Unknown Fund

Investeringsfonds Unknown Fund gaat 75 miljoen aan Bitcoin doneren aan privacy-minded-startups

Het fonds is in stand gebracht om tegengas te geven aan grote bedrijven die persoonlijke data gebruiken en misbruiken. Het Unknown Fund Bitcoin doneren aan startups die in de brede zin gefocust zijn op het ontwikkelen van anonimiteit.

Het fonds focust op drie hoofdelementen in startups:

  • De bescherming van persoonsgegevens
  • Het maken van hulpmiddelen die de anonimiteit bevorderen
  • Crypto en blockchain bedrijven

Unknown Fund is een collectief van gelijkgezinde die elkaar hebben gevonden op anonieme berichtensite 4chan. 4chan heeft eerder privacy activisten geproduceerd, de bekendste daarvan is Anonymous. Unknown Fund zegt het gedachtegoed van Anonymous te delen en quote de groep direct in het persbericht:

Het hoofddoel van grote bedrijven is om zo veel mogelijk informatie te verzamelen over de privélevens van mensen, zodat ze die gegevens kunnen gebruiken om zichzelf te verrijken. Ze doen dit op een zodanig efficiënte manier dat arme mensen alleen maar armer worden. Wij staan klaar om voor verandering te vechten en om mensen te beschermen.

Dit soort burgerwacht initiatieven, zoals Anonymous, gaan vaak hardhandig te werk. Toch valt er wat te zeggen voor Unknown Fund, vooral als het om crypto en blockchain gaat.

Centralisering

De afgelopen drie maanden zien we een enorme groei in de hoeveelheid gecentraliseerde blockchains. Denk aan de JP Morgan blockchain, Libra en China’s nationale blockchain. Al deze initiatieven gebruiken de blockchain techniek om accurate betrouwbare informatie te vergaren. Het hoofddoel is ook hier om zoveel mogelijk geld en macht te vergaren.

De praktische toepassing van gecentraliseerde blockchain staat haaks op de grondprincipes van de eerste crypto, Bitcoin. De gedecentraliseerde crypto munt is ontstaan om de gecentraliseerde macht van fiatvaluta te ondermijnen: misbruik van het oude financiële systeem heeft namelijk voor de financiële crisis gezorgd.  

Crypto staat vrij van politieke invloed en manipulatie, toch kan dezelfde techniek gebruikt worden om het absolute tegenovergesteld van decentralisatie waar te maken: absolute kennis en controle door machtige bedrijven en regeringen.

Unknown Fund geeft met hun fonds een stem aan de behoefte om niet gereduceerd te worden tot de data die je aanmaakt als je Google/Facebook aan het gebruiken bent. Het persbericht gebruikt als voorbeeld van misbruik:

De ultra-gerichte reclame die in de Brexit campagnes en in de vorige Amerikaanse Presidentsverkiezingen werden gebruikt. Je kan zien hoe makkelijk persoonlijke data misbruikt kan worden om de publieke opinie te manipuleren. Dat gebeurt niet alleen in de politiek, maar ook in het dagelijks leven.

Grin

Unknown Funds aankondiging komt één dag nadat privacy coin Grin 50 Bitcoin (BTC) heeft ontvangen van een anonieme bron. Grin is een privacy coin die op het MimbleWimble protocol zit. Een privacy coin op een blockchain die op privacy is gefocust. Uiteraard weten we niet of deze bron Unknown Fund is. De reden voor de donatie is wel hetzelfde.

Hoe kunnen crypto en blockchain onze privacy redden?


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto