De koers van Bitcoin en Ethereum afgebeeld voor een bull

Koers van Bitcoin en altcoins (analyse) - bulls hebben de controle

Na de explosieve week waarin Bitcoin met maar liefst 42% steeg, hebben we nu een relatief rustige week achter de rug. De vraag is, maakt de cryptomarkt zich op voor een nieuwe stijging of is er nu een periode aangebroken waarin de markt weer wat gaat afkoelen?

In mijn analyse over de cryptomarkt laat ik zien hoe ik momenteel naar Bitcoin en de altcoins kijk en bij welke prijsbewegingen ik actie onderneem.

>> Wil je zelf meer leren over crypto trading? Lees dan hier onze artikelen over crypto trading en welke tools je allemaal kan gebruiken.

Wat je gaat lezen:

 • Bitcoin bevindt zich in het gebied van de bulls. We zullen waarschijnlijk even in een range zitten voordat we de huidige opwaartse trend voorzetten.
 • We moeten alleen nog niet te vroeg juichen, maar de kans op stijgingen is groot.
 • ETH/USD kan profiteren van de Bitcoin bulls. ETH/BTC zal hier wel op inleveren.
   
 • ALT/BTC pairs tonen vooralsnog weinig kracht. De cryptomarkt wordt nog altijd gedomineerd door Bitcoin.
 • ALT/USD pairs laten ook nog niet veel kracht zien.
 • Wil je een gratis online Bitcoin training volgen van Derek en mij?
  Woensdag 6 november ben je van harte welkom! Zet jezelf hier op de gastenlijst. 

De koers van Bitcoin (weekly) - De bulls hebben de controle

Op het moment van schrijven wordt Bitcoin verhandeld rond de $9200 en dit is ook de prijs waar hij vannacht om 2 uur Nederlandse tijd de week mee heeft afgesloten. Dit is goed nieuws voor de bulls aangezien zij in controle zijn wanneer Bitcoin boven de supportlijn van $8733 zit. Het is aan de bears om de prijs onder dit level te krijgen en te sluiten om zo weer de controle terug te pakken. Voor nu zijn het in ieder geval de bulls die het spel bepalen

Toch staan de bulls niet allemaal te springen om de sluitingsprijs van $9205. Het meest ideale scenario was namelijk dat ze de prijs boven de $9623 konden houden en hiermee de week konden afsluiten. Wanneer dit zou gebeuren, dan is het in mijn optiek overduidelijk dat de macro structuur van Bitcoin bullish is. Gelukkig zijn we vandaag weer een kersverse week gestart en kan er opnieuw een poging gedaan worden om te sluiten boven de $9623.

Ik verwacht zelf dat we de komende week gaan rangen tussen de support van $8733 en de resistance van $9623. Momenteel is er wat BitMex FUD gaande doordat ze per ongeluk de e-mailadressen van gebruikers openbaar hebben gemaakt. Door FUD kan de markt net wat meer volatiel zijn en daardoor kan het dat we een wick zien richting de $8400. Verder ben ik van mening dat deze periode van ranging een voorbereiding is voor een verdere stijging van Bitcoin. We zitten immers nog altijd in een opwaartse trend en ik zie deze zich voorlopig nog voortzetten.

Ik plaats mijn kooporders tussen de $8400 en $8733 om te profiteren van eventuele wicks. Ik plaats verkooporders rond de $9623 zodat ik kan profiteren van de ranging markt. Mocht Bitcoin boven de $9623 closen, dan houd ik het scherp in de gaten en ben ik bereid te "market buyen". Daarna gaan we namelijk héél hard en kan het zo zijn dat we de $10.000 niet meer gaan zien!

Kort samengevat kan volgens mijn Bitcoin analyse het volgende gebeuren:

 • Bitcoin daalt vanaf hier weer een stukje en retest de $8733. Dankzij de BitMex FUD kan de prijs kort verder wegzakken en daarom plaats ik kooporders tussen de $8400 en $8733. Korte termijn target: $9600, middellange termijn target: $14.000. Dit scenario lijkt mij op dit moment het meest waarschijnlijk.
 • Bitcoin daalt vanaf hier weer en sluit ónder de $8733. Dit zou betekenen dat de bears weer in controle zijn. Wanneer dit gebeurt dan ga ik weer nadenken over mijn 'dream entry' van $6450. Na de sterke comeback van Bitcoin denk ik niet dat dit snel zal gebeuren.
 • Bitcoin stijgt lekker door. Dat zou genieten zijn. Een close boven de $9623 zou dit bevestigen. Dit is echt een héél sterk teken, dus het kan dan heel snel gaan. Dit maakt het erg lastig om voor dit bedrag te kopen. Ik zal dan aan de hand van de daily bekijken wanneer een goed koopmoment is. Target: All-Time-High ($20.000).

De koers van Bitcoin (daily) - positief gevoel

Op de daily is Bitcoin mooi boven de $9078 gebleven en dit geeft steun aan de gedachte dat Bitcoin z'n opwaartse trend zal voortzetten. Hij heeft een aantal keren de moeite gedaan om door de daily resistance van $9700 te breken, maar hierin is hij vooralsnog niet geslaagd. Nu lijkt de koers wat af te zwakken en bewegen we tussen de $9078 en de $9333.

Zolang we boven de $9078 blijven, ziet het er positief uit. Ik gebruik dit level overigens niet om extra Bitcoins bij te kopen. Gezien de BitMex FUD, profiteer ik liever van de wicks, zoals aangegeven in de analyse van Bitcoin (weekly). Verder wil ik ook niet te voorzichtig zijn. Wanneer Bitcoin kracht laat zien, dan laat het de voorzichtige investeerders vaak aan de zijlijn staan en het zou zonde zijn als je op $100 verschil je kooporder niet gevuld krijgt.

Natuurlijk kan het zijn dat de bears weer de controle nemen en daarom stel ik altijd stop-losses in voor mijn nieuwe aankopen.

Kort samengevat kan volgens mijn analyse het volgende gebeuren:

 1. We stijgen lekker door en sluiten boven de $9700. Dat zou zo'n sterk signaal zijn, dat ik een market buy doe. Geen specifieke prijs, gewoon kopen. Target: $14.000. Ik denk dat we hier toch wel nog even op moeten wachten.
 2. We zakken weer een stukje. Ik plaats mijn orders tussen de $8733 ende $9078 om te profiteren van wicks. Verder ben ik niet te voorzichtig om te voorkomen dat ik aan de zijlijn blijf staan. Ik denk dat de kans het grootst is dat ik rond deze supportlevels extra Bitcoin kan kopen. 
 3. We zakken en sluiten onder de $8733. Dat zou flink roet in het eten van de bulls gooien. Wanneer dit gebeurt dan plaats ik weer orders bij de $6450 om supergoedkoop in te kopen. Ik acht dit scenario als onwaarschijnlijk.

De koers van Ethereum (ETH/BTC) - angstig voor Bitcoin

In het vorige artikel stond dat Ethereum onder de ₿0.02102 was gesloten en dat we daarna hard naar beneden zijn gegaan. Na deze vrije val naar beneden zijn we gebouncet en handelen we weer boven de weekly support van ₿0.0195

We zitten in een weekly range tussen de ₿0.01885 en de ₿0,022. Wanneer Bitcoin rustig blijft, dan zou Ethereum in deze range kunnen blijven, maar wanneer Bitcoin zijn sterke opwaartse trend voortzet, dan kan dit betekenen dat Ethereum onder de ₿0.0188 gaat sluiten en dit zou heel bearish zijn. Hierdoor zal de prijs nog verder wegzakken en kan het gebeuren dat Ethereum sinds 2017 de laagste prijs ten opzichte van Bitcoin gaat noteren. 

Kort samengevat kan volgens mijn analyse het volgende gebeuren:

 • We gaan rangen tussen de ₿0.01885 en de ₿0,022. Deze kans is aannemelijk wanneer Bitcoin de komende week rustig blijft.
 • We dalen verder en sluiten onder de ₿0.0188 op de daily. Dit is gewoonweg heel bearish. Een bounce rond ₿0.01786 kan dan de situatie nog redden, maar ik zie dat niet snel gebeuren.
 • Het laatste scenario is dat we ook op de weekly onder de ₿0.0188 sluiten. Dan kunnen we een nieuw ATL (All Time Low) voor 2018/2019 verwachten. Helaas lijkt het er in mijn ogen op dat deze kans momenteel niet klein is.

Weekly grafiek van ETHBTC

Daily grafiek van ETHBTC

De koers van Ethereum (ETH/USD) - wachten op het zetje van Bitcoin

Ethereum wordt momenteel verhandeld rond de $183 en hikt daarmee nog steeds tegen de resistance van $185 aan. De bulls willen heel graag op de daily boven de 185 dollar sluiten zodat ze het target van $211 kunnen opzoeken. Afgelopen week waren ze hier een paar keer in geslaagd, maar helaas werd de prijs al snel weer teruggebracht naar beneden de $185. 

Doordat Bitcoin heeft laten zien dat het z'n opwaartse trend wil voortzetten, kan ETHUSD hiervan profiteren. Een eventuele stijging van Bitcoin kan Ethereum net het zetje geven om richting de $211 te gaan.

Kort samengevat kan volgens mijn analyse het volgende gebeuren:

 • Een daily close boven de $185 geeft een sterk signaal! Mijn eerste target is dan $211, maar ik verwacht dat we de range uit kunnen breken. Ik denk dat de kans groot is dat dit gebeurt.
 • We zakken nog een keertje richting de $171. Hier heb ik mijn orders sowieso klaar staan. Dit is het beste moment om te kopen na de afgelopen fake-out. Target ook nu $211.
 • Een daily close onder de $171. Wederom een zwak signaal en dan verwacht ik opnieuw dat we hard dalen richting de $141. Toch ga ik ook dan zeker niet shorten, want dat is gevaarlijk met altcoins die nu zo spotgoedkoop zijn. 

Altcoins in het algemeen - niet krachtig genoeg

Zo nu en dan schiet er een altcoin omhoog, maar de  Bitcoin-dominantie staat nog altijd op 67,3% en het ziet er niet naar uit dat hier in de nabije toekomst procenten worden afgesnoept. Ik vind het wel interessant om in deze tijd zoveel mogelijk van mijn favoriete altcoins in te kopen, maar om echt een significant gedeelte van mijn portfolio in alts te stoppen, vind ik in deze situatie zeker niet interessant.

Bitcoin heeft reeds weer z'n kracht getoond en direct laten zien wat dit met de altcoins doet. Pas wanneer Bitcoin uitgeraasd is, en altcoins een trading range reclaimen, dan pas is het weer interessant om hier meer mee te gaan doen.

Ik koop Bitcoin of altcoins als:

Om mijn analyse van de cryptomarkt samen te vatten, zal ik hieronder opsommen op welke momenten ik actie onderneem. Let op! Dit is op dit moment mijn plan. In de loop van de week kan dit wijzigen aan de hand van wat de markt doet.

Let nogmaals op! Ik kan er altijd volledig naast zitten. Ik zet dus altijd scherpe stop-losses. Doe dit zelf ook áltijd.

Ik koop:

 • Bitcoin (weekly), als Bitcoin binnen de range van $8400 en $8733 komt. Targets zijn $9600 en $14.000. 
 • Bitcoin (weekly), als we boven de $9623 sluiten. Ik bekijk de daily dan om mijn prijs te bepalen. Target (weekly):  Oude ATH.
   
 • Bitcoin (daily), als Bitcoin tussen de $8733 ende $9078 komt.
 • Bitcoin (daily), als Bitcoin sluit boven de $9700.
   
 • Ethereum (daily), als ETH boven de $185 sluit. Dan verwacht ik stijgingen richting de $211.
 • Ethereum (daily), als ETH weer richting de $171 zakt.
   
 • Andere altcoins, als ik meer duidelijkheid heb over wat Bitcoin van plan is.


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto