Protesten in Hong Kong

Gaat Bitcoin mogelijk rol spelen bij protesten Hong Kong?

Inmiddels zijn de protesten in Hong Kong tegen een nieuwe uitleveringswet al ruim vier maanden bezig, en Bitcoin lijkt hier een steeds grotere rol in te krijgen.

Sinds eind maart is het flink onrustig in Hong Kong vanwege de vele demonstraties tegen een nieuwe wet. Inwoners van Hong Kong vrezen al een tijd voor de zekerheid van hun geld, wat door de nieuwe wet mogelijk veel makkelijker in beslag kan worden genomen.

In reactie daarop zijn de welvarende inwoners begonnen met het verplaatsen van hun middelen naar andere landen zoals bijvoorbeeld Singapore. Voor de gewone burgers is dit vaak geen optie en daarom kiezen zij er bijvoorbeeld voor om hun geld in Bitcoin op te slaan. Laatst bleek ook uit onderzoek dat veel mensen Bitcoin steeds vaker als een veilige haven voor hun geld zien.

Een recente beweging in de protesten is het massaal opnemen van geld via geldautomaten, of om het om te zetten in US dollars (USD). De angst bestaat dat de waarde van de Hong Kong dollar (HKD) binnenkort niet meer gekoppeld zal blijven aan de USD, zoals nu het geval is. De automaten raken echter leeg en regelgeving voorkomt dat er veel geld tegelijk kan worden opgenomen.

De volgende stap is dus mogelijk Bitcoin, met de voordelen dat het lastig in beslag te nemen is en geen last heeft van landsgrenzen en bijbehorende regelgeving. Het is al gebleken dat dit populair kan zijn in landen met veel (financiële) onrust zoals Venezuela. Zal Hong Kong de volgende zijn?