OBEY G7

Gelekt G7 rapport valt stablecoins aan: bedoelt eigenlijk Libra

G7 rapport valt stablecoins aan in plaats van Libra. De woordkeuze probeert tevergeefs de financiële macht opnieuw te centraliseren.

De BBC heeft een gelekt G7 rapport in handen gekregen dat stevig kritiek levert op stablecoins. Het rapport is waarschijnlijk een case-study over Libra, maar benoemt de stablecoin niet expliciet Het rapport is opgesteld door ambtenaren en zal pas officieel uitgebracht worden als de staatshoofden van de G7 het goedkeuren.

De G7 bestaat uit de zeven grootste economie ter wereld en heeft als taak om de wereldwijde economie in stabiele banen te leiden. Het rapport laat zien hoe het bureaucratische gestel achter de G7 denkt over Stablecoins. De auteurs werken voor het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de centrale banken van de G7 landen en het Bestuur van Financiële Stabiliteit (BFS).

Het benoemen van de auteurs is belangrijk omdat zij de gecentraliseerde macht achter het huidige wereldwijde economische systeem vertegenwoordigen: het systeem dat waarschijnlijk door crypto vervangen gaat worden. De G7 veroordeelt niet het munten van geld door bedrijven, maar probeert in plaats daarvan, de absolute macht over voor het munten van geld terug in eigen handen te nemen: 

Het G7 gelooft dat stablecoin projecten pas operationeel mogen worden wanneer alle juridische, regelgevende en toezichthoudende uitdagingen en risico's adequaat zijn aangepakt.

kortom: wanneer het huidige bestel daarvoor toestemming geeft.

Verward causaal verband

Een kernpunt dat in het rapport terugkomt, is het risico dat stablecoins door verlies van vertrouwen hun waarde kwijtraken en dat de bezitters van die stablecoin hun geld verliezen. Dit is een ironisch verwijt omdat de economische crisis, het verlies van vertrouwen in fiatgeld, de aanleiding is geweest om Bitcoin te creëren.

Het rapport gaat eerder over macht dan feiten. Een goed voorbeeld van een stablecoin is de DAI-stablecoin die ingebouwde mechanismen heeft om inflate en deflatie tegen te gaan. Verlies van vertrouwen zal bij DAI nooit voor verlies van waarde zorgen.

Het gelekte rapport is een ongelukkig voorbeeld van hoe een bureaucratisch systeem, politiek correct, een niet nationale financiële grootmacht zoals Facebook probeert terug te fluiten. Stablecoins zijn niet het probleem: Facebook's Libra is het probleem.

Facebook CEO Mark Zuckerberg zal aan het eind van deze maand getuigen in het Amerikaanse Huis van afgevaardigden. Hij zal dan weerwoord geven over een wet die op tafel ligt, de "houd Big Tech uit de financiële wereld" wet.
 


Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!