun blockchain techniek open te stellen voor academici, ontwikkelaars en hackers.

De premie voor het opsporen van bugs kan, naargelang de hevigheid van de veiligheidsbreuk, oplopen tot $10,000. Het bug-premie programma is een poging van Libra om de negatieve aandacht in de Amerikaanse politiek bij te sturen.

Libra is een non-profit vereniging

Libra is, volgens The Libra Association, een onafhankelijk non-profit vereniging die gesteund wordt door een lange lijst multinationals zoals Visa, Paypal, Mastercard en Uber. Echter, is deze claim op het moment van schrijven niet onomstreden.

Alfred F. Kelly, voorzitter van de raad van bestuur van Visa, heeft bevestigd dat Visa een intentieverklaring heeft ondertekend en benadrukt dat een intentie niet een hetzelfde is als officiële deelname. Deelname van andere multinationals is noodzakelijk voor initiatiefnemer Facebook om de nieuwe cryptomunt legitimiteit te geven als non-profit technologie.

Controverse bij de regelgevers

Libra’s associatie met Facebook leidde tot veel kritiek van Amerikaanse regelgevers. De kritiek is gebaseerd op de onduidelijke consequenties van het creëren van een wereldwijde munteenheid die door een bedrijf, en niet door een staat, wordt gereguleerd. De angst van de Amerikaanse regelgevers is tweeledig.

Ten eerste, over de onafhankelijkheid van de cryptomunt, omdat deze onlosmakelijk is verbonden met Facebook.

Ten tweede, wegens de angst dat cryptomunten gebruikt zouden worden voor het financieren van terrorisme en het witwassen van geld. Facebook heeft een lobby bedrijf in de arm genomen om het negatieve imago van Libra te verbeteren.