Hedera Hashgraph

Hashgraph: sneller alternatief voor Blockchain is vandaag officieel uitgekomen.

Hedera Hashgraph zegt een sneller alternatief te zijn voor Blockchain. Hashgraph zegt tot 10.000 transacties per seconde uit te kunnen voeren. Dit is een enorm verschil vergeleken met de 2.8 transacties van Bitcoin en de 15 van Ethereum. 

Hashgraph dankt haar snelheid aan een aangepaste versie van de Distributed Ledger Technologie (DLT). Hashgraph maakt gebruik van proof-of-stake. Deze methode leidt tot een snellere consensus dan Bitcoin's proof-of-work. Ook bewaart Hashgraph een groot deel van de informatie buiten de ledger waardoor informatie in de ledger sneller verwerkt kan worden. 

Hashgraph heeft ook een eigen token: de HBAR. Ze beginnen vandaag nog met het uitgeven van HBAR-tokens en gaat in totaal 50 miljard HBARs gespreid uitgeven over een periode van 15 jaar. 

Voordelen 

Hedera heeft Hashgraph samen met de industrie ontwikkeld. Dit betekent dat DLT vandaag al entree maakt binnen de private commerciële sector. De 10.000 transacties per seconde maakt van Hashgraph de droom DLT: de verhoogde transactie snelheid verhoogt de praktische toepassing enorm. 

Hashgraph mag grote namen zoals IBM, Boeing en Deutsche Telekom tot hun klantenbestand rekenen. De relatie tussen klant en Hedera is een symbiose: de klanten zitten ook in de raad van bestuur en zijn ieder verantwoordelijk voor een node. Dit betekent dat Hashgraph vanaf het begin een sterke en betrouwbare achterban heeft.

Nadelen 

Hashgraph geniet al vanaf het begin van kritiek. Dat niet alle data binnen de ledger wordt bewaard brengt serieuze vragen met zich mee. Er zijn namelijk al eerder problemen geweest met deze DLT-keuze. Denk hier aan het Bitcoin Lightning Network (BLN): ook hier wordt informatie buiten de ledger bewaart. BLN heeft eerder al aangegeven problemen gehad te hebben met de beveiliging. 

Controverse

De Hashgraph techniek is gecopywritet en is ontwikkeld met een sterke commerciële drive. Deze centralisering is voor sommige Blockchain fans moeilijk te verteren. Het geluid komt dan ook naar voren: "Hashgraph doet niets nieuws, ze hebben het alleen beter verpakt."


Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!